Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANO OTVORENA PROVIDUROVA PALAČA Gradonačelnik Dukić: “Ove palače simbol su naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost”

Objavljeno

-

Prigodnim svečanim programom otvorena jea Providurova palača – pet godina nakon otvorenja Kneževe palače koja zajedno s njom čini integralni kompleks II palače. Otvorenju su nazočile ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak te mnogobrojni uzvanici i građani.

– Možemo kazati kako su ove palače simbol naše obnove koja nam donosi novu vrijednost za zadarsku kulturnu baštinu i umjetnost. Put je bio dug, ali smo njime prošli odlučno, odgovorno i, vidite to sada i sami, kreativno i uspješno. Ovo je opet zadarska kuća kulture, obnovljena je i opremljena za sve građane zadarskom vizijom, idejom, kreativnošću i radom, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i nastavio:

– Konačno imamo prezentacijske mogućnosti dostojne naše kulturne baštine, a još više prostore u kojima će se stvarati nova kulturna povijest Zadra.  Predivne izložbene dvorane, koncertni i plesni prostori, dvorana za projekcije i dramske izvedbe, knjižnica… nisu zamišljene samo kako bi ugostile najveća kulturna događanja kakva do sada nismo imali gdje ugostiti. Stvorili smo prostor koji će postati kulturni dnevni boravak dostupan i otvoren za svakog našeg sugrađanina i posjetitelja kroz cijelu godinu.

– Sredstvima iz fondova EU diljem RH obnovjena je kulturna baština. Ovo je jedan od pozitivnih primjera kako se kultura integrirala u atrakcijsku osnovu održivog turizma. Vidimo da je ovaj projekt odmah na početku izazvao velik interes i rekla bih da je na posnos cijelog Zadra i Zadarske županije. Kada govorimo o EU fondovima, Zadar i Zadarska županija su među uspješnijima po povlačenju sredstava i ovdje je do sada ukupno realizirano 1006 projekata u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna, kazala je ministrica Tramišak.

– Ovo je prostor koji nosi sve slojeve bogate baštine ali je u prvom redu otvoren za današnje generacije za sve ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme i stvarati neke nove vrijednosti, susretati se sa sugrađanima i komunicirati umjetnost i kulturu i nadamo se da će večerašnja atmosfera pratiti ovu palaču još dugo godina iza svih nas, naglasila je ministrica Obuljen Kožinek i službeno proglasila palaču otvorenom.

Svečanost otvorenja izravno je emitirana u posebnoj emisiji u programu HR Radio Zadra, a za sve je posjetitelje priređen cjelovečernji program koji se sastojao od izložbenog, scenskog i glazbenog dijela. Također, povodom otvorenja nastavlja se desetodnevni program koji je zaočeo danas i trajat će do 30. travnja, a koji je za sve posjetitelje slobodan, uz preuzimanje ulaznica na info pultu Velikog atrija, središnjeg prostora II PALAČE.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ CINAZ-a: “Moje Erasmus iskustvo” za gimnazijalce i prezentacija o mogućnosti studiranja – za sve

Objavljeno

-

By

Donosimo dvije najave za informativna događanja u organizaciji udruge CINAZ za idući tjedan: 

Prvo događanje je informativno predavanje “Moje Erasmus iskustvo” za učenike Gimnazije Vladimira Nazora i Gimnazije Jurja Barakovića koje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića u srijedu, 12. listopada 2022. godine s početkom u13.10h.

Aktivnost se održava povodom obilježavanja europske Time to move kampanje (više na timetomove.info).

Drugo događanje je “Erasmus+ info dan” koji se sastoji od informativnih prezentacija u kojem će voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju i Erasmus koordinatorica Sveučilišta u Zadru, Maja Kolega, predstaviti mogućnosti za mobilnost u svrhu studiranja i u svrhu stručne prakse u sklopu programa Erasmus+, a svoje osobno Erasmus iskustvo će predstaviti studentica Sveučilišta u Zadru, Gabrijela Ravlić.

Aktivnost će se održati 14.10. u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 18h.

Ovom aktivnošću se obilježava Europska godina mladih i 35.obljetnica Erasmus+ programa (Posebne stranica posvećena Europskoj godini mladih: https://ampeu.hr/europska-godina-mladih).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode Poličnik, u utorak dio Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana, dana 10.10.2022.godine (ponedjeljak) od 08:30 sati do 12:30 sati bez vode će biti potrošači u Poličniku.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Janka Bobetka, kod k. br. 20.

Zbog izvođenja radova tvrtke Strabag d.o.o. prema projektu „Radovi na izgradnji javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda aglomeracije Bokanjac – Zadar“  dana 11.10.2022.godine (utorak) bez vode će biti potrošači u Zadru, predio Bokanjac i kako slijedi:

Ulica Cerodole i

Ulica Franje Fanceva.

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Franje Fanceva, kod k. br. 59.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Općina kupila i postavila na rivu automatski vanjski defribilator. Evo zbog čega je dragocjen…

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov kupila je automatski vanjski defribiltor u vrijednosti od 16 000 kuna. Postavljen je na rivi u Sv. Filipu i Jakovu

U ljetnim mjesecima Općina će nabaviti još dva defribiltora koja će biti postavljena na plažu “Morovička” u Turnju te na plažu “Iza banja” u Sv. Filip i Jakovu.

Korištenjem automatskih vanjskih defibrilatora (engl. AED, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD) značajno je povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

Zapravo, to su uređaji koji izvrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu