Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Nastup grupe Kanela na Adventu u Zadru

Objavljeno

-

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE / Đakoni Antonio Oltran, Rudi Juras i Tin Vidov zaređeni za svećenike

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Đakoni Antonio Oltran iz župe sv. Anselma u Ninu, Rudi Juras i Tin Vidov, obojica iz župe sv. Lovre u Kalima, zaređeni su za svećenike Zadarske nadbiskupije u subotu, 8. lipnja, na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„Duhovni poziv i čin svetog ređenja veliki je Božji dar Crkvi. Bog daruje život, poziva, izabire i šalje koje hoće, da budu u njegovoj svetoj službi za posvećenje i vječno dobro svake osobe“, rekao je mons. Zgrablić, potaknuvši vjernike da u milosnom trenutku ređenja duboko zahvale Bogu za milost koju iskazuje Crkvi, osobito Zadarskoj nadbiskupiji, podjelom sakramenta svetog reda prezbiterata. „Tim činom Bog nastavlja Kristovo djelo naviještanja Kraljevstva Božjega, posvećenja i otkupljenja čovjeka u našem vremenu i prostoru. Zahvalimo Bogu na svim dosadašnjim milostima kojima je krijepio ove izabranike i po kojima su primili snagu odgovoriti na Njegov glas koji su čuli u svojim srcima. Zahvalimo Bogu što su se odazvali ići putem koji im On pokazuje, ići kamo ih On šalje i na taj način sudjelovati u uzvišenoj službi Kristovog svećeništva“, potaknuo je nadbiskup Zgrablić.

Prigodno uz svetkovinu Presvetog Srca Isusova, dan nakon koje je održano ređenje i podsjetivši na proglas Svećeničke godine u sveopćoj Crkvi koja je bila na svetkovinu Srca Isusova 2009. godine, nadbiskup je istaknuo misao Benedikta XVI. da je „svećeništvo ljubav Srca Isusova“.

„Svećeništvo izvire Iz presvetog probodenog i otvorenog Srca Isusova. Svećenici imaju udjela u identitetu Sina Božjega, Isusa Krista. Svećenički ‘ja’ po učincima sakramenta svetog reda, u snazi Duha Svetoga, postaje Kristov ‘ja’. Isusovo srce po sakramentu svetog reda postaje svećenikovo srce koje ostaje u dubokoj povezanosti s Kristom ‘od srca k srcu’“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je Isusovo Srce, biblijski simbol Božje volje, upisan i utisnut u Božje ‘ja’, u Božju volju, što je Isus više puta i osobno izrazio.

„Srce Isusovo sadrži i objavljuje bît kršćanstva, a time i bît svećeništva: Kristova ljubav nas spašava i čini dionicima vječne Božje ljubavi. Svećeništvo je po svojoj službi sudioništvo u činu Božjeg djela spasenja čovjeka i njegovog života u vječnoj Božjoj ljubavi. Svaki Kristov svećenik i svaki vjernik spoznaje Božje srce po ljubavi koju Isus ima prema njemu i po Isusovoj ljubavi koja živi u srcu svakog svećenika i vjernika. Isus je u ljubavi odlučan i nepokolebljiv“, istaknuo je nadbiskup. Podsjetio je da Isusa, u hodu prema Jeruzalemu, mjestu gdje je u punini očitovao dar svoje ljubavi na križu i gdje je bilo otvoreno njegovo Srce, nisu mogli zaustaviti ni strah, uznemirenost ni spoznaja da će biti osuđen na smrt i predan da ga izrugaju, pljuju, bičuju i okrutno ubiju.

„Takva je Božja ljubav prema nama. Molimo za ređenike, da Kristova ljubav bude uvijek u njima i da im ona bude motiv i glavna snaga svećeničkog služenja.  Svećenik koji je susreo Isusa i svakodnevno participira u njegovoj ljubavi, osposobljen je biti djelatan u činima spasenja koje mu Bog povjerava po Crkvi i u Crkvi. Svećenik koji svoje svećeništvo živi u povezanosti s Kristom, od njega dobiva svjetlo za koje zna da nije njegovo.

U tom svjetlu spoznaje istinu za koju zna da ne proizlazi iz njegovog znanja i mudrosti. Svećenik tako spoznaje da evangelizacija ne znači druge uvjeriti o idejama o Isusu i njegovom načinu života, nego da je istinska evangelizacija pokazivati put k Isusu, po ljubavi koju ima prema svakom čovjeku, po služenju svetim otajstvima, osobito euharistiji i djelima milosrđa u sakramentu pomirenja, po kojima vodi ljude do osobnog susreta s Isusom koji obogaćuje i mijenja ljudski život, čini ga dionikom svoje vječne ljubavi“, poručio je mons. Zgrablić.

Potaknuo je na molitvu da ređenici budu ustrajni u dobru i u trenucima kada osjete križ, znajući da se i po križu izgrađuje Crkva; da žive u uvjerenju kako Bog ljubi i gradi Crkvu po osobama koje slijede Isusa i svoje pouzdanje stavljaju u Boga.

„Isus je iskusio čovjekovu udaljenost od Boga po svijetu koji ga nije razumio, po ravnodušnosti koja ga nije prihvatila. On dolazi da život imamo, u izobilju, a mnogi se opredjeljuju za ono što ugrožava ljepotu i veličinu dostojanstva djeteta Božjega. On dolazi da donosimo obilat rod, a mnogima srca ostaju neplodne pustinje“, upozorio je mons. Zgrablić.

„Isus je iskusio čovjekovu izolaciju od Božje ljubavi po izobličenju Božjeg lica koje je čovjek u sebi stvorio. Svijet često ne razumije svećenika i poslužitelje Evanđelja zato što ne poznaje Krista i ne želi ga upoznati. Svijet ne želi upoznati Boga kako ne bi uznemirio svoju volju i uznemirio svoju savjest. Svijet se ne želi odreći egoizma zato što ljubav traži žrtvu, odricanje i sebedarje. Duh svijeta čezne za prvim mjestima, a Krist govori o služenju i daru života kao veličini koja nas čini Bogu sličnima i istinskom djecom Božjom. Svijet ne razumije svećenika zato što s ljudskim očima gleda samo na narav, na svećenikove slabosti i mane, a u njemu ne vidi djelovanje Boga koji je izabrao roditi se u `štalici` ljudskog srca; ne vidi djelovanje svemogućeg Boga koji je izabrao patnju i križ da nama očituje dar svoje ljubavi i novog uskrslog života. Svijet ne razumije svećenika jer mu nedostaje vjere u Kristovo utjelovljenje i uskrsnuće po kojima Bog u Crkvi nastavlja svoje djelo spasenja“, poručio je mons. Zgrablić. Podsjetio je na misao Benedikta XVI. da „biti svećenik u Crkvi znači ući u Kristovo sebedarje po sakramentu svetog reda i ući u njega s cijelim svojim bićem. Biti zaređen za svećenika znači ući na sakramentalan i egzistencijalni način u Isusovu molitvu za ‘njegove’“.

„Kako duh i misli svijeta ne bi zahvatili Crkvu i njene pastire, potrebno je neprestano bdjeti, čistiti i obnavljati duhovni život, kako bismo bili sve sličniji Kristu po kojem se u nama očituje slava Božja. U svijetu smo i postoji opasnost da po mentalitetu budemo dio svijeta. Isus je za nas molio da živimo u svijetu, ali da budemo ispunjeni i vođeni Duhom Božjim. Isus moli da `njegovi` budu posvećeni u istini, tj. u Njemu, da mogu govoriti i djelovati u njegovo ime, da budu njegovi izaslanici i nastave njegovo djelo spasenja, da posadašnjuju njegovu pashalnu žrtvu i opraštaju grijehe“, rekao je nadbiskup Zgrablić. Potaknuo je na molitvu da ređenici, svi svećenici, Bogu posvećene osobe i svaki vjernik ostanu posvećeni u Istini, da žive u Isusovom Presvetom Srcu, a da „Bezgrešno Srce Marijino koje je u potpunosti prionulo uz Krista, pokreće naše srce, da kuca u ritmu Presvetog Isusova Srca“.

Nadbiskup je zahvalio Bogu za roditelje i obitelji ređenika koji su ugradili puno dobra u njihove živote, za njihove odgojitelje i profesore, župne zajednice koje su ih pratile i usmjeravale na putu svećeništva. Naša hvala Bogu i za sve koji mole za duhovna zvanja i tako se odazivaju na Isusove riječi: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da rednika pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10, 2)“, poručio je mons. Zgrablić.

U ime mladomisnika, na kraju mise prigodnu riječ uputio je don Antonio Oltran. Zahvalio je Bogu za dar života i dar poziva. „Hvala Bogu za mnoge milosti kojima nas je obasipao na našem putu i unaprijed mu hvala za sve milosti koje će tek doći. Kao što kaže Isus svojim učenicima: ‘Doista, bez mene ne možete učiniti ništa’, to kaže i nama danas. Mi sami po sebi ne možemo učiniti puno, ali ako imamo Krista u sebi i donosimo ga drugima, tada itekako možemo puno učiniti“, rekao je don Antonio. Zahvalio je i roditeljima ređenika što su bili otvoreni životu, što su se trudili odgojiti ih u vjeri, usmjeriti ih na pravi put i što su im bili podrška na njihovom putu prema svećeništvu.

„Hvala i ocima nadbiskupima što su prepoznali u nama klicu Božjeg poziva; nadbiskupu u miru, Želimiru Puljiću koji nas je primio među kandidate za svete redove i nadbiskupu ordinariju Zgrabliću po čijim smo rukama primili sveti red prezbiterata. Hvala i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, osobito našim župnicima, bivšim i sadašnjima koji su nas pratili molitvom i svojim primjerom pokazivali kako je lijepo biti Božji. Hvala i svim profesorima koji su nas pratili kroz naše obrazovanje te s nama dijelili znanja i životna iskustva. Osobito hvala svim poglavarima, svima koji su nam pomogli na našem putu, molitvom ili djelom te svima koji su došli u katedralu uzveličati slavlje. Neka Gospodin sve obilno nagradi“, rekao je don Antonio. Potaknuo je vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja, rekavši da je sljedeće svećeničko ređenje u Zadarskoj nadbiskupiji tek opet za četiri godine.

Na kraju mise, ređenici su podijelili svoj mladomisnički blagoslov. Na misi su bili obitelji ređenika i vjernici iz rodnih župa, Nina i Kali, profesori i odgojitelji ređenika i kolege svećenici iz Hrvatske te bogoslovi i sjemeništarci.

Biografije mladomisnika

Rudi Juras rođen je 1. ožujka 1978. u Zadru, kao drugo dijete od oca Jadrana i majke Karmele rođ. Mujan. U šesnaestoj godini primio je sakramente kršćanske inicijacije u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Osnovnu školu pohađao je u Kalima i Preku, a u Zadru je završio srednju strukovnu školu. Više godina bio je zaposlen u poduzeću koje se bavi marikulturom. Dolaskom don Josipa Radića za župnika u župi sv. Lovre u Kalima 2005., potaknut njegovim propovijedima, Rudi se počeo dublje zanimati za vjeru i intenzivnije razmišljati o životu i svom životnom zvanju. Ušao je u molitvenu zajednicu Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koju je don Josip osnovao u Kalima. Nakon određenog vremena, u Jurasu sazrijeva odluka o svećeničkom pozivu te je postao svećenički kandidat i bogoslov Zadarske nadbiskupije. Počekom 2019. postao je član Javnog vjerničkog društva Omnia Deo. Teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je diplomirao 2023. godine.

Antonio Oltran rođen je 3. ožujka 1999., kao peto dijete Branka i Nade rođ. Bašić. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Anselma u Ninu. Po završetku osnovne škole, 2013., upisao je strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru, kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’. Nakon položene mature, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci gdje je diplomirao 2022. godine.

Tin Vidov rođen je 27. svibnja 1996. u Zadru, kao prvo dijete u obitelji Borisa i Elze rođ. Perin. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Nakon završene osnovne škole u Kalima i Preku, upisao je Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru i maturirao 2015. godine. Kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, 2018. upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci, gdje je diplomirao u rujnu 2023. godine.

Don Antonio Oltran mladu misu će slaviti u nedjelju, 23. lipnja, u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 10,30 sati. Don Rudi Juras će slaviti mladu misu u subotu, 6. srpnja, u župnoj crkvi sv. Lovre u Kalima u 11 sati. Don Tin Vidov će mladu misu slaviti u nedjelju, 28. srpnja, u crkvi sv. Lovre u Kalima u 10,30 sati.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU PROMJENA VREMENA / Nakon sunčanog, vrućeg i sparnog tjedna, od sutra kiša i grmljavinski pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, vrlo toplo te vruće i sparno. Mjestimice moguće malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, osobito navečer i u noći na ponedjeljak na sjevernom Jadranu te u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a na Jadranu će zapuhati umjereno jugo koje će navečer jačati. Najviša dnevna temperatura između 28 i 33 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano i nestabilno. Lokalno kiša i pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji na sjevernom Jadranu te na zapadu unutrašnjosti. Najviše sunčanog vremena u Dalmaciji. Vjetar umjeren jugozapadni, poslijepodne u unutrašnjosti u okretanju na sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu i jugo, u Dalmaciji ponegdje jako. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu između 20 i 24, a najviša uglavnom od 25 do 30 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo i nestabilno, povremeno uz kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će biti češća na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti, a pritom može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo, još u ponedjeljak i jako, a u srijedu i istočni vjetar, na sjevernom dijelu bura. Manje toplo, osobito od utorka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / Danas u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

od 7 do 21

TOMMY

Krešimirova obala 47 – od 7 do 14

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Put Dikla 60 – od 7 do 14

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 13

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu