Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Na Sveučilištu u Zadru održano promotivno edukacijsko događanje projekta „ON TIME“

Objavljeno

-

Zavod za javno zdravstvo Zadar, dana 16. ožujka 2022. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, održao je promotivno edukacijsko događanje projekta „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke„ sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Glavni cilj projekta je promicanje prevencije, rane dijagnoze i optimizacije liječenja raka debelog crijeva i raka dojke uz jačanje kvalitete javnozdravstvenih usluga, a ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u lipnju 2020. godine, a završetak predviđen u svibnju 2022., iznosi 691.428,85 EUR, od čega je 85 % EU sufinanciranje programa.

Okupljeni stanovnici Grada Zadra imali su priliku čuti nešto više na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te odraditi kontrolni pregled i individualne konzultacije sa stručnjacima Zavoda.

Na samom početku događanja, ispred Zavoda za javno zdravstvo Zadar, prim. Ljilja Balorda dr. med. univ. mag. sanit. publ., sudionike je upoznala s detaljima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, kojim su obuhvaćene sve žene u RH u dobi od 50-69 godina. Istaknula je kako u okviru programa žene mogu obaviti besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine. Nadalje, Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. specijalista javnog zdravstva, održala je prezentaciju na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kojim su obuhvaćene sve žene i muškarci u RH u dobi od 50-74. godine. Naglasila je kako a glavni cilj programa otkrivanje raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, kao i smanjenje smrtnosti za 15% u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

U sklopu događanja, predstavnice Zavoda su istaknule kako u trenutnoj situaciji, uzrokovanoj COVID-19 pandemijom, ovakvu problematiku ne treba zanemariti, a upravo ovaj projekt i organizacija sličnih događanja doprinosi podizanju svijesti šire populacije o važnosti prevencije i redovne kontrole.

Po završetku predavanja, sudionici su imali priliku individualno konzultirati se s doktoricama Zavoda te obaviti kratki pregled na dijagnostičkoj „Pametnoj vagi“, koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase (BMI). Na samom kraju, sudionici su istaknuli veliko zadovoljstvo održavanjem događanja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu