Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA TZ ZADARSKE ŽUPANIJE Župan Longin najavio otvorenje Cerovačkih pećina do ljeta: “Sustav špiljskih tunela od 68 km svjetska je atrakcija i po tome će Zadarska županija biti raritet!”

Objavljeno

-

Skupština Turističke zajednice Zadarske županije održala je u srijedu 30. ožujka 2022. godine svoju 5. sjednicu na kojoj je usvojeno Godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke zajednice Zadarske županije za 2021. godinu i Izvješće o izvršenju Programa rada za 2021. godinu kao i Izvješće o radu Turističkog vijeća za 2021. godinu.

Na sjednici je također usvojeno Izvješće neovisnog revizora o stručnom nadzoru nad radom TZ Zadarske županije za 2021. godinu sukladno članku 16. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, a članovima je predano i Revizorsko izvješće o uvidu u financijske izvještaje za 2021. godinu sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koje se svake godine objavljuje na mrežnim stranicama TZ-a.

Osim toga usvojeno je i Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Turističke zajednice Zadarske županije za 2019. godinu, a članovi Skupštine su upoznati kako su u protekloj godini izvršeni svi nalozi za koje postoji relevantna dokumentacija, sukladno Planu provedbe naloga i preporuka te izvještavanja o provedbi.

Skupština je potvrdila mandat predstavniku TZ općine Vrsi, a usvojeno je i Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji TZ Zadarske županije za 2019. godinu te Plan i izvještavanje o provedbi naloga.

Direktorica Mihaela Kadija je članovima Skupštine obrazložila godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke Zajednice Zadarske Županije za 2021. g. i Izvješće o izvršenju Programa rada za 2021. godinu.

TZZŽ je ostvarila 7.5 milijuna kuna prihoda od turističke pristojbe što je 7,5% više nego što je planirano za tu godinu, te 1.23 milijuna kuna turističke članarine, što je 12% više.

Ostvareni su rashodi u iznosu 93.4% planiranog i to 10.1 milijuna kuna, a prijenos se koristi za ostvarivanje aktivnosti u prvoj polovici sljedeće godine i do ozbiljnijih priljeva u srpnju i kolovozu.

Ukratko o izvršenju Programa rada i aktivnostima:

“Nastavili smo sa započetim razvojnim programima kao što su Top-događanja u sklopu čega smo dodali novu Explore sekciju na web stranici putem koje prezentiramo što naši gosti mogu probati u Zadarskoj županiji. Potičemo stvaranje turističkih proizvoda te ih promoviramo, tako smo organizirali edukacije za biciklističke vodiče te set radionica u suradnji s Udrugom putničkih agencija. Zajedno s TZ općine Sali trasirali smo pješačke i planinske staze te napravili kartu. Jedna od značajnih aktivnosti u nautičkom turizmu je pokretanje izrade nautičkog kataloga koji će se uskoro tiskati i koji će sadržavati kataloški prikaz svih marina, luka i sidrišta. Kod eno-gastro proizvoda smo bili orijentirani na analize, komunikaciju s dionicima, rezultat čega je dokument strategija razvoja eno-gastro turizma Zadarske županije.

TZ Zadarske županije je u 2021. godini nastavila s redovnim aktivnostima organizacije studijskih putovanja stranih novinara, blogera i agenata, a koje su u 2020. godini bile gotovo u potpunosti obustavljene zbog nemogućnosti putovanja.

U Zadarskoj je županiji snimalo i niz televizijskih kuća – u svibnju je realizirana reportaža austrijske nacionalne televizije ORF o turizmu za vrijeme pandemije i očekivanjima za sezonu 2021. U lipnju je u našoj je županiji boravila ekipa talijanske TV RAI 1 i snimala reportažu „Dreams road“ koja je posvećena motociklistima i putovanjima na motoru, upoznavanju tradicije i kulture naroda, a početkom rujna u županiji je snimala brazilska je TV ekipa Cris Pelo Mundo. Zadarsku je županiju također posjetila ekipa španjolske državne televizije RTVE koja je u Hrvatskoj snimala epizodu poznate emisije o putovanjima Españoles en el Mundo

Početkom lipnja u našoj su županiji boravili novinari talijanskog časopisa In Viaggio Franco Cogoli i Anna Pugliese, dok je u srpnju županiju posjetila ekipa prestižnog britanskog lista The Telegraph. Novinarka Mary Novakovich i fotograf Adam Batterby su u županiji boravili s ciljem pisanja reportaže za ovaj popularni britanski list kojeg mjesečno prati preko 20 milijuna čitatelja.

Povodom inauguracijskog leta na relaciji Pariz (Orly) – Zadar niskotarifne zrakoplovne tvrtke TRANSAVIA koja je dio KLM-Air France grupe, Zadarsku su županiju u okviru studijskog putovanja posjetila četiri priznata francuska novinara.

U rujnu je u županiji boravio njemački novinar i fotograf Frank Heuer koji fotografira za dva projekta Dumontov Fotoatlas „Hrvatska jadranska obala“ te za članak o Dalmaciji koji će biti objavljen u časopisu ADAC travel na čak 12 stranica. Za potrebe ažuriranja poznatog francuskog vodiča Le Routard u Zadarskoj je županiji u rujnu boravio novinar Gregory Dalex.

U Zadarskoj je županiji u razdoblju 29. rujna do 6. listopada 2021. boravio novinar jednih od najcjenjenijih francuskih dnevnih novina Le Monde, a u cilju pisanja članka o odmoru na svjetionicima. Pierre Gros je odsjeo na dva svjetionika u Zadarskoj županiji, na svjetioniku Veli Rat na Dugom otoku i Tajer na otočiću Sestrica Vela. Članak koji je napisao, na stranicama najprestižnijeg francuskog dnevnog lista predstavio je Zadar i regiju kao jednu od 20 TOP svjetskih destinacija za 2022. godinu, a objavljen je na dvije stranice u studenom 2021. godine.

Digitalna komunikacija je pokrenuta odmah po objavi povoljnih informacija sa tržišta. Od svibnja do srpnja provedena je udružena “Zadar Region” kampanja na vodećim portalima isključivo za auto-destinacije. Kampanju u vodiču “Lonely Planet” smo odradili zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom. Kampanja “Summer&Beyond” je odrađena u kasno ljeto, a proširena je na tržišta s kojima je Zračna luka Zadar imala avio-linije. Odrađene su i brojne tematske i prigodne kampanje u vodećim hrvatskim, slovenskim, talijanskim i austrijskim medijima.

Udruženo oglašavanje smo proveli s nositeljima smještajne ponude te smo nastavili s podrškom strateškim projektima i marketinškim suradnjama s važnim avioprijevoznicima i organizatorima putovanja.

Većina turističkih sajmova je otkazana osim svjetske turističke burze “WTM” London na kojoj smo nastupili u sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice. Turističku ponudu smo prezentirali putem online platforme “Croatia Get2Gether”, odnosno nizom virtualnih prezentacija i radionica koje je organizirala Hrvatska turistička zajednica.

Aktivnosti su bile usmjerene i na podršku poslovnom sektoru/turističkoj industriji putem programa potpora za razvoj DMK, putem udruženog oglašavanja, ali i lokalnim turističkim
zajednicama i destinacijama, posebno onima na turistički manje razvijenim područjima, kao i organizatorima događanja.

U destinacijskom menadžmentu smo bili aktivni na svim razinama. Ističe se aktivnost oko organizacije i informiranja o čak 68 punktova za testiranje turista.”

Detaljnije – o turističkom prometu
“Članovima Skupštine predočene su informacije o ostvarenom turističkom prometu u izazovnoj 2021. godini u Zadarskoj županiji.

U Zadarskoj je županiji u 2021. godini ostvaren turistički promet od 1.535.494 dolazaka, odnosno 12.692.539 noćenja. To predstavlja 57% više dolazaka te 23% više noćenja u odnosu na 2020. Realizacija u odnosu na isto razdoblje 2019. g. je 76% u dolascima i 84% u noćenjima.

U ukupnoj strukturi domaći gosti su ostvarili 318.202 dolaska i 3.703.389 noćenja dok su strani gosti ostvarili 1.217.295 dolazaka te 8.989.150 noćenja. Udio domaćih gostiju je 21% a stranih je 79%, dok je kod noćenja taj udio 29% domaćih te 71% noćenja stranih turista.

Najviše je dolazaka evidentirano u objektima u domaćinstvu 627.746 te 4.501.839 noćenja, što je 36% više nego u istom razdoblju 2020. godine. Slijede u kampovi s 307.273 dolaska i 2.118.872 noćenja, što je 69% više nego lani pa hoteli s 241.640 dolazaka i 984.857 noćenja, što je 94% više. U ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj bilo je 123.893 dolazaka i 700.928 noćenja, što je 60% više. U objektima na OPG-u je bilo 3.767 dolazaka i 21.273 noćenja, dok je pod „ostalo“ bilo 230 dolazaka i 2.233 noćenja.

U plovnim objektima je bilo 100.651 dolazak i 692.113 noćenja, što je 67% više nego 2020. U nekomercijalnom smještaju je zabilježeno 130.297 dolazaka i 3.670.424 noćenja što je 6% manje nego 2020.

Kod dolazaka stranih gostiju u 2021. godini, najviše je bilo dolazaka iz Njemačke 257.573 i 2.120.407 noćenja, što je 39% više od lani. Slijedi Slovenija sa 193.685 dolazaka i 1.787.477 noćenja ili 8% više, Poljska 132.651 dolazaka i 942.295 noćenja što je povećanje od 46%, Češka 119.523dolaska i 882.089 noćenja ili 45% više, Austrija 109.500 dolazaka i 748.839 noćenja ili 103% više. Slovačka 71.084 dolaska i 553.192 noćenja ili 108% više, Mađarska 68.202 dolazaka i 438.461 noćenja što je 80% više.”

Sjednicu je vodio predsjednik Turističke zajednice Zadarske županije, župan Božidar Longin, koji je na kraju zahvalio svim članovima Skupštine na odazivu i doprinosu u radu Turističke zajednice Zadarske županije. Dodao je pri tom, da su naznake za ovu sezonu dobre, otvorena je ljetna sezona letenja na Zračnu luku Zadar koja broji sve veći i veći broj letova i destinacija. Osobito zahvaljujući snažnoj podršci i kampanjama TZ Zadarske županije koja intenzivno i kontinuirano podržava strateške partnere. Župan je najavio otvorenje Cerovačkih pećina s novim centrom za posjetitelje do ljeta, a koje će stvoriti dodatnu vrijednost našoj ponudi. Cijeli sustav špiljskih tunela u dužini od 68 km predstavlja svjetsku atrakciju te će Zadarska županija po tome biti raritet, što je dobar zalog za budućnost.

Đuro Župan, član skupštine, dobar poznavatelj tog kraja, istaknuo je kako su Crnopac i Kita Gaćešina samo mali fragment cijele priče, te kako taj dio Velebita i Dinarida kao kraško područje ima veliku mogućnost daljnje afirmacije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SIGURNO U PROMETU 2024. / U OŠ Zadarski otoci županijsko natjecanje u poznavanju prometnih propisa i pravila

Objavljeno

-

By

U utorak, 23.4.2024. u Osnovnoj školi Zadarski otoci s početkom u 10 h održava se županijsko natjecanje “Sigurno u prometu 2024.” – natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila.

Ovu prometno edukativnu akciju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecanje „Sigurno u prometu” provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom.

Natjecanje se sastoji od teorijskog dijela natjecanja (provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima) te praktičnog dijela natjecanja (upravljanje biciklom prema točno utvrđenom sadržaju). Natjecanje učenika u dobi od 10 do 12 godina određeno je Pravilnikom o provedbi natjecanja „Sigurno u prometu” koji je donio Upravni odbor Hrvatskog autokluba i koji je usklađen s europskim pravilima natjecanja FIA klubova. 

Natjecanja se provode na više razina. Najprije se održavaju školska natjecanja učenika za izbor ekipe lokalnog autokluba. Pobjednička ekipa od dvije djevojčice i dva dječaka upućuje se na natjecanje na županijskoj razini za ekipu temeljnog autokluba. Županijska natjecanja organiziraju temeljni autoklubovi. Testove za županijska natjecanja priprema Hrvatski autoklub. Ekipe temeljnih autoklubova (dvije djevojčice i dva dječaka) natječu se na državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Svake se godine u ovoj prometno edukativnoj akciji obuhvati više tisuća osnovnoškolske djece.

Svake se godine temeljni autoklubovi kandidiraju za nositelja i organizatora državnog natjecanja, a gdje će se održati natjecanje – određuje Hrvatski autoklub. Na državnom natjecanju sudjeluju ekipe svih županija i Grada Zagreba.

U Zadru natjecanje provodi Autoklub Zadar, u suradnji s Policijskom upravom Zadar, te školom domaćinom, OŠ Zadarski otoci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Otvoren novoobnovljeni Dom kulture u Benkovcu

Objavljeno

-

By

Foto: Iva Perinčić

U petak, 19. travnja 2024. godine u 19,00 sati svečano je otvoren obnovljen i uređen novi Dom kulture Benkovac. Ovo je događaj koji su građani Benkovca i okolice dugo godina iščekivali, jer smo u proteklom vremenu bili svjedoci koliko gradu Benkovcu i građanima nedostaju kvalitetni prostori za organizaciju kulturnih i društvenih događanja i kulturnog života.

Posebno se dugo iščekivalo preuzimanje bivšeg Doma HV od strane državnih institucija, koje se ipak dogodilo u vrijeme mandata tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića koji je 28. rujna 2018. godine s gradonačelnikom Grada Benkovca Tomislavom Bulićem potpisao Ugovor o darovanju bivšeg Doma HV -a Gradu Benkovcu. Republika Hrvatska kao vlasnik darovala je Gradu Benkovcu bivši Dom HV – a u svrhu provedbe projekta „Rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture Benkovac„ kao jednog od najvažnijih projekata Intervencijskog plana Grada Benkovca. Realizacijom ovog projekta stvorili su se preduvjeti za značajniji razvoj društvenih i kulturnih djelatnosti i aktivnosti  na području Grada Benkovca. Grad Benkovac je osnovao ustanovu Pučko otvoreno učilište Benkovac, koje je preuzelo upravljanje nad Domom kulture u Benkovcu.

Na samom početku svečanosti otvaranja novog doma kulture nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić koji je naglasio kako su se u sklopu Intervencijskog plana financirali brojni kapitalni i komunalni projekti grada, vrijedni ukupno 34,5 milijuna eura:

Dom kulture je novi hram kulture Grada Benkovca, kao i budućih generacija našega grada. Ovo je mjesto emocije i mnogih lijepih uspomena naših starijih sugrađana te oslonac je svakog žitelja ovog grada. Izgradnjom i opremanjem ovog Doma stavljamo točku na “i” u kruni višegodišnjeg regeneracije našeg malog grada i infrastrukturnih ulaganja. Zadnji je ovo i najvažniji projekt kulture našeg grada, a još su četiri naselja dobila svoje Domove, Vukšić, Nadin, Lisičić i Smilčić, kazao je gradonačelnik Bulić.

Gradonačelnik je dodao kako je projekt Doma kulture nadmašio sve projekte grada zajedno, pa se opet potvrdila ona stara „Ako Gospodin ne gradi, uzalud se muče graditelji“. Naime, projekt su kroz četiri ideje od početne ideje do realizacije pratili brojni problemi: imovinsko – pravni, izvedbeni i inženjerski.

Rekonstrukcija, pokazalo se, vrlo brzo nakon uvođenja projektanta u radove u veljači 2020. godine, nije zadovoljavala zahtjeve struke. Tako je bilo dodatno temeljenje i konstrukcijsko učvršćivanje koje nije bilo predviđeno projektom, što bi trošak projekta na samom početku podiglo za oko 25 posto. Nakon toga smo shvatili da staroj zgradi, nažalost, nema pomoći. U međuvremenu, raspisali smo novi Natječaj za uklanjanje ruševina starog Doma kako bi dobili na vremenu i uštedili oko 800 tisuća kuna. U novom natječaju dobili smo istog izvođača i u posao ga uveli u veljači 2022. godine, da bi nas zatim tužio za izgubljenu dobit od 2,7 milijuna kuna. Zlonamjerni pojedinci za to su vrijeme protiv nas podnosili kaznene prijave, koje su redom od nadležnih institucija odbačene, a Grad je dobio pravomoćnu presudu kako izvođača nije dužan obeštetiti za izgubljenu dobit. Svojim smo vam odlukama uštedjeli oko četiri milijuna eura u odnosu na prvi projekt koji bi financijski potopio grad za puno manju kvalitetu, poručio je Bulić.

Projektant Doma kulture Benkovac bilo je poduzeće Projekting iz Zagreba, radove je izvodila tvrtka MP Beton iz Solina, a nadzor je bio povjeren poduzeću Investinženjering  iz Zagreba. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.931.840,55 eura, dok je vrijednost projekta za opremanje iznosila 299.000,78 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskih strukturnih fondova u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” u omjeru 85 %. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. srpnja 2019. do 29. veljače 2024.

Posebno se zatim zahvalio ravnateljici Razvojne agencije Grada Benkovca Davorki Krnčević, koja je sa svojim zaposlenicima naporno radila kako bi svi projekti grada tekli prema planu i zamislima Gradske uprave.

Otvorenju je prisustvovao je ministar EU fondova Šime Erlić, naglasivši identitetsku važnost Doma kulture za kulturni razvoj grada u sadašnjosti, ali i u prošlosti.

Nekada bivši Dom HV-a, a danas Dom kulture, bio je žarište događanja za prostor Bukovice i Ravnih kotara, te prostor vraćanja duha i života u benkovački kraj koji je mnogo propatio tijekom rata i ratnih razaranja. Zato budite ponosni i sretni na ovaj simbol napretka Benkovca, koji će ovaj grad ponovno učiniti urbanim središtem ovog kraja. Ulaganje u kulturu je ulaganje u sebe, i zato je ovaj projekt toliko bitan za Benkovac, jer on će biti okupljalište mladih, kreativaca, zabave, pjesme, i svega onoga što Benkovac jest, istaknuo je ministar Šime Erlić.

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić potom je blagoslovio Dom kulture, okupljene i buduće zaposlenike, ustvrdivši kako su duhovnost i kultura dvije stvarnosti koje najviše mogu oplemeniti čovjeka.

U svečanom kulturnom programu otvaranja Doma kulture Benkovac nastupili su domaće klape, ženska klapa Kotaranke, muška klapa Asseria, te muška pjevačka skupina KUD-a Branimir Benkovac. Po završetku službenog programa otvaranja Doma  kulture nazočne uzvanike i goste zabavljali su poznati hrvatski glazbenici „4 Tenora“, Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak.

Povodom svečanog otvorenja Doma kulture, Grad Benkovac svojim građanima poklanja dvije besplatne kazališne predstave. U subotu, 20. travnja s početkom u 20:00 sati u Domu kulture gostuje hvaljena predstava HNK Zadar, “Tata” autora Mate Matišića. U nedjelju, 21. travnja s početkom u 17 sati u Benkovac stiže predstava “Snježna kraljica” Glumačkog studija HNK Zadar.

Valja napomenuti da u narednom periodu, kako je to najavio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Benkovac Matej Pešut, Benkovčani u Domu kulture mogu očekivati filmske projekcije, stand-up nastupe, kazališne predstave, koncerte, odnosno, sve ono što čini aktualnu medijsku i kulturnu scenu.

Tekst: Mile Marić/Anamaria Galović

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRAJTE KUPOVINU NA VRIJEME / Donosimo radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara u Zadru ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu