Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE I GRAD Započeo projekt “darZa sySTEM – STEMiziraj se!”

Objavljeno

-

Naša budućnost usmjerena je na razvoj i primjenu vještina iz područja prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti, odnosno STEM vještine.

Pred nama je početak još jednog EU projekta usmjerenog na prvenstveno na djecu i mlade.

Na početku provedbe projekta  “darZa sySTEM – STEMiziraj se!” održan je radni sastanak partnera u projektu: Udruge za robotiku, inovativnost i kreativnost „ROBOTIC“, Sveučilišta u Zadru i Grada Zadra.

Predsjednik udruge Anto Marjanović, rektorica Dijana Vican i gradonačelnik Branko Dukić, sa svojim suradnicima razgovarali su o ovom projektu koji će u iduće dvije godine promovirati, kroz brojne aktivnosti  u STEM području od vrtićke dobi nadalje.

Ovo je primjer još jedne uspješne suradnje Grada i Sveučilišta u Zadru s udrugama koje djeluju na našem području i rade s mladima. Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost „ROBOTIC“, Sveučilište u Zadru i Grad Zadar u sljedećih će 24 mjeseca osigurati da STEM u našem gradu zaživi na najbolji mogući način.

STEM HOUSE – maketa samoodržive energetske kuće, eksponat za STEM PARK, radionice: STEM ISTRAŽIVAČI, ROBOTIZIRAJ SE! i AUTOMATIZIRAJ SE!, Škola robotike za edukatore i nezaobilazni STEM TJEDAN samo su neke od aktivnosti i pilot projekata za koje je partnerima projekta odobreno ukupno 2.630.853,75 HRK. Popularizacija učenja kroz razvoj ovih vještina, kritičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta, ali i njegovog mentora, čini srž ovog projekta.

 Još 2012. godine započela je uspostava Centara izvrsnosti, kroz suradnju Grada s lokalnim udrugama i osnovnim školama kojih je sam osnivač, a sve kako bi poticao ranu identifikaciju i detektiranje darovitosti djece i mladih te razvio odgovarajuće programe za njihov razvoj i napredak. Ti isti Centri izvrsnosti (za matematiku, fiziku i informatiku) 2020. godine postali su Europska točka darovitosti. Ovime je Zadar postao dio  Europske mreže za podršku darovitih koja okuplja 25 centara za darovite te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje širom svijeta.

Ovim projektom dodatno će se ojačati kapaciteti Centara izvrsnosti te opremiti prostori odgovarajućom opremom za rad s darovitom djecom.  No, jedna od najizazovnijih aktivnosti bit će uspostava i opremanje STEM vrtića kroz pilot projekt i suradnju sa stručnjacima Sveučilišta u Zadru, za što su sredstva osigurana u sklopu projekta. Ovim putem pozivamo i druge udruge na aktivno sudjelovanje i partnerstvo s Gradom i Sveučilištem u novim projektima.  Stvarajmo bolji Zadar i ljepšu budućnost zajedno.

Voditelj projekta Anto Marjanović naglasio je kako bez suradnje s Gradom i Sveučilištem ne bi bilo moguće niti prijaviti projekt, bez obzira na brojne ideje u udruzi. Naročito je bila vrijedna administrativna podrška tijekom prijave, a očekuje i isto tako dobru suradnju kroz dvije godine provedbe projekta, kada će isto tako  biti neophodno iskustvo i kapaciteti odjela za fondove EU, i Grada i Sveučilišta.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

DRUGA OVOSEZONSKA PREMIJERA GLUMAČKOG STUDIJA “Na krilima glazbe” u ponedjeljak u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte drugu ovosezonsku premijeru predstave Glumačkog studija  HNK Zadar,  NA KRILIMA GLAZBE ( grupa 12 + ). Predstava je autorski projekt Žane Bumber koja potpisuje i režiju.

Glumački studio HNK Zadar

NA KRILIMA GLAZBE

Autorski projekt Žane Bumber

Režija: Žana Bumber

Scenografija: Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar i John Čolak

Glazba: Marija Vičević

Video: Marko Kujundžić

Fotografija: Željko Karavida K&K

Igraju:

Luka Paleka, Lora Kujundžić, Doris Cortesi Šarunić, Chiara Cohen, Leon Cerić, Lukas Knežević, Venci Antić, Ruben Jolić Mustać, Franko Bibić, Damjan Kolanović, Ida Štivičić, Josipa Kolić, Jana Klarin, Bruna Jureško, Dora Grubelić, Laura Lipovac, Marta Lipovac, Anja Modrić ,Sara Kardum, Stella Patrk, Meiqi Song, Sanda Pinter, Josip Rain, Danijela Berišić Antić, Marija Vičević, Jakov Glasnović, Anica Tomazinić, Anita Nikić, Iva Prgić

Predstava “Na krilima glazbe” bavi se temom odrastanja kroz rock glazbu. Uslijed “betonizacije” dječjih igrališta i njihovog pretvaranja u parkirališta, djeca s jednog takvog,a svaki kvart ih ima, okreću se rock glazbi. U strahu od susjede Eleonore Rigby, koja je oživljena pjesma legendarnih Beatlesa, adolescenti utrče u “Pubertet”.

U njemu se lako izgubiti, a dok prolazimo kroz taj formativni period života ponekad se možemo osjećati kao u horor filmu.

Koristeći se filmskom ikonografijom 80-tih (Addams family, Beetlejuice, Rocky) pratimo naše junake kroz njihove pubertetske krize: usamljenost, traganje za osjećajem pripadnosti, prihvaćanje različitosti drugih kao i svoje vlastite, prve ljubavi…

Predstava je posvećena Beatlesima, u nadi da će što više mladih slušati, svirati i živjeti rock.

I na kraju…Da li mi ikada napuštamo svoja dječja igrališta? Nikada. Ona ostaju u nama, čak i kad više ne postoje.

Žana Bumber

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar od 19. svibnja.  Cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE NEDJELJE: Ravnokotarska “vinska” biciklijada Bike&Wine – od Polače do Benkovca. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Vraća nam se ravnokotarska „vinska“ biciklijada Bike&Wine Ravni Kotari Tour. Start je u nedjelju 22. svibnja s početkom u 11:30h u Polači (Agroturizam Ražnjevića dvori) te se nastavlja put Nadina, Kličevice i Benkovca (Kaštel Benković).

Jedinstvena biciklijada koja povezuje nezaboravne krajolike i baštinu ruralnih dijelova zadarske županije te najpoznatije vinarije šire regije. Ova tematska biciklijada upoznat će Vas s autohtonim vrijednostima s kojima se ne susrećete tako često, tradicijom od neprocjenjive vrijednosti.

Pridružite se i postanite dio jedne posebne vinsko biciklističke priče.

Ova po mnogo čemu posebna biciklijada počinje u Polači, u Ražnjevića dvorima A.D. 1307 te se kreće put Nadina, utvrde Kličevice i Kaštela Benković u Benkovcu, unaprijed utvrđenom rutom.

Na putu su predviđena 4 stajanja na kojima će se predstaviti ukupno 7 vinarija sa mogućnošću degustacije.

Cjelokupna dionica je dužine 39 km.

Sudionici na navedenoj ruti skupljaju potvrde od svake vinarije.

Ražnjevića dvorima A.D. 1307 u Polači, biti će organiziran  ručak  za sve sudionike biciklijade.

Opći uvjeti:

Vozači startom biciklijade usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost.

Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.

Organizator zadržava pravo promjena uvjeta biciklijade bez prethodne najave.

Obavezno nošenje zaštitne kacige bez koje nastup neće biti dozvoljen.

Dobna granica: Preporučena dobna granica za maloljetnike je 14 godina, uz obaveznu pisanu izjavu roditelja/staratelja.

Svi natjecatelji mlađi od 18 godina dužni su donijeti pisanu izjavu roditelja/skrbnika o suglasnosti za nastup na utrci.

Kotizacija iznosi : 100,00 Kn
Preuzimanje brojeva:  od 10:00 – 11:00h
  • Ručak- mini buffet
Prijava OBAVEZNA !
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ U PROMETU! Policija u petak ujutro u akciji “Brzina – pretjecanje”!

Objavljeno

-

By

U cilju sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja nepridržavanja ograničenja brzine i nepropisnog pretjecanja, obilaženja ili mimoilaženja te podizanja razine sigurnosti na zadarskim prometnicama, sutra, 20. svibnja 2022. godine od 10 do 15 sati policija će provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina – Pretjecanje“.

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa.

“Pozivamo vozače da budu odgovorni u prometu te da poštuju sve prometne propise kako zbog svoje, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika”, priopćeno je iz PU zadarske.

Osim brzine, vožnja pod utjecajem alkohola je jedan od glavnih uzroka nastanka prometne nesreće.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu