Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REZIME 11. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA Priopćenje iz HDZ-a: “Neznanje se nadomješta galamom i optužbama, a jedini je cilj blokirati rad gradske uprave!”

Objavljeno

-

Nakon još jedne cjelodnevne sjednice Vijeća Grada Zadra, priopćenjem se oglasio gradski ogranak HDZ-a u Zadru. Evo što kažu:

“Jučer smo ponovno svjedočili maratonskoj sjednici Gradskog vijeća s jednim jedinim ciljem povremene gradske većine, a to je:

Zaustavimo sve što možemo, jer možemo!

Tako su ponovno odbačene dvije realno potrebne i niti malo sporne točke dnevnog reda: Jamstvo za zaduživanje Liburnije te pokretanje izrade Urbanističkog plana uređenja Tehničkog školskog centra.

LIBURNIJI UGROŽENO POSLOVANJE

Spomenuta je većina Liburniji već skinula u proračunu za ovu godinu prijeko potrebna, osnovna sredstva za rad u iznosu od milijun i sedamsto tisuća kuna. Bez tih sredstava Liburnija ne može financijski zaključiti godinu. Pogotovo kada znamo da su otežano poslovali u vrijeme pandemije COVID-a kada su vrlo racionalnim radom zadržali minimalne troškove poslovanja. Sada, kada im je potrebna pomoć osnivača za podizanje kredita i stabilizaciju poslovanja, povremena gradska većina rekla je odlučno NE! Pod iracionalnim obrazloženjima i vrijeđanjem kompletnog radnog kolektiva Liburnije, ZABRANILI su Liburniji privremeno zaduživanje, čime ovog tradicionalno štedljivog i uzornog gradskog javnog prijevoznika guraju u velike probleme.

UGROŽEN PROJEKT ŠKOLSKE DVORANE I IGRALIŠTA NA BAGATU

Nadalje, već drugi put u tri mjeseca zaustavljaju POKRETANJE IZRADE Urbanističkog plana uređenja Tehničkog centra (kod Bagatovog igrališta), uz cijeli niz suludih razloga i primitivnih obrazloženja, a koji su učestalo plod fikcija i nedoraslosti ulozi koju imaju kao vijećnici. Štetočinski je to potez za Grad, jer je sada onemogućeno pokretanje projektiranja Tehničkog školskog centra zajedno sa sportskom dvoranom i igralištem, a samim time i realizacija ovog projekta bitnog za učenike, ali i sportaše koji bi koristili dvoranu i igralište.

Time se broj zaustavljenih, razvojnih prijedloga za naš Grad povećava iz sjednice u sjednicu GV-a, a Zadar polako, ali sigurno, opterećen disfunkcionalnim vijećem gubi zalet i oduzima mu se značajan dio budućeg razvojnog iskoraka. To se sada možda toliko i ne osjeti, ali to neminovno slijedi u godinama koje dolaze.

NASTAVLJA SE SUSTAVNA REDIKULIZACIJA GRADSKOG VIJEĆA

Svaka čast našim vijećnicima, gradonačelniku Dukiću i pročelnicima koji su ostali dostojanstveni na sjednici, bez obzira na brutalne uvrede kojima su konstantno izloženi, prvenstveno od notornog Ante Rubeše, ali i drugih vijećnika AM-a i SDP-a. Nesmiljeni napadi ad hominem, klevete i laži te neprekidno urlikanje, kako iz klupa tako i s govornice postali su standard u Gradskoj vijećnici pod dirigentskom palicom predsjednika GV-a Marka Vučetića. Ciljano, planirano i dogovoreno obezvrjeđivanje i redikulizacija Gradskog vijeća provode se temeljito iz sjednice u sjednicu, na žalost našega grada i svih stanovnika, koji bez obzira na biračke preferencije sigurno nisu željeli ovo što sada imaju prilike gledati.

Svakako je to miljama daleko od ugleda i statusa našeg grada, s tri tisućljetnom kulturom i tradicijom.

RAZVOJ ZADRA NEĆE STATI

Unatoč svemu, gradonačelnik Dukić i gradska uprava te HDZ kao jedina ozbiljna politička opcija u gradu, nastavit će predlagati razvojne planove, nove inicijative i ostale akte od važnosti za naš grad, unatoč opstrukciji i unatoč “veslanju kontra vitra” kojom je rad gradske uprave neprestano izložen.

Ma koliko to nekima smetalo!”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U SUBOTU U KATEDRALI: Svećeničko ređenje dvojice zadarskih đakona – Karadakića iz Kistanja i Protića iz Sukošana

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Euharistijsko klanjanje uoči svećeničkog ređenja u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru, u petak, 9. lipnja s početkom u 21,00 sat predvodi don Ivan Šibalić, studentski kapelan i povjerenik za mlade u Zadarskoj nadbiskupiji. Klanjanje pod geslom ‘Ovo činite meni na spomen’ (Lk 22,19) animira Zbor mladih Magnificat, stoji u najavi iz Nadbiskupije.

Svećeničko ređenje dvojice zadarskih đakona je u subotu, 10. lipnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru. Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodi svečano misno slavlje s početkom u 10,00 sati, kada će za svećenike zarediti don Marija Karadakića iz župe Kistanje i don Marija Protića iz župe Sukošan.

U pripravi za svećeničko ređenje svoga župljanina, don Mladena Protića, u njegovoj rodnoj župi sv. Kasijana u Sukošanu, u petak, 9. lipnja, s početkom u 19,00 sati ispred crkve Gospe od Milosrđa svjedočanstvo iznosi i koncert će održati Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika, glazbenik i angažirani vjernik laik.

Veliku duhovnu obnovu 10., 11. i 12. lipnja s početkom u 18 sati ispred crkve Gospe od Milosrđa u Sukošanu predvodi brat Danijel Čović. Na obnovu su dobrodošli vjernici iz cijele Zadarske nadbiskupije. 

Ta je duhovna obnova ujedno zahvala i priprava župe za proslavu mlade mise Sukošanca don Mladena Protića koji će svoju mladu misu slaviti u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu u nedjelju, 18. lipnja s početkom u 10,30 sati.

Mlada misa don Marija Karadakića, drugog ovogodišnjeg mladomisnika Zadarske nadbiskupije je u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama u subotu, 17. lipnja s početkom u 11,00 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu