Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KINO ZONA: Večeras projekcija Ikićeve drame “Oaza”

Objavljeno

-

Manifestacija ‘ZFF putuje’ u našoj Kino Zoni nastavlja se, a ujedno i završava u subotu 20. studenog uz hvaljenu i nagrađivanu dramu Ivana Ikića, ”Oaza”.
Radnja filma kazuje priču o tinejdžerki Mariji koja dolazi u dom za mlade s posebnim potrebama. Ondje se brzo sprijateljuje s temperamentnom Draganom, no kada se obje djevojke zaljube u povučenog Roberta, među njima počinje opasna igra nadmetanja.
Izuzev svima nam znanog i dragog Gorana Bogdana, veći dio glumačke ekipe Ikićevog filma čine naturščici (Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni), a među brojnim priznanjima, ‘’Oaza’’ se okitila i onim za najbolji film na prošlogodišnjem ‘’ZFF-u’’, odnosno, beogradskom ‘’FEST-u’’ i posebnom nagradom na festivalu u Veneciji.
*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Koncertna dvorana Kneževe palače) od 19:30 h.
*U skladu s važećom Odlukom Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, ulazak na projekcije moguć je isključivo uz predočenje odgovarajućeg dokaza i to:
• Digitalna EU COVID potvrda ili
• Negativni test (PCR- 72 sata – BAT – 48 sati) ili
• Dokaz o 1. cijepljenju – karton ili potvrda liječnika ili
• Dokaz o preboljenju (unutar 12 mjeseci) – potvrda liječnika
Iznimno od gore navedenog, ulaz je dozvoljen mlađima od 16 godina i osobama koje imaju liječničku potvrdu da se ne mogu cijepiti.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri – što nakon diplome?(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA)

Objavljeno

-

By

Kakve su perspektive i mogućnosti nakon završenog studija kroatistike? O tome su jučer na prvom susretu alumnija Odjela za kroatistiku govorili nekadašnji studenti ovog odjela – novinar HRT-a Ante Kolanović, odgojiteljica u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar Marinka Čulina Rončević, voditeljica Kulturno-informativnog centra otoka Šolte Marina Garbin, voditeljica Aktiva učitelja hrvatskog jezika Ana Lisica i voditelj Alumni kluba izv. prof. dr. sc. Josip Miletić sa Sveučilišta u Zadru.

Nazočne učenike, studente i alumnije uvodno su pozdravili pročelnica Odjela za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Marko Lukić, koji je rekao da alumniji u Hrvatskoj možda nemaju ulogu kao u SAD-u, gdje se često radi o uspješnim ljudima koji financijski pomažu ustanovu.

– Kod nas to nije praksa, ali to ne znači da je postojanje Alumnija, zajednice  bivših studenata, manje bitno za razvoj i budućnost našeg sveučilišta. Nadam se da ćete koji poslušate njihova iskustva imati puno pitanja i bolje se upoznati s mogućnostima koje vam se pružaju nakon studiranja, ali i tijekom izvođenja studija, rekao je prorektor Lukić.

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je odabir studija kroatistike bio pun pogodak, koji ih je izgradio kao ljude i omogućio im da se u životu bave poslom koji vole.

– Studij nas je usmjerio prema čitanju, pisanju, slušanju drugih, izražavanju kreativnosti. U svom poslu upoznajem mnoge mlade ljude, a ako se odlučite za ovaj posao moći ćete kroz njega ostvariti i neke druge interese poput glume, glazbe, novinarstva, rekla je iz Ana Lisica, profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Bartula Kašića.

Marinka Rončević prepričala je okolnosti koje su je dovele da u ratno vrijeme umjesto studija biokemije, na očev nagovor, upiše kroatistiku. To ju je na kraju dovelo do ispunjavajućeg posla i rada s učenicima u Đačkom domu. I HRT-ov novinar Ante Kolanović posao je pronašao „izvan struke“, iako su i njega u karijeri i životu usmjerili ljubav prema književnosti i studij kroatistike.

– Znao sam se toliko uživjeti u čitanje da mi je majka znala ući u sobu i pitati jesam li živ. Bio sam odličan student, ali sam uvijek slušao sebe. Savjetujem vam da pri odabiru studija slijedite svoje srce, a ne savjete roditelja, rekao je Kolanović, koji je rekao i da je novinarstvo za njega poziv a ne zanimanje.

– Što god da radite, neka vam to bude poziv, a ne samo zanimanje, poručio je Kolanović.

Okrugli stol “Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri” bio je završno događanje ovogodišnjeg iznimno bogatog programa na Danima kroatistike.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje bez vode u noći s četvrtka na petak!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 25.04.2024. godine  (četvrtak) od 22:00 h do 06:00 h dana 26.04.2024. godine (petak) bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.                                                        

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici kardinala Stepinca kod kućnog broja 31, te u Ulici Brune Bušića kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Nakon kiše i snijega, povratak proljeća. Uskoro toplije i za 15-ak stupnjeva

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, ponegdje u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno kiša, na Jadranu mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. U Gorskoj Hrvatskoj ponegdje susnježica i snijeg. Vjetar na kopnu uglavnom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na jugu južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno, ponegdje kiša, u Gorskoj Hrvatskoj i susnježica i snijeg. Na srednjem i južnom Jadranu većinom sunčano, mjestimice mogući pljuskovi. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, uglavnom prema jugu jugo. Najniža jutarnja temperatura između 0 i 5, na Jadranu 5 i 10 °C. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C, u gorju malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, na Jadranu duljim i češćim, a u subotu sunčanije i na kopnu. Svaki dan može biti mjestimične kiše ili lokalnih pljuskova, a u četvrtak u Gorskoj Hrvatskoj još ponegdje susnježice i snijega. U petak ujutro u unutrašnjosti je moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, od petka ponegdje umjeren jugozapadni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, u četvrtak ponegdje na sjevernom Jadranu bura. Temperatura zraka od petka u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu