Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

I DRŽAVNI TAJNIK NA RADNOM SASTANKU ŽUPANA S GRADONAČELNICIMA Zadarska županija spremna za novu financijsku omotnicu EU

Objavljeno

-

U Centru za kreativne industrije u Zadru održan je radni sastanak župana Božidara Longina s gradonačelnicima i općinskim načelnicima na kojem je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavio Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novu EU financijsku perspektivu 2021. – 2027.

„Sad je ključni trenutak za pripremu što većeg broja kvalitetnih projekata koji će financiranje moći pronaći u novoj perspektivi. Primjerice, 2024. i 2025. godine će već biti uvelike kasno za pripremanje, jer će svi natječaji biti u punom jeku i bit će teže osigurati sredstva za projekte. U prethodnom razdoblju Zadarska županija ostvarila je dobre rezultate, povučeno je oko 3,8 milijardi kuna. Ako želimo nastaviti tu dinamiku, nužno je da se koordiniramo i zato su ovakvi sastanci iznimno važni“, istaknuo je Erlić dodavši da će se u narednom razdoblju moći financirati raznoliki projekti, od vodovodizacije i odvodnje, preko zdravstva, vrtića i škola sve do energentske obnove i digitalizacije.

„Zasigurno će biti mnoštvo izazova u pripremi i paralelnoj provedbi projekata, što naglašava važnost osiguravanja dodatnih kapaciteta i organizacije timova. Poanta je bila na današnjem sastanku ponuditi kvalitetne informacije kako prilagoditi projekte svim natječajima koji dolaze. U prethodnom razdoblju smo imali dobre rezultate, a ako želimo nastaviti tu dinamiku nužna je dobra koordinacija te da županija i svi naši gradovi i općine imaju sve potrebne informacije“, dodao je Erlić.

Zamjenik župana, Šime Vicković naglasio je kako su prioriteti Zadarske županije školstvo i zdravstvena skrb, jer je u time resorima najviše ustanova kojima je županija osnivač.

„U ovom trenutku imamo spremnih šest građevinskih dozvola za gradnju ili nadogradnju škola na području naše županije, a još četiri su u pripremi za izdavanje dozvola. Mi smo se pripremili i napravit ćemo sve što možemo da na razini županije poboljšamo standard u školstvu i do samog kraja dovedemo što više projekata. Važno je da se jednosmjenska nastava uvede u što veći broj naših škola, što je i jedan od nacionalnih ciljeva. Očekujemo da će naši gradovi i općine biti spremni za novu financijsku omotnicu, a na raspolaganju su im naše razvojne agencije za tehničku pomoć u pripremi projekata“, ustvrdio je Vicković.

Načelnik Općine Bibinje, Šime Sekula, najavio je projekte koje planiraju provesti kroz novu financijsku omotnicu Europske unije.

„Imamo građevinsku dozvolu za dječji vrtić s jaslicama i to nam je jedan od prioriteta. Također, ono što je nam je bitno, kao i većini priobalnih naselja je izgradnja sustava odvodnje koji planiramo kroz projekt Aglomeracije Bibinje – Sukošan. Nadamo se da ćemo u ovoj financijskoj perspektivi ostvariti naše kapitalne projekte“, poručio je Sekula naglasivši izvrsnu suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar i ove godine osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Grad Zadar četvrtu godinu za redom osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.

Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (“Narodne novine”, br.  116/18) Ministarstvo znanosti i obrazovanja je propisalo kako se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Kako je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RH od školske 2019./2020. godine, Grad Zadar je u 2019., 2020. i 2021. godini financirao nabavu drugih obrazovnih materijala (odabrane radne bilježnice od 1. do 8. razreda i geografski atlas za učenike 5. razreda)  za sve učenike osnovnih škola grada Zadra, u cjelokupnom iznosu.

     Sukladno Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2022. godinu, u Proračunu Grada su osigurana sredstva za program financiranja nabave radnih bilježnica za školsku 2022./2023. godinu.

Sve osnovne škole u gradu Zadru će tijekom ljetnih praznika provesti postupke nabave te će učenike na početku nastavne godine na školskim klupama dočekati nove radne bilježnice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

22. KOLOVOZA Na Stanarskoj fešti Ivica Sikirić Ićo, 023 Band i DJ Davor Valčić

Objavljeno

-

By

Društvo Stanaraca i ove godine feštom obilježava blagdan Kraljice mira na Stanovima.

Program će trajati tri dana, od 20. do 22. kolovoza, a evo što donosi:

20. kolovoza

20,00 / u prostorijama Mjesnog odbora Stanovi priređuje se izložba „50 godina nogometnih susreta DINARSKI I DEVIZNI“ (slike i video) autora Miljenka Dujele

21. kolovoza

Finale u boćama za žene i muškarce
20,00 / predstava za djecu „ALADIN“ teatra Dragon u dvorištu Osnovne škole Stanovi

NOGOMET:
19,00 / mladi i stari MNK Stanovi
20,00 / Poglavarstvo Grada Zadra i doktori

22. kolovoza

8,00 / Budnica kroz Stanove – Gradska glazba Zadar
21,00 / Predgrupa „023 BAND“
23,00 / Ivica Sikirić Ićo
DJ Davor Valčić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS: 57 novozaraženih na zadarskom području.

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirana su 184 uzorka. 

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu