Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

TUŽNA OBJAVA IZ POMORSKE ŠKOLE Preminuo profesor i pjesnik Ivica Ušljebrka

Objavljeno

-

“U 50. godini života nas je napustio dragi kolega Ivica Ušljebrka. Teška bolest mu je morila tijelo, ali njegov duh uzdizao se kao stijena iznad mora boli, a njegov um je i do zadnjeg daha bio jači od okova kojim mu je bolest okovala tijelo”, objavljeno je sinoć iz Pomorske škole Zadar.

“Dio ove škole postao je 2015. godine, a ubrzo nakon dolaska svojom vedrinom, smirenošću i mudrošću osvojio je ne samo učenike već i nas djelatnike. Ivica je bio onaj kolega kojem smo se uvijek mogli obratiti za pomoć, koji je unatoč dugoj borbi s bolešću i dalje mislio na svoju školu, svoje kolege i učenike te nam je pomagao sa svojim savjetima”, stoji u objavi:

“Slomljena srca utjehu pronalazimo u lijepim sjećanjima na Ivicu, čitajući i njegovu poeziju. Vrhunac njegova profesionalnog stvaralaštva je bila i objava zbirke pjesama pod nazivom “Brod na Kalelargi”. Baš kao brod, njegova duša sada plovi morima vječnosti, dok plovi prema svom cilju, spaja naše kopno s kopnom onkraj mora te mirno uplovljava u luku vječnog života.”

Počivao u miru.

𝘽𝙍𝙊𝘿 𝙉𝘼 𝙆𝘼𝙇𝙀𝙇𝘼𝙍𝙂𝙄
𝑏𝑟𝑜𝑑𝑜𝑣𝑖 𝑝𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑚𝑜𝑟𝑖𝑚𝑎
𝑠𝑝𝑎𝑗𝑎𝑗𝑢 𝑙𝑗𝑢𝑑𝑒 𝑖 𝑘𝑟𝑎𝑗𝑒𝑣𝑒
𝑜𝑛𝑖 𝑠𝑢 𝑑𝑜𝑑𝑖𝑟𝑖 𝑚𝑒đ𝑢 𝑠𝑣𝑗𝑒𝑡𝑜𝑣𝑖𝑚𝑎
𝑜𝑡𝑜𝑐𝑖𝑚𝑎, 𝑘𝑜𝑝𝑛𝑖𝑚𝑎
𝑑𝑖𝑣𝑜𝑣𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑎𝑙𝑗𝑢𝑗𝑢 𝑜𝑐𝑒𝑎𝑛𝑒 𝑖 𝑑𝑜𝑛𝑜𝑠𝑒
𝑚𝑖𝑟𝑖𝑠𝑒 𝑘𝑎𝑣𝑒
𝑏𝑜𝑗𝑒 𝑒𝑔𝑧𝑜𝑡𝑖𝑐̌𝑛𝑎 𝑣𝑜𝑐́𝑎
𝑏𝑒𝑧𝑏𝑟𝑜𝑗𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑟𝑎𝑣𝑒 𝑖 𝑚𝑎𝑠̌𝑖𝑛𝑒
𝑢 𝑣𝑒𝑙𝑖𝑘𝑖𝑚 𝑑𝑧̌𝑒𝑝𝑜𝑣𝑖𝑚𝑎
𝑖 𝑚𝑖𝑙𝑗𝑒 𝑖𝑚 𝑘𝑜𝑟𝑎𝑘𝑒 𝑏𝑟𝑜𝑗𝑒
𝑜𝑛𝑖 𝑠𝑢 𝑑𝑜𝑑𝑖𝑟𝑖 𝑚𝑒đ𝑢 𝑠𝑣𝑗𝑒𝑡𝑜𝑣𝑖𝑚𝑎
𝑚𝑒đ𝑢 𝑝𝑗𝑒𝑠𝑚𝑎𝑚𝑎
𝑘𝑎𝑘𝑜 𝑡𝑜 𝑜𝑏𝑗𝑎𝑠𝑛𝑖𝑡𝑖 𝑑𝑗𝑒𝑐̌𝑎𝑘𝑢
𝑘𝑜𝑗𝑖 𝑝𝑗𝑒𝑣𝑎
𝑘𝑜𝑗𝑖 𝑗𝑒 𝑏𝑟𝑜𝑑 𝑜𝑑 𝑝𝑎𝑝𝑖𝑟𝑎
𝑝𝑜𝑟𝑖𝑛𝑢𝑜
𝑧̌𝑙𝑖𝑗𝑒𝑏𝑜𝑚 𝑝𝑢𝑛𝑖𝑚 𝑘𝑖𝑠̌𝑒
𝑖 𝑡𝑒𝑘𝑠𝑡𝑜𝑚 𝑖𝑧 𝑛𝑜𝑣𝑖𝑛𝑎
𝑑𝑜𝑑𝑖𝑟𝑛𝑢𝑜 𝑠𝑣𝑖𝑗𝑒𝑡
𝑛𝑎 𝐾𝑎𝑙𝑒𝑙𝑎𝑟𝑔𝑖
𝐈𝐯𝐢𝐜𝐚 𝐔𝐬̌𝐥𝐣𝐞𝐛𝐫𝐤𝐚
𝟐𝟐. 𝟗. 𝟏𝟗𝟕𝟐. – 𝟐𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟏.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

HITNI RADOVI! U srijedu bez vode dio Novog Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 06.07.2022. godine (srijeda) u vremenu 08:00do 12:00h bez vode biti će potrošači u predjelu Novi Bokanjac, u ul.:

     ulica Pišteljak

     ulica Put Vrela

     ulica Cerodol

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Vrela, kod kuć.br. 38.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

eVISITOR: Grad Zadar u prvih šest mjeseci na 94 posto noćenja iz rekordne 2019. godine

Objavljeno

-

By

Grad Zadar u prvih se šest mjeseci po broju noćenja sasvim približio rekordu iz 2019. godine – prema podacima eVisitora od početka godine do zaključno posljednjeg dana lipnja u Zadru je ostvareno 254.420 noćenja, odnosno 94 posto u odnosu na 2019. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom  u ostvareno je 73% prometa u dolascima (66.393), što znači da oni koji dođu u prosjeku više borave u našem gradu.

Naravno, rezultati su puno bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je u Zadru ostvareno više nego dvostruko manje dolazaka, noćenja i turista nego u 2022. Od početka godine, zaključno sa 30. lipnja, prema aktualnim eVisitor podacima ostvareno je 161.059 dolazaka i 538.350 noćenja. U ovom razdoblju bilježi se porast od 110% u dolascima i 108% u noćenjima u usporedbi s 2021. godinom. Prošle godine u isto vrijeme zabilježeno je 76.731 noćenje i 259.176 dolazaka.

Najviše noćenja u 2022. ostvarili su domaći gosti (96.062), slijede ih Nijemci (88.136), Austrijanci, Poljaci, Britanci, Slovenci, Francuzi, Česi…  Prvog dana srpnja u Zadru je ipak bilo najviše Nijemaca (1.152), zatim Hrvata, Poljaka, Slovenaca, Slovaka, Čeha, Austrijanaca itd. Gotovo pola od tog broja smješteno je u objektima u domaćinstvu, a oko 28 posto u hotelima.

S obzirom na dobre trendove i najave za glavnu sezonu u srpnju i kolovozu, pa i posezoni, Zadar će se po broju noćenja sasvim približiti, a moguće i doseći brojke iz 2019. godine. S obzirom na najavljeno širenje hotelskih kapaciteta u bližoj budućnosti i uvođenje novih aviolinija, nema sumnje da će rekord, ne padne li u ovoj godini, pasti već u 2023.

Aktualni podaci iz sustava eVisitor tijekom mjeseca lipnja 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (nedostaju podaci nautičkog prometa):
Dolasci: 66.393 (+105%, lani zabilježeno 32.375)
Noćenja: 254.420 (+101% lani zabilježeno 126.378)

Turisti: 69.233 (+106%, lani zabilježeno 33.624)

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SVEČANO U ZADRU Obilježava se 5. godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Objavljeno

-

By

U petak 8. srpnja grad Zadar će zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom, obilježiti 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svi navedeni gradovi u zajedničkom upisu različitim događanjima obilježavaju godišnjicu, a od prošle godine Šibenik i Zadar koordiniraju događanja. Tako se prošle godine večernja svečanost održala na zadarskim bedemima kroz program Zagrli Zadar i niz kazališnih, koncertnih i izložbenih programa, a jutarnja konferencija održala se u Šibeniku.

Ove, 2022. godine, raspored je obrnut. Zadar je nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole. Uz navedeno Zadar i Šibenik u ovom četverogodišnjem razdoblju dijele predsjedništvo međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnascionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća. Zadar je na čelu predsjedništva upravo, to jest prve dvije godine.

U prostoru II Palače, u Kneževoj palači, Koncertnoj dvorani braće Bersa u 10 h održat će se konferencija 5 godina s UNESCO-m, na kojoj će se obratiti gradonačelnik Branko Dukić, Miljenko Domijan, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za kulturnu baštinu, Bruno Diklić, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture i medija RH, Claudio Cecchinelli iz ureda za kulturu i UNESCO iz Bergama, Igor Miletić iz Konzervatorskog odjela u Zadru i Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport i predsjednica međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnacionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. st.

U 12 sati na Bedemima zadarskih pobuna (Bastion sv. Roka) uslijedit će otvorenje izložbe Pavuše Vežića i Antonije Mlikote pod nazivom Zadar, tijelo i duh grada.

Od petka 8. do nedjelje 10. srpnja, svakoga jutra u 9 i svake večeri u 19:30 sati Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat organizirat će besplatne obilaske zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku za građane i goste pod nazivom Iskusi UNESCO. Vođenja se održavaju uz potporu Turističke zajednice grada Zadra.

Zagrlite Zadar, iskusite UNESCO!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu