Connect with us

magazin

Kava otkriva osobnost: Kakva je vama najdraža – espresso, cappuccino, s mlijekom, crna…

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Ako najradije pijete fini espresso, vjerojatno ste prilično avanturistički orijentiran, snažan tip čovjeka. Espresso volje ljudi jakog karaktera koji znaju što žele i ne boje se to tražiti

Flat White

Pijete li kavu s toplim zapjenjenim mlijekom (60 ml espresso kave i 120 ml mlijeka), moguće ja da mislite kako ste malo sofisticiraniji od drugih.

– Kod ljudi koji vole takvu kavu veća je šansa da su skloni jednostranom razmišljanju te da su prilično otvoreni pa čak i arogantni u nekim slučajevima – kaže Darren Stanton, stručnjak za ljudsko ponašanje iz Velike Britanije. 

Takva kava nije toliko popularna kao latte ili cappuccino, pa bih čak rekao da je naručuju ljudi koji su skloni samovanju. Takvi pojedinci imaju jasno mišljenje o ozbiljnim temama i toga se drže – dodao je.

Latte Macchiato

Darren ljude koji najradije piju kavu s više toplog mlijeka i pjenom (60 ml espresso kave, 250 ml mlijeka i 50 ml zapjenjenog mlijeka) smatra pravim poznavateljima kave.

– Oni samo žele popiti nešto jednostavno, bez komplikacija. To su ljudi koji vjerojatno nisu toliko avanturistički nastrojeni i ne vole previše riskirati. Moguće je da su i pomalo dosadni – pojasnio je.

– Mislim da su to pojedinci prilično blagih manira, ugodni, sretni što idu kud i svi drugi. Jer, što može poći po zlu s malo kave i puno toplog mlijeka – dodao je.

Espresso

– Ako najradije pijete fini espresso (30 ml espresso kave), vjerojatno ste prilično avanturistički orijentiran, snažan tip čovjeka. Espresso vole ljudi jakog karaktera koji znaju što žele i ne boje se to tražiti – kaže Darren.

– Najbolji način da opišete nekoga tko pije espresso, ili čak dvostruki espresso, je usporediti ga s nekime tko će ući u bar i popiti viski ili rum. To su pojedinci koji nisu skloni besmislicama i vrlo su otvoreni – pojasnio je. 

Cappuccino 

Cappuccino (40 ml espresso kave i 80 ml same pjene od mlijeka) naručuju ljudi koji su malo više skloniji avanturi od onih koji piju latte, a manje od onih koji piju espresso. 

– Oni traže nešto više od života i mogli bi se smatrati zabavnijima od ljudi koji piju latte. Spremni su malo više zakoračiti na nepoznati teritorij – kaže stručnjak.

– To su obično ljudi koji bi mogli otkriti neku novu vještinu ili posjetiti mjesto na kojem nisu bili, a privlačilo ih je. Prilično su otvorenog uma i uvijek spremni na smijeh – dodao je.

Ledena kava

– Iako je tijekom ljeta to prilično osvježavajuće piće, ljudi koji ledenu kavu (120 ml kave, sladoled od vanilije i vrhnje) naručuju zimi mogli bi se okarakterizirati neprikladnima, ali u najboljem mogućem smislu – kaže Darren.

– To su pojedinci koji idu protiv pravila, potencijalno rade sami za sebe i igraju po svojim pravilima. Također, takvi tipovi bi mogli biti tvrdoglavi u određenim područjima života. Oni su ti koji će sjediti vani kad padne kiša dok svi ostali jure u sklonište – pojasnio je.

Mokka

– Izbor mokka kave je prilično zanimljiv jer se klasificira kao ‘najslađi’ od svih napitaka na bazi kave. To je jedno od najfotografiranijih napitaka jer je vizualno jedinstven – kaže stručnjak.

– Ljudi koji naručuju mokka kavu su najvjerojatnije vrlo ekstrovertni, raskošni i potencijalno prilično glasni. Moguće je da su duša svake zabave, žele se istaknuti iz gomile i biti jedinstveni – dodao je.

Američka/crna kava

Ovakav tip kave piju ljudi koji su u nekim stvarima slični onima koji biraju espresso, ali u blažoj varijanti. Američku/crnu kavu (60 ml espresso kave i 90 ml vode) često biraju ljudi koji paze na liniju jer je izuzetno niskokalorična.

– Ovakvu vrstu kave vole odlučni i usredotočeni ljudi, oni koji u sebi imaju pokretačku snagu, brinu o sebi, snažni su i samodostatni, što ponekad graniči sa sebičnošću – pojasnio je Darren.

Cortado

– Jako, malo, učinkovito i precizno – to su karakteristike ljudi koji piju cortado (150 ml kave i 150 ml mlijeka). Moguće je da su kreativni ili skloni dizajniranju stvari za život, ali ovo piće piju osobe koje vole pravila, strukturu i nisu sklone promjenama – kaže stručnjak.

– To su inteligentni tipovi, ili barem vole misliti da su takvi, a koji su skloni biti istinski ekstrovertni. Znaju bez problema iznositi svoje mišljenje ako su sigurni u to što govore i rado će to potkrijepiti argumentima – dodao je, a prenosi Daily Mail.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

GALA VEČER U ARSENALU / Za početak 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala – najvažniji gastronomski događaj ove godine u Zadru!

Objavljeno

-

By

Ovogodišnji Tuna, Sushi & Wine Festival koji će se održati od 5. do 10. travnja najveća je i organizacijski najzahtjevnija gastronomsko-turistička i zabavna manifestacija koju Turistička zajednica grada Zadra organizira tijekom godine, a gala večera u klubu Arsenal u petak, 5.travnja, po svemu će sudeći biti među najznačajnijim gastronomskim događajima ove godine.
Naime, te će se večeri dogoditi snažan sinergijski spoj uspješnih zadarskih marikulturnih i trgovačkih tvrtki vezanih za ribarstvo s Ilirijom d.d., jednom od tri najveće turističke tvrtke u Zadarskoj županiji. Različite morske namirnice iz pogona i skladišta tvrtki Pelagos, Jadran tuna, Kali tuna, Cromaris i Marikomerc te kulinarski timovi iz Ilirijinih brojnih kuhinja i ugostiteljskih objekata pretvorit će se u jela podjednako inspirirana dalmatinskom tradicijom i japanskom gastronomskom baštinom. Upravo približavanje japanske kuhinje, ali i turista, Zadru i Dalmaciji, bio je jedan od glavnih motiva organizacija i prvog Tuna Sushi Festivala 2015. godine. I to zato što su Japanci, veliki konzumenti svega iz mora, prepoznali jadransku ribu, a pogotovo tunu, kao vrhunsku namirnicu.

Sudjelovanje najboljih vina vinara Zadarske županije okupljenih i Udruzi vinara Vina Zadarske županije ZaDar i Maraske dodana je vrijednost cijelom događaju. Kao i koncert simpatične i popularne Danijele Martinović.

Jelovnik za ekskluzivnu služenu večeru od četiri slijeda na gornjoj etaži Arsenala, kao i impresivna ponuda manjih zalogaja posloženih na pet buffet otoka svake od tvrtki partnera u parteru revitaliziranog spomenika baštine Arsenala, složeni su u suradnji tvrtki partnera i Ilirijnih kulinarskih timova. A u ovom pravom kulinarskom poduhvatu sudjelovat će chefovi iz svih Ilirijinih restorana i hotela, najbolja kuharska postava koju Ilirija ima.

Četiri slijeda servirane večere izgledat će ovako: bluefin tuna nigiri & hosomaki (hladno predjelo), crni ravioli punjeni mesom od kozica demiglace od škampa, listovi grana padana (toplo predjelo), fileti jadranske tune i zubaca, blitva na dalmatinski (glavno jelo) i creme brulee s limunom.

A na otocima u donjem dijelu Arsenala bit će baš svega: od dalmatinskih jela poput salate od hobotnice, paštete od bakalara i marinirane ribe preko talijanskih ribljih carpaccia do japanskih  nigirija, sushi rolica, sahimija, hosomaki rolica i gyoze s filetima hame. Bit će tu čak i peruanski cevice od sabljarke, pa i fast food riblji zalogaji – mini burgeri od tune, mini ražnjići s tunom, zatim riblji pohanci, canapei, riblje salate… Preko dvadeset različitih ribljih zalogaja od vrhunskih namirnica iz mora i uzgajališta oko Zadra!

Na šestom otoku nudit će se vrhunska vina zadarskih vinara, a Maraskin tim će miješati koktele.
Ulaznice za ovu gala večeru i koncert Danijele Martinović mogu se kupiti u klubu Arsenal, Turističko informativnom centru Turističke zajednice grada Zadra u palači Cedulin, u hotelu Ilirija u Biogradu te putem online servisa Entrio, Eventim i Turneo. Cijena servirane večere je 80 Eur, a degustacija na parteru 40 Eur.

 
Nastavi čitati

magazin

VESELI RITMOVI / Jet Set Band na Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu

Objavljeno

-

By

Uskrsni ponedjeljak na Narodnom trgu oživjet će veselim ritmovima i virtuoznom svirkom trojice zadarskih glazbenika poznatih po svojoj nevjerojatnoj glazbenoj sinergiji – grupom Jet Set Band. Besplatni koncert će početi u 10 sati. 

Na prvi pogled možda ne izgledaju poput klasičnog benda, ali Ernest Masnov, Renato “Renči” Babić i Luka Mavra su upravo to – vrsni glazbenici koji svojim talentom oblikuju zvuk i emocije na sceni. Iako su sva trojica ponaosob vrsni pjevači, instrumentalisti i aranžeri, na pozornici Renči osvaja gitarskim dionicama, dok Luka svojim klavijaturama dodaje slojeve boja i dubine u bogati zvuk. Ernest sa saksofonom, flautom i kongama stvara dinamiku i ritam koji potiču publiku na ples i emotivno putovanje.

Osim uskrsnog kutka u atriju palače Cedulin i glazbenog nastupa, Turistička zajednica grada Zadra je na Veliku subotu i Uskrsni ponedjeljak od 10 do 13 sati organizirala i promenadno dijeljenje pisanica i promidžbenih materijala na Poluotoku za sve Zadrane i turiste koji se ovih dana nalaze u našem gradu.

 
Nastavi čitati

magazin

Eksplozija koja se događa jednom u životu: Nebeski ples moći se vidjeti danima, a evo kada ga očekujemo

Objavljeno

-

By

Nebeski ples između dviju zvijezda udaljenih 3000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, rekli su u petak astronomi sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Eksplozija u sustavu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva ‘nova’, kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava.

Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do rujna mjeseca.

“Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu”, rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

“Pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”

“Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”, rekao je astronom.

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown.

Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.

“Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost”, rekao je Brown.

“Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva dalekozorom na tamnom nebu, povećati na 2mag, usporedivo sa zvijezdama u sustavu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. ‘Nova’ će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula.

Astronomi objašnjavaju da su te ‘nove’, u suštini, poput hidrogenskih bombi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu