Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BESPLATAN ULAZ I COVID POTVRDA U utorak je 189. rođendan Narodnog muzeja Zadar

Objavljeno

-

30. studenog obilježava se 189. godišnjica osnutka Narodnog muzeja. Organizirano muzejsko djelovanje u Zadru počinje 1832. godine. Tada je utemeljen prvi pokrajinski muzej općeg tipa, Museo Nazionale, proglasom austrijskog carskog namjesnika u Dalmaciji generala grofa Vjenceslava Vettera von Lilienberga koji poziva stanovništvo Dalmacije da se u Zadru, kao sjedištu pokrajine, prikuplja građa radi osnivanja Narodnog muzeja. Muzej je trebao obuhvaćati uzorke iz prirodnih znanosti, starina te narodne i industrijske djelatnosti.

Iz okrilja tog muzeja nastali su današnji Arheološki i Narodni muzej Zadar te se taj datum smatra početkom organiziranog muzejskog djelovanja u Zadru i ove ga dvije institucije obilježavaju kao svoj „rođendan“.

U sklopu obilježavanja rođendana Muzeja, svake godine se tijekom studenog, u svim izložbenim prostorima NMZ-a organiziraju prigodne izložbe, stručna vodstva, radionice¸i drugi programi.

Na prvom katu Kneževe palače može se razgledati stalna izložba Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar).

Osim stalnog postava moguće je razgledati izložbu Iz profesorskih ateljea, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u izložbenim dvoranama prizemlja Kneževe palače.

U maloj izložbenoj dvorani postavljena je izložba 15. INTERKULTURALNA ART-PROMOCIJA-ZADAR-ART FORUM ZADAR Ljepota različitosti.

Izložba Kabinet (plesnih) čuda Zadarskog plesnog ansambla može se razgledati u Edukativnoj dvorani.

Kneževa palača otvorena je od 9 do 20 sati.

U Izložbenom paviljonu Gradske lože razgledati se može Skupna izložba članova HDLU Zadar u vremenu od 9 do 14 sati.

U Etnološkom odjelu-Gradska straža otvorena je izložba umjetničkih tapiserija Drevni grad Zadar (Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović; U susret stalnom izložbenom postavu), a pogledati se može od 9 do 14 sati.

Pedagoška služba NMZ-a organizira radionice Grade moj lipi na temu grada Zadra i njegovih prirodnih i kulturnih ljepota u Gradskoj loži s početkom u 9 i 10:30 sati.

Ulaz na rođendan muzeja je besplatan.

Posjetitelji su obvezni predočiti odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju (negativan test) na bolest COVID-19.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar i ove godine osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Grad Zadar četvrtu godinu za redom osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.

Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (“Narodne novine”, br.  116/18) Ministarstvo znanosti i obrazovanja je propisalo kako se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Kako je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RH od školske 2019./2020. godine, Grad Zadar je u 2019., 2020. i 2021. godini financirao nabavu drugih obrazovnih materijala (odabrane radne bilježnice od 1. do 8. razreda i geografski atlas za učenike 5. razreda)  za sve učenike osnovnih škola grada Zadra, u cjelokupnom iznosu.

     Sukladno Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2022. godinu, u Proračunu Grada su osigurana sredstva za program financiranja nabave radnih bilježnica za školsku 2022./2023. godinu.

Sve osnovne škole u gradu Zadru će tijekom ljetnih praznika provesti postupke nabave te će učenike na početku nastavne godine na školskim klupama dočekati nove radne bilježnice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

22. KOLOVOZA Na Stanarskoj fešti Ivica Sikirić Ićo, 023 Band i DJ Davor Valčić

Objavljeno

-

By

Društvo Stanaraca i ove godine feštom obilježava blagdan Kraljice mira na Stanovima.

Program će trajati tri dana, od 20. do 22. kolovoza, a evo što donosi:

20. kolovoza

20,00 / u prostorijama Mjesnog odbora Stanovi priređuje se izložba „50 godina nogometnih susreta DINARSKI I DEVIZNI“ (slike i video) autora Miljenka Dujele

21. kolovoza

Finale u boćama za žene i muškarce
20,00 / predstava za djecu „ALADIN“ teatra Dragon u dvorištu Osnovne škole Stanovi

NOGOMET:
19,00 / mladi i stari MNK Stanovi
20,00 / Poglavarstvo Grada Zadra i doktori

22. kolovoza

8,00 / Budnica kroz Stanove – Gradska glazba Zadar
21,00 / Predgrupa „023 BAND“
23,00 / Ivica Sikirić Ićo
DJ Davor Valčić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS: 57 novozaraženih na zadarskom području.

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirana su 184 uzorka. 

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu