Connect with us

Sport

MAŠINA-POPOVIĆ-ŠANGO “Kroz sport naučimo djecu da samostalno vode svoj život, ne odustajmo od njih, posvetimo im vrijeme!”

Objavljeno

-

Djeca u sportu jučer, danas, sutra naziv je stručno-edukativnog skupa održanog u subotu u VIP salonu dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku u organizaciji Ars sport kineziološkog učilišta i Udruge kondicijskih trenera Zadarske županije. Govornicu su bili ravnatelj učilišta Tonći Mašina, predsjednik udruge Jure Šango te legendarni zadarski košarkaš Marko Popović, a raspravom u kojoj su sudjelovali i posjetitelji skupa moderirao je sportski novinar Branko Tabak.

Skupu su se odazvali sportski stručnjaci, psiholozi, legendarni profesori tjelesne i zdravstvene kulture, sportski djelatnici koji godinama nose sport i ulažu značajne napore da se u teškim vremenima održe vrijednosti sporta te polaznici Ars sport učilišta iz Zadra i Rijeke.

Ravnatelj Ars sport učilišta Tonći Mašina tijekom zanimljive rasprave ukazao je na važnost edukacije trenera.

‘Edukacija, edukacija, edukacija… Unatoč činjenici da je promjena jedina konstanta u procesu izobrazbe sportaša centralna figura je trener. On je taj koji odgojno usmjerava djecu, kanalizira informacije prema roditeljima i na kraju krajeva nadzire njihov školski uspjeh. Trener je taj koji se mora starati o njihovom angažmanu u školi. Krajnji cilj rada s djecom u sportu je formiranje cjelovite ličnosti koja će biti sposobna samostalno voditi i organizirati svoj život, a profesionalni sportaš je cilj koji može i ne mora biti ostvaren. Zato je edukacija trenera ključna’, rekao je Mašina.

Marko Popović je ukazao kako u sportskim školama djecu treba učiti da je sport igra i da uživaju sa svojim vršnjacima, a u omladinskom pogonu da respektiraju svoje suigrače i pobjeđuju, ali na pošten način uz uvažavanje trenera, suigrača i protivnika.

‘Potrebno je ponavljati bazične stvari da bi se pohranile u dugoročnu memoriju i raditi na nadogradnji te postaviti jasne ciljeve adaptirane dobu djeteta’, rekao je Popović koji je poslao vrlo snažnu poruku s ovog skupa:

‘Ne odustajmo olako od djece i njihovih snova, zaštitimo ih od mora negativnih informacija u današnjem svijetu’.

Na ove riječi nadovezao se Jure Šango:

‘Današnji stil života uvelike se razlikuje od onog prije 20 ili 30 godina dok se sustav sporta djece i mladih nije puno promijenio. Potrebne su korjenite promjene koje će povećati broj aktivnih sati djece koja su i u sportu i izvan njega. Neke od promjena su lako ostvarive i u rukama su trenera. Treneri i klubovi mogu jednostavno proširiti svoje programe i osigurati djeci ono što im je najpotrebnije – igru i boravak na otvorenom. Neformalni trening predstavlja možda najveću razliku onog što je bilo nekad i onog što je sad. Nekad su djeca uz sportski trening u klubu, ‘trenirala’ i na svom košu, igrala se lovica, skrivača i kojekakvih igara, a toga danas ima sve manje i zamijenjeno je ometajućim faktorima. Mi treneri nećemo moći oduzeti mobitele i tablete iz ruku djece, ali moramo maksimalno iskoristiti vrijeme koje imamo s tom djecom i maksimalno ga povećavati… Potrebno je osmisliti programe, možemo ih nazvati kompenzacijskim sportskim treninzima, koji bi postali karika koja nedostaje’, rekao Šango koji je uz zahvalu Ars sport učilištu na pozivu za sudjelovanje posebno naglasio još jednu stvar:

‘Ovakve skupove je potrebno što češće provoditi i trenere obvezati na dolazak jer očito je da su i trenerski nemar i nerazumijevanje, a često nažalost i needuciranost uzroci dosta problema u radu s djecom’.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

ŠC VIŠNJIK U petak otvorenje boulder dvorane. Zadar dobiva prvu umjetnu penjačku stijenu!

Objavljeno

-

By

Sportski penjački klub Paklenica najavljuje otvorenje „boulder“ dvorane ovog petka 09. prosinca s početkom u 19:00h na adresi Splitska ul. 1, Zadar u okviru Športskog centra Višnjik.

Radi se o jedinoj umjetnoj penjačkoj stijeni u Zadru, u kojoj se odnedavno primaju upisi za treninge za dječje uzraste, a od ovog petka biti će otvorena i svim građanima – kako iskusnim penjačima, tako i totalnim početnicima koji žele napraviti svoje prve vertikalne korake.

Umjetna stijena je smještena u prostoru površine od 90m2, a radi se o „boulder“ stijeni koja ide do 3m visine ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad stoga je od opreme potrebno samo imati ili čiste patike ili specijaliziranu penjačku obuću („penjačice“).

Inače, sportsko penjanje je jedan od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina, a od 2020. penjanje postaje zaseban sport odvojen od planinarenja i alpinizma te dobiva status olimpijskog sporta. Svoju uspješnu olimpijsku premijeru penjanje je imalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., a već sada znamo da ćemo penjanje gledati i na sljedeće dvije olimpijade, poručuju iz SPK Paklenica.

 
Nastavi čitati

Sport

PK JADERA: 12 medalja, štafetni regionalni prvaci, te niz titula štafetnih i individualnih viceprvaka sa Regionalnog PH

Objavljeno

-

By

03/04.12.2022. na 25m bazenu Višnjik u Zadru održano je Regionalno prvenstvo Hrvatske Regije 1 (Dalmacije) za starije kategorije od ml.juniora do seniora. U konkurenciji 139 natjecatelja iz 12 klubova naše regije pod vodstvom trenera Marijana Čulina, prof. PK Jadera nastupila je sa 7 članova: Dora Babić, Luka Čulina, Andrija Kačanić, Stipe Kasun, Tonka Krstić, Mate Molnar i Šimun Zdrilić.

Svi plivači su isplivali osobne rekorde, a najbolje rezultate je ostvario ml.junior Andrija Kačanić (07) koji je osvojio 5 medalja. Do 4 srebrne medalje i titule regionalnog vice prvaka doplivao je u disciplinama: 100m slobodno (54.62), 50m slobodno (25.04), 100m mješovito (1:02.74) i 50m leptir (27.38). Brončanu medalju je osvojio u disciplini 100m leptir s vremenom 1:03.00. Uz 5 osvojenih medalja Andrija je isplivao i ml.juniorske A norme za Prvenstvo hrvatske u svim disciplinama u kojima je nastupio, dok je u disciplini 50m leptir isplivao i A juniorsku normu.

Mate Molnar (08) koji do kraja godine spada u kategoriju kadeta doplivao je do srebrne medalje i titule ml.juniorskog viceprvaka u najdužoj disciplini programa. Mate je dionicu od 1500m isplivao za 18:11.96 što je bilo dovoljno i za B ml.juniorski limit za PH. Među 10 najbržih ml.juniora plasirao se u disciplinama: 400m slobodno (4:33.37) na 7.mjesto i 200m slobodno gdje je s vremenom 2:08.57 zauzeo 9.mjesto.

Ml.junior Stipe Kasun (06) je otplivao dvije A norme za PH i to u disciplinama 100m prsno (1:12.38) i 200m prsno (2:39.60) dok je u disciplini 50m prsno (33.60) doplivao do B norme. Stipe se ujedno u sve tri discipline plasirao na visoko 5.mjesto u kategoriji.

Muška mj.juniorska štafeta u sastavu: Andrija Kačanić (07), Stipe Kasun (06), Luka Čulina (06) i Mate Molnar (08) je zajedničkim snagama doplivala do 6 medalja. Redom zlatnu medalju i titulu ml.juniorskih regionalnih prvaka osvojili su u disciplini 4x200m slobodno s vremenom 8:44.23 u istoj disciplini u kategoriji juniora osvojili su srebro i titulu juniorskih vicepraka te broncu u seniorskoj kategoriji, još dvije srebrne medalje i titule ml.juniorskih vicepraka doplivali su u disciplinama 4x50m mješovito (1:58.31) i 4x100m slobodno (3:55.61), dok su u disciplini 4x50m slobodno doplivali do brončane medalje s vremenom 1:45.75.

Trener koji je na natjecanju vodio ekipu je Ante Džaja, prof.

 
Nastavi čitati

Sport

SPORTSKO-ZABAVNI VIKEND NA VIŠNJIKU: Zimski park, košarka, vaterpolo…

Objavljeno

-

By

Petak, 2. prosinca 2022.
ZIMSKI PARK ’22. – Od 10 sati nastup polaznika DV-a iz Bokanjca – dramska igra i igraonica i druženje s polaznicima DV-a Hlapić.
Klizalište i ledeni tobogan od 9 sati do 23 sata.
Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.
Luna park Madi; Adventske kućice.
KOŠARKA – ABA liga: Zadar – FMP, Dvorana Krešimira Ćosića u 19 sati. Reprezentativno okupljanje Regije Jug, dječaci U 15, Dvorana Krešimira Ćosića, pomoćna dvorana 3 u 15 sati.

Subota, 3. prosinca 2022.
ZIMSKI PARK ’22. – Od 16, 30 sati Helen Doron English Zadar; Zumba by Meri Tičić de Los Santos; Glazbena udruga Libreto; Zadarski plesni ansambl; dječja klapa Riva.
Klizalište i ledeni tobogan od 9 sati do 23 sata.
Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.
Luna park Madi; Adventske kućice.

šc-višnjik-zadar-zimski-park-klizalište-advent-klizanje-djeca-ples-otvaranje

NOGOMET – Mlađi pioniri i pioniri: Arbanasi – Split u 11 i u 12, 30 sati; juniori – Zadar – Junak u 14 sati.
VATERPOLO – Hrvatsko seniorsko prvenstvo: Zadar 1952 – POŠK u 20 sati.
ODBOJKA – Prva liga seniorke: Zadar – Olimpik, Dvorana Krešimira Ćosića, pomoćna dvorana 4 u 16 sati; Superliga seniora: Zadar – Centrometal, Dvorana Krešimira Ćosića, pomoćna dvorana 4 u 18, 30 sati.
KOŠARKA – Prva liga seniora: Jazine A. – Kaštela, Dvorana Krešimira Ćosića, pomoćna dvorana 3 u 15 sati. Dalmatinski kup: ŠK Zadar – Dubrovnik u 9, 30 sati; Dražen Petrović – Split u 11 sati; Split – Dubrovnik u 14 sati; ŠK Zadar – Dražen Petrović u 15, 30 sati, sve u pomoćnoj dvorani 3 . Međužupanijska liga mlađih kadeta: Opus Puntamika – ABC, pomoćna dvorana 4 u 12, 20 sati. Prva ženska liga: Zadar – Salona, pomoćna dvorana 3 u 18 sati.
PLIVANJE – Regionalno PH-e za Regiju Jug od 15 sati.

Nedjelja, 4. prosinca 2022.
ZIMSKI PARK ’22. – Od 16 Udruga plesaonica; Zumba by Meri Tičić de Los Santos.
Klizalište i ledeni tobogan od 9 sati do 23 sata.
Jahanje ponija i fotografiranje od 17 sati.
Luna park Madi; Adventske kućice.
KOŠARKA – HT Premijer liga: Zadar – Alkar, Dvorana Krešimira Ćosića u 18 sati. LIKAR: Brodarica – Vrsi u 10 sati; Sidro Relja – Vodovod u 11, 30 sati; Voštarnica – Jadera u 13 sati, sve u pomoćnoj dvorani 4.
NOGOMET – Papaline: Zara – Sv. Mihovil u 9 sati; pioniri i kadeti: Zadar – Solin u 12 i u 13, 45 sati.
KARATE – Dalmatinska liga, 4. kolo, pomoćna dvorana 3 od 9 do 16 sati.
ODBOJKA – Međužupanijska liga mlađih kadetkinja: Donat – Benkovac, pomoćna dvorana 1 u 9, 20 sati. Prva B liga seniorki: Donat – Benkovac, pomoćna dvorana 1 u 10, 30 sati.
PLIVANJE – Regionalno PH-e za Regiju Jug, od 8 sati i od 15 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu