ZADAR / ŽUPANIJA
TUŽNA OBJAVA IZ POMORSKE ŠKOLE Preminuo profesor i pjesnik Ivica Ušljebrka

“U 50. godini života nas je napustio dragi kolega Ivica Ušljebrka. Teška bolest mu je morila tijelo, ali njegov duh uzdizao se kao stijena iznad mora boli, a njegov um je i do zadnjeg daha bio jači od okova kojim mu je bolest okovala tijelo”, objavljeno je sinoć iz Pomorske škole Zadar.
“Dio ove škole postao je 2015. godine, a ubrzo nakon dolaska svojom vedrinom, smirenošću i mudrošću osvojio je ne samo učenike već i nas djelatnike. Ivica je bio onaj kolega kojem smo se uvijek mogli obratiti za pomoć, koji je unatoč dugoj borbi s bolešću i dalje mislio na svoju školu, svoje kolege i učenike te nam je pomagao sa svojim savjetima”, stoji u objavi:
“Slomljena srca utjehu pronalazimo u lijepim sjećanjima na Ivicu, čitajući i njegovu poeziju. Vrhunac njegova profesionalnog stvaralaštva je bila i objava zbirke pjesama pod nazivom “Brod na Kalelargi”. Baš kao brod, njegova duša sada plovi morima vječnosti, dok plovi prema svom cilju, spaja naše kopno s kopnom onkraj mora te mirno uplovljava u luku vječnog života.”
Počivao u miru.
???? ?? ?????????
??????? ????? ??????
??????? ????? ? ???????
??? ?? ?????? ??đ? ??????????
???????, ???????
?????? ?????????? ?????? ? ??????
?????? ????
???? ???????̌?? ???́?
????????? ?????? ? ???̌???
? ??????? ??̌???????
? ????? ?? ?????? ?????
??? ?? ?????? ??đ? ??????????
??đ? ????????
???? ?? ????????? ????̌???
???? ?????
???? ?? ???? ?? ??????
???????
?̌??????? ????? ???̌?
? ??????? ?? ??????
???????? ??????
?? ?????????
????? ??̌???????
??. ?. ????. – ??. ??. ????.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.
Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy
Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.
Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.
Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.
Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/
ZADAR / ŽUPANIJA
HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.
U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.
Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:
Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)
Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.
Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.
Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.
Cijena ulaznice iznosi 10 eura.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.
Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:
“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.“
Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:
30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00
U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.
Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) Subotnja špica by Saša Čuka
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
SPEKTAKL! Danas na Višnjiku Nagrada Grada Zadra ’23.
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
IZ NADBISKUPIJE: Preminuo fra Grgo Sikirić
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
FOTO / Dani otvorenih vrata na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru