Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REZIME 11. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA Priopćenje iz HDZ-a: “Neznanje se nadomješta galamom i optužbama, a jedini je cilj blokirati rad gradske uprave!”

Objavljeno

-

Nakon još jedne cjelodnevne sjednice Vijeća Grada Zadra, priopćenjem se oglasio gradski ogranak HDZ-a u Zadru. Evo što kažu:

“Jučer smo ponovno svjedočili maratonskoj sjednici Gradskog vijeća s jednim jedinim ciljem povremene gradske većine, a to je:

Zaustavimo sve što možemo, jer možemo!

Tako su ponovno odbačene dvije realno potrebne i niti malo sporne točke dnevnog reda: Jamstvo za zaduživanje Liburnije te pokretanje izrade Urbanističkog plana uređenja Tehničkog školskog centra.

LIBURNIJI UGROŽENO POSLOVANJE

Spomenuta je većina Liburniji već skinula u proračunu za ovu godinu prijeko potrebna, osnovna sredstva za rad u iznosu od milijun i sedamsto tisuća kuna. Bez tih sredstava Liburnija ne može financijski zaključiti godinu. Pogotovo kada znamo da su otežano poslovali u vrijeme pandemije COVID-a kada su vrlo racionalnim radom zadržali minimalne troškove poslovanja. Sada, kada im je potrebna pomoć osnivača za podizanje kredita i stabilizaciju poslovanja, povremena gradska većina rekla je odlučno NE! Pod iracionalnim obrazloženjima i vrijeđanjem kompletnog radnog kolektiva Liburnije, ZABRANILI su Liburniji privremeno zaduživanje, čime ovog tradicionalno štedljivog i uzornog gradskog javnog prijevoznika guraju u velike probleme.

UGROŽEN PROJEKT ŠKOLSKE DVORANE I IGRALIŠTA NA BAGATU

Nadalje, već drugi put u tri mjeseca zaustavljaju POKRETANJE IZRADE Urbanističkog plana uređenja Tehničkog centra (kod Bagatovog igrališta), uz cijeli niz suludih razloga i primitivnih obrazloženja, a koji su učestalo plod fikcija i nedoraslosti ulozi koju imaju kao vijećnici. Štetočinski je to potez za Grad, jer je sada onemogućeno pokretanje projektiranja Tehničkog školskog centra zajedno sa sportskom dvoranom i igralištem, a samim time i realizacija ovog projekta bitnog za učenike, ali i sportaše koji bi koristili dvoranu i igralište.

Time se broj zaustavljenih, razvojnih prijedloga za naš Grad povećava iz sjednice u sjednicu GV-a, a Zadar polako, ali sigurno, opterećen disfunkcionalnim vijećem gubi zalet i oduzima mu se značajan dio budućeg razvojnog iskoraka. To se sada možda toliko i ne osjeti, ali to neminovno slijedi u godinama koje dolaze.

NASTAVLJA SE SUSTAVNA REDIKULIZACIJA GRADSKOG VIJEĆA

Svaka čast našim vijećnicima, gradonačelniku Dukiću i pročelnicima koji su ostali dostojanstveni na sjednici, bez obzira na brutalne uvrede kojima su konstantno izloženi, prvenstveno od notornog Ante Rubeše, ali i drugih vijećnika AM-a i SDP-a. Nesmiljeni napadi ad hominem, klevete i laži te neprekidno urlikanje, kako iz klupa tako i s govornice postali su standard u Gradskoj vijećnici pod dirigentskom palicom predsjednika GV-a Marka Vučetića. Ciljano, planirano i dogovoreno obezvrjeđivanje i redikulizacija Gradskog vijeća provode se temeljito iz sjednice u sjednicu, na žalost našega grada i svih stanovnika, koji bez obzira na biračke preferencije sigurno nisu željeli ovo što sada imaju prilike gledati.

Svakako je to miljama daleko od ugleda i statusa našeg grada, s tri tisućljetnom kulturom i tradicijom.

RAZVOJ ZADRA NEĆE STATI

Unatoč svemu, gradonačelnik Dukić i gradska uprava te HDZ kao jedina ozbiljna politička opcija u gradu, nastavit će predlagati razvojne planove, nove inicijative i ostale akte od važnosti za naš grad, unatoč opstrukciji i unatoč “veslanju kontra vitra” kojom je rad gradske uprave neprestano izložen.

Ma koliko to nekima smetalo!”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

HITNI RADOVI! U srijedu bez vode dio Novog Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 06.07.2022. godine (srijeda) u vremenu 08:00do 12:00h bez vode biti će potrošači u predjelu Novi Bokanjac, u ul.:

     ulica Pišteljak

     ulica Put Vrela

     ulica Cerodol

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Vrela, kod kuć.br. 38.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

eVISITOR: Grad Zadar u prvih šest mjeseci na 94 posto noćenja iz rekordne 2019. godine

Objavljeno

-

By

Grad Zadar u prvih se šest mjeseci po broju noćenja sasvim približio rekordu iz 2019. godine – prema podacima eVisitora od početka godine do zaključno posljednjeg dana lipnja u Zadru je ostvareno 254.420 noćenja, odnosno 94 posto u odnosu na 2019. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom  u ostvareno je 73% prometa u dolascima (66.393), što znači da oni koji dođu u prosjeku više borave u našem gradu.

Naravno, rezultati su puno bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je u Zadru ostvareno više nego dvostruko manje dolazaka, noćenja i turista nego u 2022. Od početka godine, zaključno sa 30. lipnja, prema aktualnim eVisitor podacima ostvareno je 161.059 dolazaka i 538.350 noćenja. U ovom razdoblju bilježi se porast od 110% u dolascima i 108% u noćenjima u usporedbi s 2021. godinom. Prošle godine u isto vrijeme zabilježeno je 76.731 noćenje i 259.176 dolazaka.

Najviše noćenja u 2022. ostvarili su domaći gosti (96.062), slijede ih Nijemci (88.136), Austrijanci, Poljaci, Britanci, Slovenci, Francuzi, Česi…  Prvog dana srpnja u Zadru je ipak bilo najviše Nijemaca (1.152), zatim Hrvata, Poljaka, Slovenaca, Slovaka, Čeha, Austrijanaca itd. Gotovo pola od tog broja smješteno je u objektima u domaćinstvu, a oko 28 posto u hotelima.

S obzirom na dobre trendove i najave za glavnu sezonu u srpnju i kolovozu, pa i posezoni, Zadar će se po broju noćenja sasvim približiti, a moguće i doseći brojke iz 2019. godine. S obzirom na najavljeno širenje hotelskih kapaciteta u bližoj budućnosti i uvođenje novih aviolinija, nema sumnje da će rekord, ne padne li u ovoj godini, pasti već u 2023.

Aktualni podaci iz sustava eVisitor tijekom mjeseca lipnja 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (nedostaju podaci nautičkog prometa):
Dolasci: 66.393 (+105%, lani zabilježeno 32.375)
Noćenja: 254.420 (+101% lani zabilježeno 126.378)

Turisti: 69.233 (+106%, lani zabilježeno 33.624)

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SVEČANO U ZADRU Obilježava se 5. godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Objavljeno

-

By

U petak 8. srpnja grad Zadar će zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom, obilježiti 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svi navedeni gradovi u zajedničkom upisu različitim događanjima obilježavaju godišnjicu, a od prošle godine Šibenik i Zadar koordiniraju događanja. Tako se prošle godine večernja svečanost održala na zadarskim bedemima kroz program Zagrli Zadar i niz kazališnih, koncertnih i izložbenih programa, a jutarnja konferencija održala se u Šibeniku.

Ove, 2022. godine, raspored je obrnut. Zadar je nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole. Uz navedeno Zadar i Šibenik u ovom četverogodišnjem razdoblju dijele predsjedništvo međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnascionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća. Zadar je na čelu predsjedništva upravo, to jest prve dvije godine.

U prostoru II Palače, u Kneževoj palači, Koncertnoj dvorani braće Bersa u 10 h održat će se konferencija 5 godina s UNESCO-m, na kojoj će se obratiti gradonačelnik Branko Dukić, Miljenko Domijan, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za kulturnu baštinu, Bruno Diklić, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture i medija RH, Claudio Cecchinelli iz ureda za kulturu i UNESCO iz Bergama, Igor Miletić iz Konzervatorskog odjela u Zadru i Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport i predsjednica međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnacionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. st.

U 12 sati na Bedemima zadarskih pobuna (Bastion sv. Roka) uslijedit će otvorenje izložbe Pavuše Vežića i Antonije Mlikote pod nazivom Zadar, tijelo i duh grada.

Od petka 8. do nedjelje 10. srpnja, svakoga jutra u 9 i svake večeri u 19:30 sati Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat organizirat će besplatne obilaske zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku za građane i goste pod nazivom Iskusi UNESCO. Vođenja se održavaju uz potporu Turističke zajednice grada Zadra.

Zagrlite Zadar, iskusite UNESCO!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu