Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

30. OBLJETNICA TRAGEDIJE “Uskrsla lica Vukovara – knjiga o bolima Vukovara

Objavljeno

-

U povodu 30. obljetnice vukovarske tragedije, iz tiska je izišla knjiga „Uskrsla lica Vukovara“, koju je uredila Julienne Eden Bušić. Knjiga je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku, a sadrži niz tekstova s veoma „bolnim temama: silovanja, mučenja, ubijanja…“, kako u predgovoru navodi urednica.

Kao uvod u temu objavljen je tekst Tihomira Vinkovića „Vukovar“, koji donosi kratku povijest grada Vukovara. Slijede ulomci iz poeme „Vukovar“ Tomislava Marijana Bilosnića pod naslovom „Tko su oni koji idu protiv tenkova“. Poema je prethodno objavljena u zasebnoj knjizi „Vukovar“ (Zadar, 2011.), ali i u Antologiji hrvatski pjesnici o Vukovaru (Vinkovci, 2011.). Potom je donijet prinos Julienne Eden Bušić, kao njezino izvješće iz 1998. godine o utvrđenim masovnim grobnicama u Vukovaru, odnosno Komisije za žrtve rata i nestale osobe, opremljen s nizom potresnih fotografija ostataka osoba pronađenih u masovnim grobnicama. Julienne Eden Bušić objavljuje i pripovijetku „Prsten“ ranije objavljenu u američkom časopisu „Gobshite Quarterly“ i „Jednoj priči iz Domovinskog rata“ (HDP, 2014.). Kroatistica izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, pročelnica Odjela za kroatistiku, Sveučilišta u Zadru, objavljuje esej naslovljen „Patnja i uskrsnuće silovanih vukovarskih logorašica 1991.- 1992. s podnaslovom „Podnosi li postmoderna kultura Patnju?“. Esej je prethodno objavljen u časopisu „Hrvatska misao“ (2013.), „Nova Istra“ (2014.), a na engleskom jeziku je izložen na Osmoj regionalnoj konferenciji Europske udruge žena u teološkim istraživanjima“ (Split, 2012.).

Knjiga „Uskrsla lica Vukovara“, donosi i ulomak iz romana „Živa glava“ Julienne Eden Bušić, koji se temelji na istinitoj priči mlade Hrvatice iz Vukovara dvomjesečne taokinje srpskih paravojnih snaga koje su je sistematski silovale. Knjiga je dobila uglednu književnu nagradu „Antun Branko Šimić“. Pod naslovom „Rat u Vukovaru“, slijedi ulomak iz knjige dr. sc. Ive Lučića „Vukovarska bolnica: svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka“.

Ulomak iz knjige „Branili smo domovinu: pripadnici nacionalnih manjina u obrani Hrvatske“, priča je Nenada Gagića, odlikovanog hrvatskog branitelja srpskih korijena. Tu je i pismo premijerke Velike Britanije Margaret Tatcher upućeno 9. siječnja 1998. godine predsjedniku Franji Tuđmanu, kao i zapisi i likovni prilozi Hermanna Pedita, austrijskog umjetnika, koji su obilježili i naslovnicu knjige „Uskrsla lica Vukovara“. Julienne Bušić je Hermanna Pedita pozvala u Vukovar prilikom iskopavanja masovnih grobnica, o čemu je ovaj austrijski umjetnik kasnije priredio niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Uskrsla lica Vukovara“, kao što je kazano, opremljena su nizom fotografija i dokumenata, biografijama autora, iscrpnom bibliografskom građom, literaturom i izvorima, kao i pogovorom dr. sc. Ante Nazora naslovljenim „Kratak osvrt na raspad Jugoslavije i bitku za Vukovar“.

Kao prevoditelji potpisuju se Julienne E. Bušić, Mirna Čubranić, Robert Dumančić, Katarina Šturik, Tihomir Vinković, Đurđa Vukelić Rožić, Austrijski kulturni institut i Ministarstvo kulture RH. Recenzenti su dr. sc. Lidija Bajuk i dr. sc. Zlatko Begonja. Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival: Zadnju večer obilježili odresci tune s XXL roštilja Udruge mladih Puntamika

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić


Dvosatnim koncertom grupe Detour, pobjednikom ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala, stotinama porcija tunjevine i srdela s roštilja, te isto toliko sushija, u subotu navečer završio je ovogodišnji 6. Tuna, Sushi & Wine Festival.

Kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, točnije profesor Renato Kraljev, koordinator zadužen za najvažniji, gastronomski dio Festivala i zamislio, završni je event bila prava fešta od ribe, prvenstveno one plave po kojoj su Zadar i njegova regija najviše poznati. Već ujutro, zadnji je dan TSW Festivala počeo s ribljim marendama, a pripremu je vodio mladi chef Klaudio Mrkić. Uz druga jela, Mrkić je pripremio grill tunu na kremi od paškog sira i motarom, a u tom i u svim drugim jelima svesrdno su mu pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Đaci te strukovne škole bili su, kao i prethodnih dana, aktivni na svim kuharskim i uslužnim dijelovima Festivala pa je tako bilo i subotu. S XXL roštiljem s desecima kilograma odrezaka tune pridružila im se Udruga mladih Puntamika na čelu s predsjednikom MO Puntamika Nikom Marinom te veteranom Marinom Mirčetom, poznatim zadarskim veterinarom. 
Puntamičani su ovom prigodom najavili veliku Puntamišku feštu ovoga ljeta koja se, zna se zašto, nije održala pune dvije godine. Uostalom kao ni Tuna, Sushi & Wine Festival.

Da su Zadrani prihvatili japansko jelo sushi dokaz je i veliki red koji se stvorio pred dijelom gastro stola na kojem su sushi roll motali majstori iz „Sushi by A’s Fresh Daily“. Dobro jelo je dobro jelo, bilo ono iz vlastite gastro tradicije ili je „uvezeno“ iz neke daleke zemlje. 
Do kraja večeri planulo je više od tisuću pripremljenih porcija. Već u ponedjeljak će se znati ukupan prihod od ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će u obliku humanitarne donacije biti predan zadarskoj Ligi za borbu protiv raka i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U NINU SE OČEKUJU TISUĆE HODOČASNIKA U ponedjeljak svečana proslava svetkovine Gospe od Zečeva

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u Ninu, jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, svečano se slavi zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva. 

Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 11 h predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Koncelebrirano misno slavlje u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Nakon tih misa će biti i procesija s Gospinim kipom kroz grad Nin kojega na tu petostoljetnu svetkovinu, osvjedočeni u Gospin zagovor, tradicionalno pohodi više tisuća hodočasnika iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAJEDNO, AKTIVNO, RAVNOPRAVNO! ZaPis i Udruga slijepih pozivaju na zabavno-književni razgovor u GKZD

Objavljeno

-

By

Udruga ZaPis i Udruga slijepih Zadarske županije pozivaju na drugi (već tradicionalni) susret u dvorištu Gradske knjižnice u utorak, 24. svibnja u 18 sati.

Bit će to zabavno-književni razgovor slijepaca i pisaca. Možda i obratno, ako uzmemo u obzir da romane piše život, a pisci su uglavnom bokci i slično, stoji u najavi događanja.

Razgovor će voditi Mirjana Mrkela, osoba aktivna u obje spomenute udruge.

Među sudionicima bit će zapisovac Mario Padelin, osobito senzibilan za osobe s invaliditetom i Daniela Nižić, iskusna čitačica zvučnih knjiga, dok iz ekipe slijepih izdvajamo studente Ivu Lisicu i Josipa Milkovića te nagrađivane pisce kratkih priča Ivicu Božića i Josipa Laću.

Događanje se organizira u sklopu projekta Zajedno, aktivno, ravnopravno! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu