Connect with us

Sport

Pomorci koju su zlatnim slovima ispisali stranice povijesti zadarske košarke: Što bi bilo da su se ukrcali na brod?

Objavljeno

-

Nedavni susret košarkaša Zadra i Gorice u dvorani Krešimir Ćosić, na kojem je potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu dvaju klubova, predsjednik Goričana Duško Radović Ježo iskoristio je za višednevni posjet Zadru, gradu u kojem je proveo ‘najlipše dane svoje mladosti’.

Nakon utakmice Veterani KK Zadar su uzvratili organizacijom večere kao znak zahvale za sve što je učinio za obilježavanje velike obljetnice – 77. rođendana Zadra, a već sutradan ujutro Ježo je inicirao i realizirao susret ‘dice Kalelarge’ koja su pohađala Pomorsku školu i bili košarkaši Zadra u nekoliko generacija.

Radović je danas vlasnik dviju uspješnih kompanija s preko stotinu zaposlenika, Teh-cut i Jedinstvo PNO, daleko od pomorstva, ali u strojarstvu i sa svojim košarkaškim pomorcima u srcu.

Mladenačkih i školskih dogodovština i anegdota tog subotnjeg jutra ispred zgrade Pomorske škole prijetili su se Giuseppe Pino Giergia, Pino Grdović, Zdravko Jerak, Zlatko Begonja i Duško Radović.

Emocije, smijeh, povratak u djetinjasto, zajedništvo, sjeta, sreća… I srce zadarsko. Nakon fotografiranja za uspomenu na ovaj susret pala je i zajednička kava.

Odustajanje od košarke nije bila opcija

Morate se zapitati kada ih vidite na okupu kako bi izgledale stranice zadarske košarkaške povijesti da su Jazine zamijenili morskim prostranstvima i postali pomorci.

‘To nije bila opcija. Kada nešto želiš u životu, kada se žrtvuješ, budiš u šest ujutro da bi stigao obaviti i školske i sportske i kućne obveze, kada imaš postavljen cilj postati košarkaš, onda nema uzmaka’, govori neslužbeni kapetan ovog odabranog društva, legenda zadarske i hrvatske košarke Pino Giergia.

Sjećanje na profesore: Razumijevanje bez popuštanja

‘Ali ničeg od toga ne bi bilo da nije bilo profesora. Imali su razumijevanja, a popusta nije bilo, sve smo morali nadoknađivati’, nadovezao se drugi Pino – Grdović, stručnjak za individualni rad, posebice s mladim igračima. Radio je s Dejanom Bodirogom, Tonijem Kukočem, Gregorom Fučkom, bio dio euroligaške Barcelone, a košarka ga je odvela i do Ukrajine gdje je bo zadužen
za rad s mladima u BK Dnipro.

‘U to vrijeme smo se morali ustajati na pozdrav profesorima. A pozdravljali smo ih s poštovanjem. Bili su tu Ivo Hekman, Bjelan Zudenigo, Marinko Čmelić…’ Nikad nemožee izbrisati iz sjećanja sliku kad je profesor Hekman u već poodmakloj dobi ulazio ili izlazio iz zbornice a đaci bi u trenu iz poštovanja napravili špalir prolaz kao put da on nesmetano prođe

A onda su počela prisjećanja na ostale učitelje i odgajatelje, ljude koji su im pomogli u odrastanju: ‘Škarpa, Šepić, Barančić, Novoselić…’

‘Tjelesni je predavao Krešimir Periša koji je nas je razumio i koji je gurao košarku u Pomorskoj školi. Ali gledanja kroz prste nije bilo’, prisjetio se Grdović.

Radović je imao dokazni materijal za to. I svjedoka.

‘Sjećam se kad smo se iz Celja vratili s naslovom juniorskog državnog prvaka, a Periša me čeka na atletskoj stazi i kaže: Što je? Misliš da ćeš se izvući. Svi su trčali, a ti si bio u Celju. Sve atletske discipline sam morao trčati na tom satu, 100, 200, 400 i 800 metara da bi mi zaključio ocjenu iz tjelesnog.

‘Istina živa, i ja isto’, posvjedočio je Begonja.

‘Logično je da, kada igraš u prvoj ekipi, priča ide u drugom smjeru. Onom košarkaškom. Moja odluka je s 25 godina bila: prestajem, ne želim biti pripravnik s 30 pa da molim za posao, ženim se i idem u Zagreb. Ali da nije bilo košarke definitivno bi išao na brod. Nama je tada došao kadrovik Pavić s Tankerske i rekao: Momci birajte, na kojeg Japanca hoćete da vas ukrcam? Bili smo generacija koja je voljela i znala taj posao, bili smo kvalitetni.

Sport nas je definirao i doveo do razine u kojoj sada jesmo, svatko u svojoj struci

‘Bili su to najnoviji brodovi izgrađeni u Japanu, brodovi ispred svoga vremena, kao Jordan Nikolov i Slaviša Vajner, rekao je izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja koji je po završetku školovanja u Pomorskoj školi znao da neće na more. Upisao je I. stupanj Pomorskog fakulteta u Rijeci, a nakon toga u Zadru završio Filozofski fakultet, smjer povijest i filozofija. Na kraju je na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Zadru upisao poslijediplomski znanstveni studij Povijest hrvatskog pomorstva.

‘Sport je jedan od ključnih elemenata razvoja osobe u pravom smislu te riječi. Bez sporta mnogi, pa tako ni mi, ne bismo uspjeli dotaknuti ovu razinu do koje smo došli, svatko u svojoj struci. Sport osobu dovodi u situaciju da poštuje vrijeme, odnos prema obvezama i spozna što to znači upustiti se u nešto što želiš dovršiti do kraja. To je sport i nevjerojatno je vrijedan u razvoju osobnosti’, naglasio je Begonja.

Jerak je bio jedini stranac – iz Debeljaka

Zdravko Jerak je imao svoj put. I danas se košarkaši veterani, koji su bili aktivni u zlatnim vremenima zadarske košarke, znaju našaliti kako je on tada bio jedini stranac u KK Zadar, jer je rođen u Debeljaku.

‘Nakon završene srednje pomorske škole dvije godine sam naviga kako bi ušparao novac za studij. Druga opcija je bila ostati na brodu. Odlučio sam se vratiti i s 20 godina sam upisao Visoku tehničku školu u Mariboru, a nakon četiri godine se vratio u Zadar. U Sloveniju sam tri godine igrao drugu i jednu godinu prvu ligu. Nakon povratka počeo sam igrati s Giergiom i društvom. Proveo sam devet sezona u Zadru, ali sam u međuvremenu i radio. To je bio moj put’.

‘A ja sam bio njegova autostrada’, dobacio je raspoloženi Giergia koji se, bilo je to očito, osjećao ugodno i uzvišeno u društvu košarkaških pomoraca.

Jerak je uzvratio:

‘Imao sam privilegiju igrati s Giergiom, Ćosićem, Marcelićem, Skročom, Perinčićem. I sve su to bili redom Zadrani. Osim mene stranca iz Debeljaka, našalio se Zdrave i nastavio:

‘Tu su još bili i Radović, Popović, Matulović i Petanović koji su bili nešto mlađi od nas.’

Radović se prisjetio kako su redovito imali predsat u 07,10 g, pa nakon škole trening na kojem su ostajali do kasnih večernjih sati dok ih oružar Mario ne bi potjerao iz dvorane, pa bi se počastili u obližnjoj slastičarnici sokom, krempitom ili baklavom…

‘Nikada nismo bili kući prije pomoći, a na taj predsat u 7:10 h sutradan ujutro nikada nisam zakasnio…’

Crta igrališta kao najbolja životna lekcija

A Ježo, kako ga zovu suigrači, je bio glavni šaptač tijekom ispitivanja.

‘Bio je najbolji đak svoje generacije. On i Jure Fabijanić koji nije mogao biti s nama. U bolnici je i s njim smo u mislima i u našim srcima’, rekao je Grdović.

Druženje je završeno snažnom porukom generacijama košarkaša, pomoraca i mladosti koja dolazi. Bilo je to sjećanje na jedan trening Zadra kojeg se prisjetio Radović s kapetanom duge košarkaške plovidbe Pinom u glavnoj ulozi.

‘Ovo često pričam. Bio sam na početku košarkaške karijere kad nam se obratio Giergia s riječima: Dečki, vidite li ovu crtu? To je bočna crta igrališta. Kada ste s ove strane te crte onda možete reći da vam je teško, da ne možete i da vas boli. Kada prijeđete na drugu stranu crte, tamo više nema ni neću, ni ne znam, ni ne mogu, ni boli me…’To u drugom kontekstu često koristim u razgovoru sa svojim radnicima na poslu’, rekao je Ježo.

Rastanak je bio srdačan i jednostavan, kao da će se sutra opet sresti na istom mjestu, a već u sljedećim satima svatko od njih se vratio za kormilo vlastitog životnog broda i nastavio plovidbu u kojoj će košarka i Pomorska škola uvijek biti putnici s povlaštenom kartom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Sport

(FOTO) NAJSTARIJA NATJECATELJICA IMALA 79, NAJMLAĐI PLIVAČ 12 GODINA! 90 plivača iz 4 zemlje na plivačkom maratonu u Biogradu

Objavljeno

-

By

U organizaciji Plivačkog kluba Dupin iz Biograda na Moru održan 17. plivački maraton Biograd 2022 u dužini 3500 m na kojem je sudjelovalo oko 90 plivača iz Hrvatske, Slovenije, Češke i Italije.

Pobjednik plivačkog maratona kod plivača je bio Grgo Mujan iz Plivačkog kluba Maksimir u vremenu 0:37:34. Drugo mjesto je osvojio Riccardo Santini iz Italije a treće Pavao Margetić iz KDP Donat. Kod plivačica prvo mjesto je osvojila Rita Herceg iz KDP Donat u vremenu 0:42:30. Drugo mjesto je osvojila Angela Vrdoljak iz KDP POŠK a treća je bila Dina Volarević iz KDP Donat.

U kateoriji domaćih plivača prva tri mjesta su ovojili Filip Ugrinić, Leon Perišić i Ante Jelić a kod plivačica Tena Šumanovac, Đana Bačkov i Andrijana Milačić

Najstarija natjecateljica je bila Dunja Jutronić (1943.) iz KDP Primorje a najmlađi plivač je bio Luka Pelicarić (2010.) iz PK Dupin.

Nešto ranije je održana i 11. memorijala utrka Dino Eškinja u dužini od 1000 m na kojoj je sudjelovalo oko 50 plivača. Prva tri mjesta kod plivača su osvojili Fran Miodrag iz PK Dubrava, Toni Pavičić Donkić iz kluba Faros Sport i Nino Vela. Kod žena prva tri mjesta su osvojile Nina Smuđa iz PK Mornar, Izabela Gulan iz PK Sisak Janaf te Mare Mladinov iz PK Mornar.

 
Nastavi čitati

Sport

FEŠTA OD ATLETIKE Kup Oluje otputovao prema Kninu i Čakovcu, sjajni uspjesi zadarskih atletičara

Objavljeno

-

By

Proteklog vikenda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održan je atletski Kup Oluje, natjecanje u kojem su se zbrajala vremena dviju utrka na pet kilometara – 15. Krosa kroz park šumu Musapstan i 11. utrke Pozdrav Domovini koja se trčala na certificiranoj stazi na Višnjiku.

Ukupna pobjednica Kupa Oluje je Dora Mlinarić iz Atletskog kluba Knin, drugo mjesto je osvojila Lukrecija Krstičević iz zadarskog Atletskog kluba Alojzije Stepinac, a treće Marta Grubić iz Atletskog kluba Fit Zaprešić.

U muškoj konkurenciji slavio je Mladen Ignac iz Atletskog kluba Međimurje Čakovec ispred Zadranina Filipa Tomasa, člana AK Alojzije Stepinac, i Marka Horvata iz Škole trčanja Križevci.

Po danima je to izgledalo ovako…

U subotu je stazu u park šumi Musapstan najbrže istrčala Dora Brzović iz zagrebačkog AK Dinamo. Drugo mjesto je osvojila članica AK Alojzije Lukrecija Krstičević, a treće Dora Mlinarić iz AK Knin.

U muškoj konkurenciji istu stazu prvi je prošao Mladen Ignac iz AK Međimurje Čakovec, drugi je bio Filip Grgurić iz AK Slavonija žito Osijek, a treći Zadranin Antonio Blaić, član AK Alojzije Stepinac.

U nedjelju je na Višnjiku prva ciljem prošla Sara Špiranec iz Atletskog kluba Virovitica, a iza nje su stigle Dora Mlinarić (Knin), Martina Horvat (AK Svetice Zagreb) i Lukrecija Krstičević (AK Alojzije Stepinac).

U muškoj konkurenciji utrke Pozdrav Domovini slavio je Mladen Ignac (Međimurje), drugi je bio Filip Tomas (AK Alojzije Stepinac), a treći Darko Nešović (MK Festina Lente Zadar).

Organizator Krosa u park šumi Musapstan bio je Klub atletskih veterana Zadar, dok je nedjeljnu utrku Pozdrav Domovini organizirao AK Alojzije Stepinac. Obje utrke podržali su Grad Zadar i Zadarska županija.

 
Nastavi čitati

Sport

[KOŠARKA] Filipjanski „Pristan“ osvojio Zadarsku ljetnu ligu! Dominik Zelanto najbolji igrač

Objavljeno

-

By

Pobjedom košarkaša “Pristana” iz Svetog Filip i Jakova završilo je još jedno izdanje Zadarske ljetne lige koja se igrala na Višnjiku. Filipjanci su u finalu nakon produžetka rezultatom 89:86 porazili “Voštarnicu”. Bolje je “Voštarnica” krenula u susret, međutim, vrlo brzo su igrači “Pristana” pohvatali konce igre te smo u nastavku gledali izjednačenu utakmicu s dosta lijepih poteza. S jedne strane iskusni Marčev i Knežević, uz pomoć mladih Karamarka, Lukića, Zagoršaka, a s druge strane trojac Lisica, Fantina i Zelanto, ponudli su uistinu lijepu košarkašku večer.

Nakon četrdeset minuta igre bilo je 73:73 te se otišlo u produžetak. Više sportske sreće u njemu su imali Filipjanci. Dvi sekunde ostalu su do kraja, bilo je 89:86. Tri bacanja je imao Zagoršak (“Voštarnica”), promašio je sva tri i uslijedilo je slavlje sastava iz Svetog Filip i Jakova.

– Čestitam svim sudionicima lige i organizatorima. Bilo je dobre košarke i to je najvažnije. Finale je bilo jako zanimljivo i neizvjesno, atmosfera odlična, česitke Voštarnici na fer i korektnoj igri, također i mom prijatelju Dominiku Zelantu na MVP naslovu kojeg je apsolutno zaslužio. Još jedno se pokazalo da ova liga treba Zadru i nadam se da će dogodine u njoj sudjelovati još više ekipa. – istaknuo je igrač “Pristana” Mario Fantina.
Treće mjesto osvojila je “Konoba Rafaelo Melada” koja je bila bolja od “Strožanca” 70:62.
Najbolji igrač lige je iz pobjedničkog sastava – Dominik Zelanto.

Izvor: sport023.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu