Connect with us

Hrvatska

Granić: Ukrajina među prvima podržala hrvatsku neovisnost, to se nikada ne smije zaboraviti

Objavljeno

-

U emisiji Studio 4 gostovao je posebni Vladin savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić.

Na početku je komentirao iznenadni posjet Andreja Plenkovića Kijevu.

– Ovo je snažni državnički akt, snažni državnički posjet, izražavanje podrške, prijateljstva i solidarnosti s Ukrajinom, s ukrajinskim narodom te njihovim vodstvom koje se odlučno brani od brutalne ruske agresije koja ničim nije izazvan. Posjet je naravno planiran i na jedan simboličan dan, Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, istaknuo je.

Dodaje da Hrvatska surađuje sa svim članicama NATO-a i unutar EU-a.

Ističe da su s ruskom agresijom ugroženi temelji međunarodnog poretka.

– Najveća je odgovornost na predsjedniku Putinu. Prije godinu i pol dana rekao je da je najveća tragedija raspad Sovjetskog saveza. Da je imao mogućnosti da se dogovori s Njemačkom, Francuskom, to bi podržao SAD da se na temelju Minsk 2 sporazuma, da Donbas dobije snažnu autonomiju. Imao je mogućnost da se razgovara o odgodi članstva Ukrajine u NATO-u, dodaje Granić ističući da je imao krivu procjenu da će ukrajinsko vodstvo pasti u roku nekoliko dana.

– Nije postigao cilj.

Hrvatska se na vrijeme opredijelila, među prvim je državama koja ih je podržala.

– Kada se Hrvatska 1991. izjasnila za samostalnost, imala je podršku Svete stolice, Aloisa Mocka i nekoliko još prijatelja. Među njima je bila i Ukrajina. Nikada se to ne smije zaboraviti, prisjeća se Granić. 

Osvrnuo se i na mogućnost izmjene izbornog zakona u BiH.

– Nisam izgubio vjeru. Treba učiniti sve, prvo je potrebno imati snažan nacionalni konsenzus, dodajući da se samo pregovorima mogu postizati ciljevi. Provođenje jedne državne politike prema BiH, to je najbolje rješenje. 

Govoreći o zarobljenom hrvatskom državljaninu koji se kao dobrovoljac borio za Ukrajince, rekao je da je premijer jasno rekao da ne preporučuje odlazak u dobrovoljačke postrojbe, ali da sada treba učiniti sve što je moguće na više strana da se on nekako izvuče jer se ipak radi o hrvatskom državljaninu. 

Rekao je Granić također, osvrćući se na govor Vladimira Putina na Dan pobjede.

– Neovisno o tome što će reći, ostaje nepobitna činjenica da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na drugu suverenu državu.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Tonči

    9. svibnja 2022. at 14:57

    Slava Ukrajini!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu