Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNAK NOVOG POČETKA I DALJNJEG RAZVOJA Zadarska županija danas, na Veliku subotu, slavi svoj 29. rođendan!

Objavljeno

-

Zadarska županija danas, 16. travnja 2022. godine, obilježava 29 godina svog postojanja.

Tim povodom objavljeno je priopćenje koje u nastavku u cijelosti prenosimo:

“Sada već davne 1993. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, osnovana je tada Zadarsko-kninska županija. 17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora RH donio je novi Zakon o područjima županija, gradova i općina kojim je područje Kotara Knin pripojeno Šibenskoj županiji kada je naša županija postala Zadarska županija.

Danas Zadarska županija na svom području ima 34 jedinice lokalne samouprave, i to 6 gradova i 28 općina. U svom samoupravnom djelokrugu Županija obavlja poslove od regionalnog značaja, a osobito one koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu, održavanje javnih cesta, planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova te ostale poslove  sukladno posebnim zakonima. Također, Županija obavlja i poslove izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola, drugih akata vezanih za gradnju te provedbu dokumenata prostornog uređenja za područje županije izvan područja velikog grada.

Županija je u trenutku svog osnutka bila tek članak zakona, papir, pojam, odluka o nečem što tek treba nastati. Ono što Županija jest od tada, ali i danas, prije svega su ljudi. Iza svake ideje, iza svake odluke, iza svakog sporazuma , iza svake izrađene studije, iza svakog kilometra izgrađene ceste, iza svake obnovljene ambulante ili škole, izgrađene školske sportske dvorane, iza svake postavljene izložbe, iza svakog osvojenog priznanja, iza svega što se na ovom prostoru događalo stoje ljudi- vijećnici Županijske skupštine, župani i njihovi zamjenici, nekada davno i članovi Županijskog poglavarstva, službenici i namještenici. Svi ti ljudi svojim znanjem i radom 29 su godina kontinuirano obavljali svoj posao, uvijek s dugoročnim ciljem-stvaranjem što boljih životnih uvjeta za sve žitelje Zadarske županije.

(Izvor: 20 godina Zadarske županije, Daniela Nižić)

Ove godine, znakovito, Dan Županije je na Veliku subotu, u Velikom tjednu, kada su nakon dvije godine ukinute nužne epidemiološke mjere. Kao znak jednog novog početka i daljnjeg uspješnog razvoja.

Svim žiteljima Zadarske županije čestitamo Dan Zadarske županije!”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu