Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

STRUČNI ŽIRI NA ADVENTU U ZADRU “Mistletoe” ima najbolje vino, “Picnic Winter House” najbolje slano, a “Finger bar” najbolje slatko jelo

Objavljeno

-

Vrlo živo bilo je subotnje poslijepodne, a kasnije i večer, na Adventu u Zadru. Zbivanja su počela već u poslijepodnevnim satima kada je zadarski Advent poslužio kao idealna scenografija za Državnu smotru mažoret plesa koja je od 16.30 započela na trgu Petra Zoranića, a završila velikim defileom svih sudionika gradskim središtem.

Domaćin smotre bila je udruga Zadarske mažoretkinje čija je predsjednica Željka Vitlov, ujedno i organizatorica ove smotre.

Svoje umijeće u mažoret plesu uz pomno odabranu glazbu predstavilo je čak deset skupina i to iz Posedarja, Biograda, Trilja, Vodica, Karlovca, Zagreba, Daruvara, Zadra, a dvije su skupine stigle iz susjedne Bosne i Hercegovine – Livno i Ljubuški.

Izvedena je ukupno 21 točka tijekom kojih su djevojke i djevojčice pokazale sve umijeće u mažoret plesu. Nisu se dale smesti, pa ni solistice, a nije im smetala ni hladnoća.

„Mi kao domaćini, ugostili smo naše prijatelje iz drugih gradova i oni su jako zadovoljni Zadrom. Želim se zahvaliti Gradu Zadru, Turističkoj zajednici grada Zadra, Zadarskoj županiji“ – rekla nam je Željka po završetku smotre.

Dok se odvijao defile mažoretkinja, na Adventu je započeo ozbiljan posao ocjenjivana gastro i eno ponude na kućicama, u organizaciji Udruge Vinum te uz potporu Udruge vinara Zadarske županije.

Osam članova ocjenjivačkog žirija istovremeno je ocjenjivalo ponudu kuhanih vina, kao i ponude slanih i slatkih jela, ali i autohtonost te ponude. Profesionalna su nepca ocjenjivala gastro ponudu i to zadarski chef Renato Kraljev, poznati kuhar Marko Perić,  zadarski kuhar i slastičar Mario Arbanas, te Marin Banović, nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Biograd.

Za „tekući“ dio ponude na adventskim kućicama bili su zaduženi Manuela Plohl, osnivačica udruge Vinum i predavač na Wine Academy Croatia, Robert Plohl, vinski connoisseur, Filip Erceg, predsjednik udruge Vinum te Ivan Stiblik, sommelier i organizator poznate vinske manifestacije Zadar Wine Festival.

Ova je ekipa nekoliko sati, buri i hladnoći unatoč, obilazila sve adventske kućice i isprobavala ponudu za koju je zajednički zaključak žirija bio – da je iz godine u godinu sve bolja i bolja!

Imali su, rekli su nam, vrlo težak posao odabrati najbolje pa se u jednom trenutku dogodilo i „pripetavanje“ kuhanih vina kako bi konačno donijeli odluku. Naime, svatko se potrudio na svoj način obogatiti vino i učiniti ga zanimljivijim posjetiteljima koji su uvijek spremni probati nešto novo.

No kao i do sad, đir po kućicama je završio i žiri se morao odlučiti. A odlučio se da najbolje kuhano vino ima kućica Mistletoe, koja je i ranijih godina bila u tome uspješna, zatim slijedi Slavonska čarolija dok je na trećem mjestu Christmas night.

Najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu pića Adventa ima Picnic Winter House, a slijede ih Finger bar i Mala kućica. To pak znači da su ove tri kućice imale najveći izbora pića, bilo da se radi o vinima, koktelima ili žesticama.

Nakon đira po kućicama, ocjenjivački je žiri zaključio kako najbolje slano jelo ima Picnic Winter House čiji nam nagrađeni burger Blackie nije nepoznanica. Drugo mjesto u toj kategoriji pripalo je kućici Oštrozimlje s burgerom Stills, a treće La Famiglia meets Congo za burger La Famiglia.

Prvo mjesto u kategoriji slatkih jela osvojila je kućica Finger bar za tortu od sira, dok su na drugom i trećem mjestu Lord’s house i Santa’s house s najboljim fritulama.

„Ponuda jela je sve bolja, sve je više tih autohtonih namirnica, što smo u konačnici i ocjenjivali. Interes nam je da sve ono što proizvodimo u županiji, tu i prodajemo i da budemo prepoznatljivi“ – komentirao nam je nakon dodjele Renato Kraljev.

Osim kuhanih vina, ocjenjivački žiri po prvi je put ove godine birao i kućicu koja ima najautohtonija jela, odnosno najautohtonija pića.  U obje se kategorije žiri jednoglasno odlučio za Malu kućicu zbog jela divljači u pecivu od hrane, odnosno zastupljenosti zadarskih brendova pića.

„Smatram da smo došli do točke od koje je potrebno ići dalje i graditi autohtoni karakter Adventa i graditi njegovu prepoznatljivost. Međutim, samo smo jednu nagradu dodijelili jer znamo da još puno ugostitelja mora ubaciti u ponudu popriličan broj lokalnih proizvođača, što vina, što žestica, piva itd.  Što se tiče kuhanih vina, bilo je malo ponavljanja. Mistletoe, primjerice, ima dobru recepturu jer su nagrađeni i prije dvije godine. Neki su se podigli, neki su se možda mrvicu unazadili, međutim, generalno gledano, svi proizvođači kuhanih vina su jako napredovali od one prve godine kada smo ocjenjivali. Gotovo da smo imali veliki problem odabrati pobjednike i da se nismo mogli dogovoriti, na kraju smo čak imali i pripetavanje za prva tri mjesta“ – otkrila nam je članica žirija, Manuela Plohl.

I kuhari i vinari, zadovoljni viđenim i probanim, pozvali su i sve one Zadrane koji još nisu stigli do Adventa da ne čekaju ni trenutka već da se upuste u vlastito ocjenjivanje hrane i pića na kućicama i probaju sve te delikatese!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu