Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/VIDEO Sve za blagdanski objed u sklopu Zadar Cooking Classa, a po dekoracije u cvjećarnicu “Mirta”

Objavljeno

-

Obzirom da su blagdanski meniji nešto svečaniji od standardnih, a samim tim i nekom možda kompliciraniji, ideju za objed za nadolazeće blagdane možete dobiti na radionicama Zadar Cooking Class-a, u sklopu manifestacije Đir po gradu.
Ove radionice već su poznate među našim sugrađanima kao vrlo interesantan način učenja novih stvari u gastronomiji, a posebno kroz mjesec prosinac kad su te radionice orijentirane upravo na blagdane.
Sve je započelo još u studenom kada je poznata blogerica Nataša Rajčević održala radionicu pod nazivom „Ususret blagdanima na veganski način“. Ovih dana održana je i zanimljiva radionica u sklopu Cooking classa – „Kućice od medenjaka“ koju su vodile Maja Draganić i Petra Marušić, a gdje su polaznici učili kako napraviti slatke božićne kućice.
Već 9. prosinca poznati zadarski kuhar Josip Vrsaljko održat će radionicu koja bi vam mogla biti odlična priprema za Badnjak, a zove se vrlo jednostavno – „Badnjak na stolu“. On će održati još jednu prigodnu radionicu i to 13. prosinca, koja će se zvati „Božić na stolu“. Na toj će radionici polaznici moći pod vodstvom vrhunskog kuhara naučiti kako pripremiti kompletan meni za božićni ručak – od predjela, glavnog jela do deserta.
Nisu zaboravljeni ni oni koji preferiraju sirove slastice jer 15. prosinca na redu je radionica sirovih slastica koju će voditi Linda Lovrinov, a na kojoj će te moći naučiti da takve slastice mogu biti jednako ukusne kao i ove druge.
Za kraj ovog predblagdanskog serijala radionica čeka vas ponovno Josip Vrsaljko koji će 20. prosinca voditi onu pod nazivom „Izrada božićnih kolačića“, gdje će svaki polaznik kući otići s oko dva kilograma tih kolačića.
A da vaš dom i posebice blagdanski stol budu prigodno dekorirani, može se pobrinuti cvjećarnica „Mirta“ zadarskih Nasada i to sve u sklopu Đira po gradu.
Ove godine jako puno je naglasak na živom zelenilu, živim jelkama, vijencima za vrata, kao i minimalizmu, kažu nam u cvjećarnici. Osim toga, vrlo se traži baršun kao dekoracija, a „in“ su i visoke svijeće, u kombinaciji sa živim zelenilom.
„Mirta“ u ponudi ima i božićnih zvijezda, ukrasa za kuću, kuglica za bor, raznih dekoracija, adventskih vijenaca. Također tu su i prigodni pokloni poput desertnih tanjura i šalica koje vam ovdje mogu i dekorativno umotati.
„Ljudi se dosta baziraju na kupnju nakon što vide nešto na internetu, pa po tome traže da im se nešto napravi. Mi jesmo cvjećarnica, ali nismo klasična jer imamo i kućnih potrepština, biljaka i orijentiramo se prema godišnjem dobu koje dolazi. Imamo široki spektar ponude koji prelazi okvire klasične cvjećarnice“, rekli su nam u „Mirti“.

cooking-class-4

Image 2 of 7

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U subotu predstavljanje projekta „Jedimo zdravo“

Objavljeno

-

By

Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela  program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.

Uvođenjem obvezne prehrane učenika u osnovnim školama iskazala se potreba za dodatnim usavršavanjem prethodno stečenih znanja i vještina, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina u pripremanju zdravih i hranjivih obroka za djecu.

Program se sastojao od dva dijela: zdrave mediteranske prehrane i dijetalne prehrane.

Nastava se sastojala od  teorijske i praktične nastave koja se odvijala  u specijaliziranim praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Program je obuhvaćao mediteransku prehranu, namirnice mediteranske prehrane, mediteranska jela, osnove dijetalne prehrane, namirnice dijetalne prehrane, pripremanje dijetalnih jela i higijene u ugostiteljstvu.

Program su vodili nastavnik kuharstva Renato Kraljev i nastavnica slastičarstva Kristina Lončar.

U programu su sudjelovale:

OŠ Privlaka, Ljubica Begonja,

OŠ Privlaka, Tomislava Glavan,

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Branka Knežević

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Marija Klanac

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ana Lisica

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ljerka Mirt

OŠ Pakoštane, Mandalina Vulin

OŠ Pakoštane, Anita Macuka

Prezentacija realiziranog programa biti će u sklopu Županijskih dana  na Narodnom trgu u subotu, 20. 4. 2024. u vremenu od 10,00 – 12,00 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predstavljanje knjige Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja knjigu Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna.

Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 23. travnja s početkom u 18:30.

Sudjeluju: Ante Nadomir Tadić Šutra, prof., Marin Fuzul te Mladen Baraba Cvitić, autor knjige.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa Koporan iz Poličnika.

Marinu krunu na stihove Mladena Barabe uglazbio je Ljubo  Stipišić Delmata, 2010. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, 27. TRAVNJA / Svečana proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina. Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Blagdan blaženog Jakova Zadranina svečano će biti proslavljen u Crkvi sv. Frane, u subotu, 27. travnja.

Povodom blagdana, pod pokroviteljstvom Franjevačkog samostana sv. Frane, Grada Zadra, Zadarske županije, Narodnog muzeja Zadar, OŠ Zadarski otoci/ Muzej u školi i Udruge glagoljaša Zadar, organiziran je prvi likovni natječaj za učenike osnovne škole „Blizu je, blizu“, na temu: Život i rad  blaženog  Jakova Zadranina.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će fra Tomislav Šanko, provincijal.

Poslije svete Mise bit će dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih likovnih radova, a nagrađeni radovi bit će izloženi u „Sobi blaženog Jakova“ u klaustru samostana.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu