Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(KINO ZONA) “BEUYS” U PROVIDUROVOJ Besplatna projekcija filma o jednom od najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća

Objavljeno

-

Treće filmsko ostvarenje kojim slavimo otvaranje Providurove palače dokumentarni je film Andresa Veiela o njemačkom kiparu, umjetniku i preformeru, jednom od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, Josephu Beuysu!

Joseph Beuys je ime koje možda nije toliko zvučno izvan umjetničkih krugova, odnosno, prepoznatljivo običnom puku kao što su to primjerice Picasso ili Andy Warhol, no to ga ne čini manje utjecajnijim, značajnijim ili pak kontroverznijim od navedenih umjetnika 20. stoljeća.

Zahvaljujući neuobičajenim skulpturama, crtežima, zvučnim i vizualnim instalacijama i raznim performansima iz 60-ih i 70-ih, Beuys je postao jedan od najistaknutijih pripadnika moderne umjetnosti čiji radovi krase najznačajnije svjetske muzeje.

U javnosti rijetko viđen bez prepoznatljivog fedora šešira, bijele košulje i prsluka, Beuys je bez ikakve sumnje bio pojava kakva se ne rađa često unutar umjetničkih krugova. Toga je svjestan i iskusni i nagrađivani njemački dokumentarist Andres Veisel koji je za potrebu stvaranja dokumentarca slikovitog i jasnog naziva ”Beuys” iskoristio sate i sate arhivskog materijala i niza intervjua prikupljenih tijekom više desetljeća u kojima se dotični pojavljuje sve kako bi kreirao jedan fascinantan portret nekonvencionalnog umjetnika, koji nas je napustio 1986.

Premda ”Beuys” nije film koji nam jasno ili jednostavno iznosi činjenice o njegovom radu, redatelj Veisel uspijeva prizvati ili probuditi sjećanja na čovjeka koji je pokazao i dokazao kako je umjetnost prava revolucija i direktan udarac neprijateljima iste.

*Projekcija filma odvija se večeras u polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom od 20 sati, a besplatne ulaznice moguće je preuzeti na info pultu od 10 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA: Izložba “Okviri kulture” u Gradskoj knjižnici Zadar 

Objavljeno

-

By

Izložba Okviri kulture u Gradskoj knjižnici u Zadru od 6. do 18. svibnja.  

U nastavku Vam šaljemo informacije o održavanju izložbe pod nazivom „Okviri kulture” koja će se održati u Gradskoj knjižnici u Zadru od 6. do 18. svibnja.

Ivan Franko i Karla Mihaljević (MihaTheTrash) u sklopu svojeg podcasta Iza Okvira već tri godine za redom održavaju izložbu fotografija i likovnih radova pod nazivom Okviri kulture.

Otvorenje izložbe će se održati 6. svibnja u 18h u Zadru, odnosno u prostoru koji spaja Gradsku knjižnicu i Odjel za mlade, a radovi će biti izloženi u vremenskom razdoblju od 6. do 18. svibnja.

Javnim natječajem zaprimljeno je više od sto radova, a na samoj izložbi možete pogledati sedamdeset radova od trideset i osam umjetnika od kojih su svi šarolikih tematika te je svaki vrijedan pažnje.

Na izložbi se nalaze radovi svakojakih tehnika kao što su olovka, vodene boje, graphic art, fotografije i još mnogo toga.

Izložba je rezultat ostvarenja studentskog projekta kojem je cilj bio dati priliku mladim umjetnicima da izlože svoje radove u javnom prostoru.

Također, za sve prisutne na otvorenju organizira se i zabavni program koji počinje poslije izložbe, dakle 6. svibnja u Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 20:30 sati. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAKON VIŠE OD 6 STOLJEĆA: Zadarski procesijski križ opet u procesiji ulicama Zadra

Objavljeno

-

By

Zadarski procesijski križ opet će 5. svibnja, nakon više od šest stoljeća, proći u procesiji ulicama Zadra. Poslije Svete mise u Crkvi Svetog Frane u 16 sati, uz moći prsta blaženog Jakova Zadranina, procesija će ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

Križ je kraljica Elizabeta Kotromanić darovala franjevcima u spomen na Zadarski mir, potpisan u sakristiji Crkve Svetog Frane 18. veljače 1358. između ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. i mletačkog poslanstva. Tim sporazumom Mlečani su se odrekli »prava na Dalmaciju od polovice Kvarnera do područja Drača« uključujući gradove Nin, Zadar, Skradin, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik te otoke Osor, Cres, Krk, Rab, Pag, Brač, Hvar i Korčulu. Uz „zadarske svece“ na stražnjoj strani križa, na prednjoj strani predočeni su franjevački sveci:  Sv. Klara, Sv. Ljudevit (IX.) kralj, Sv. Elizabeta, Sv. Franjo Asiški, Sv. Antun Padovanski, Sv. Ljudevit biskup Toulousa i Sv. Nikola IV. papa (zadarski franjevac). S tim križem održavale su se godišnje procesije ulicama Zadra u spomen na Zadarski mir. Nakon što je 1409. Zadar opet potpao pod Veneciju, Mlečani su procesiju zabranili.

Križ je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz franjevačkog muzeja. Prošle godine opet je vraćen u prostoriju iz koje je otuđen.

Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u procesiji sa zadarskim križem. Ovaj put, nakon što je prošlo više od šest stoljeća, moći tog jedinog zadarskoga blaženika bit će u procesiji nošene iza istoga križa.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) UZ DAN PLANETE ZEMLJE / Akcijom Grada, Čistoće, Vodovoda i Nasada sjeverno od Bokanjca uklonjeno 3,87 tona otpada

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, zajedničkom akcijom Grada Zadra i komunalnih društava Čistoća d.o.o., Vodovod d.o.o. i Nasadi d.o.o., dana 26. travnja 2024.godine, izvršeno je uklanjanje nepropisno odbačenog otpada u predjelu Bokanjca – na makadamskom putu sjeverno od naselja.. Ovom prilikom uklonjeno je 3,87 tona otpada. Cilj akcije bio je ukloniti nepropisno odbačen otpad ali isto tako još jednom apelirati na svijest građana o potrebi odgovornog postupanja s otpadom.

Na području Grada Zadra uspostavljena su reciklažna dvorišta koja su za građane besplatna i u koja se može odložiti  sav drugi otpad koji ne ide u spremnike za komunalni otpad.

Lokacije reciklažnih dvorišta:

–           Reciklažno dvorište Diklo, Put Nina bb

–           Reciklažno dvorište Gaženica, Ulica 159. gardijske brigade bb

–           Mobilno reciklažno dvorište – na javnim površinama prema rasporedu TD Čistoće d.o.o. http://www.cistoca-zadar.hr/usluge-2/mobilno-reciklazno-dvoriste–raspored-61/

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu