Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

TRIBINA DHK: Tomislav Marijan Bilosnić – raskošna poezija apokalipse

Objavljeno

-

Tomislav Marijan Bilosnić, jedan od naših najprevođenijih književnika gost je tribine Društva hrvatskih književnika, koju u programu Susreti u DHK, vodi književnica Lada Žigo Španić, koja i razgovara s autorom o njegovoj poemi Vrtni patuljak (3000 Za Dar, 2021.), koja vizionarski prikazuje nestajanje svijeta. Jedno od pjevanja iz poeme Vrtni patuljak čita glumica Dunja Sepčić.

Tomislav Marijan Bilosnić  hrvatski je književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 140 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 80 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu, kaže se, između ostalog, u opširnoj biografiji ovog autora, objavljenoj na stranicama Tribine.

Dr. sc. Tin Lemac, koji piše pogovor Bilosnićevu Vrtnom patuljku kazat će i ovo:

„Devet pjevanja kao simboličkih devet krugova Pakla pruža jednu nijansiranu, gradacijski satkanu sliku naše društvene, političke, kulturne i popkulturne suvremenosti. Pritom, Bilosnićev se subjekt ne postavlja u moralističku nadmenost ili ironijsku savitljivost nad time, već tihim i gorkim tonom pokušava sagledati sve moguće devijacije koje nije lako samo izbrojiti.

Naslovni je motiv vrtnog patuljka sinegdoha malenog čovjeka pred civilizacijskim strahotama. Cijeli je diskurz knjige velika bojanka raznorodnih civilizacijskih i drugih motiva. Od onih kulturnih nama empirijski i diskurzivno daljih (Macchu Picchu, Keopsova piramida) do nama povijesno bližih (Hiroshima, Auschwitz), od Univerzalija (Vrijeme, Prostor) preko literarnih motiva i toposa (Poundovi stihovi, Whitmanove vlati, na jeziku kojem je govorio Šenoa), slikarskih motiva (Chagall, Hegedušić) do suvremenih popkulturnih motiva (Youtube). Metaforika je virtuozna, počesto i zavijena, maniristički hermetična“.

Lada Žigo Španić, voditeljica Tribine, ovako vidi Bilosnićevu poemu:

„Bilosnić poemu Vrtni patuljak gradi kao niz ognjenih simultanih slika, a uočljivi su i brojni nadrealistički postupci spajanja nespojivih predmeta i pojava, što još više pojačava dojam strašnoga kaosa, izopačenosti i poistovjećivanja svega sa svime u bučnom nestajanju. „Ovo je kataklizma s usnama vampira“, reći će pjesnik, zadirući u osvetničko grotlo utrobe Zemlje i u bijes nebesa, bojeći se da će ludilo prebrisati i povijest na koju se stalno osvrće. „Sve je krivulja ju jednoj ljusci vječnosti“, opet veli Bilosnić dok opisuje raseljeni svijet u općem metežu svih bića, često i s dubokom čežnjom za mirnim životom i starim utješnim metafizičkim horizontima“.

Lada Žigo na kraju zaključuje:

„Izuzetno stilski bogata poema, prepuna i apokaliptičnih i jezičnih transformacija, udara na sva osjetila. Bilosnić je bombardirao svijet riječima koje imaju nuklearnu poetsku snagu“.

Tribinu DHK podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. A ovdje donosimo snimku tribine: www.youtube.com/watch?v=kuIWEiWO9AM

 

ZADAR / ŽUPANIJA

VIŠNJIK/ Obavijest o zatvaranju prometnice 

Objavljeno

-

By

Privremeno se zatvara Ulica Slavka Perovića dana 05. svibnja 2024. godine u vremenu od 06:00 do 22:00 sati zbog održavanja automobilističkog natjecanja „Nagrada grada Zadra” 2024., koje će se održati u tom vremenskom periodu na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik u organizaciji Auto karting kluba „Zadar” i  automobilističkog kluba „RTZ”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIR / U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 24-godišnji vozač quada

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja oko 18,30 sati, na Viru se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Prometna nesreća se dogodila na poljskom putu na predjelu Crvene stijene kada  je 24-godišnjak upravljajući četverociklom (quad) zagrebačkih registracijskih oznaka, iz neutvrđenih razloga izgubio nadzor nad upravljačem te vozilom sletio niz liticu u more.

Na mjesto događaja su upućene sve žurne službe, nakon čega je 24-godišnjak prevezen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.

Na mjestu događaja je policija provela očevid te je o svemu upoznato nadležno državno odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ROVANJSKA / Poginuo 37-godišnji ronilac

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja u 17.40 sati policija je zaprimila dojavu u svezi nestanka 37-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je tijekom popodneva ronio u moru kod mjestu Rovanjska.

U potragu za roniocem odmah se uključila policija te druge žurne službe.

Tijelo ronioca pronađeno je oko 20 sati u moru na udaljenosti oko 20 metara od obale, na dubini oko 2,6 metara, koje su potom policijski službenici – ronioci, Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske, izvukli iz mora.

Tijelo stradalog ronioca pregledao je mrtvozornik koji je utvrdio kako na tijelu nema vidljivih tragova nasilja, a tijekom današnjeg dana obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu