Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Nakon POS-a u planu su novi projekti na Rabatinu u Sv. Filip Jakovu; Dom za starije, novi dječji vrtić te vatrogasni dom

Objavljeno

-

Gradnja iz programa POS-a jedan je od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov na način da se zadovoljavaju stambene potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima. Nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola, nedavno je i položen kamen temeljac te ovaj projekt ulazi u svoju završnu fazu, fazu izgradnje. Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji  57 kandidata a osim projektnog zadatka s 4 stambene zgrade, u svakoj po 6 stanova, preko puta na Rabatinu Općina Sv. Filip i Jakov intezivno radi na svojim novim projektima; stvaranje građevinskog područja u obuhvatu urbanističkog plana “Rabatin 2” tj. idejnim rješenjima i planirane gradnje doma za starije, novog dječjeg vrtić te vatrogasnog doma.

“Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala je Program poticane stanogradnje i uključila se među brojne druge lokalne zajednice koje su prihvatile ovaj program izgradnje stanova, a sad nakon što je ovaj projekt ušao u posljednu fazu okrenuli smo se novim projektima na Rabatinu koji bi trebali biti projektni nastavak na POS stanove. Riječ je o gradnji doma za starije i nemoćne, novog vatrogasnog doma te novog vrtića, a za neke od tih projekata već je pokrenuta izrada idejnih rješenja”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Izgradnja doma za starije i nemoćne

U sklopu početka rada na projektima u općinskoj vijećnici u Sv. Filip i Jakovu održan je i sastanak u svrhu izrade UPU-a i projektne dokumentacije za izgradnju doma za starije na Rabatinu u Sv. Filip i Jakovu. Na sastanku su sudjelovali i tvrtka Transept Studio d.o.o te Urbanistički institut Hrvatske.

“Općina Sveti Filip i Jakov je organizirala radni sastanak kako bi projektanti dobili što preciznije smjernice za izradu projektne dokumentacije projekta od strateške važnosti za Općinu – cilj je osigurati smještaj za cca 150 štičenika sa područja Općine Sveti Filip i Jakov te susjednih općina i grada Biograda na Moru”, kažu iz Općine Sv. Filip I Jakov.

Projektant glavnog projekta Doma za starije i nemoćne Svet Filip i Jakov je tvrtka Transcept Studio d.o.o. iz Zagreba.

“Tvrtka je prepoznala ovaj sastanak kao priliku da dobije odgovore na pitanja za početak izrade idejnog rješenja. Planirana površina građevinske čestice je 20.000 m2 plus zelene površine koje također mogu biti u funkciji Doma. Trebali bi ubrzo dobiti i smjernice za broj zvijezdica i standard smještajnih kapaciteta, tip kuhinje i potrebne sadržaje. Dom za starije i nemoćne Sveti Filip i Jakov mora biti ekonomski opravdana investicija za minimalno 150 štičenika te odgovor na vrijeme koje nas čeka, a ne koje je iza nas””, govore iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Novi urbanistički plan

Prvi korak ka pokretanju novih projekata je izrada Urbanističkog plana uređenja neizgrađenog područja Sveti Filip i Jakov – Rabatin 2. Ugovoreni ovlašteni izrađivač je Urbanistički Institut Hrvatske d.o.o. koji je već napravio veliki dio posla – odredio namjene površina te postavio prometnu mrežu.

“Cijeli urbanistički plan se logično nastavlja na već postojeći Plan Rabatin kojim su postavljeni glavni koridori, tako da je ovaj plan aneks zone koja je djelomično izgrađena. Površina obuhvata je suklano Odluci o izradi, 5,35 ha”, rekao je Zoran Pelicarić.

Rubni dijelovi plana će biti od okoline odvojeni zelenim površinama, na zapadu zbog zone gospodarske namjene, a na istoku da bi se izbjegla kolizija sa infrastrukturom.

“Devet javnopravnih tijela je izdalo smjernice za izradu. Posebna pažnja će se posvetiti pozicioniranju instalacija. Plan će biti izrađen na geodetskoj orotofoto podlozi izrađenoj za potrebe izrade istog. Komunalac d.o.o. Biograd će osim dostavljenih smjernica biti na raspolaganju za dodatne podatke. Izrađivač plana će u najkraćem mogućem roku izraditi Nacrt prijedloga Urbanističkog plana za javnu raspravu”, napominju iz Općine.

Vatrogasni dom i vrtić

Osim doma za starije i nemoćne u obuhvatu plana je sa zapada prema istoku planiran i dječji vrtić, zgrada dobrovoljnog vatrogasnog društva i zona mješovite namjene u kojoj će biti dozvoljena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada.

Nakon mnogobrojnih razgovora i poticaja na sastancima upravnog odbora DVD-a Sveti Filip i Jakov za potrebom izgradnje vatrogasnog doma krenulo se 2019. godine putem prijedloga projektnog zadatka koji je sadržavao opis željenih prostorija vatrogasnog doma. Prvi prijedlog projektnog zadatka je izradio operativni član i član upravnog odbora DVD-a Damir Majica, koji je potom isti dao na razmatranje zapovjedništvu DVD-a (Stipe Batur, Ante Škara, Nikola Zrilić i Niko Erstić) kako bi dali svoje mišljenje i eventualne prijedloge te finalizirali prijedlog projektnog zadatka.

“Naš konačni prijedlog projektnog zadatka smo na više sastanaka u općini sa načelnikom gosp. Zoran Pelicarić i gosp. Martinom Laškarin iz firme Transept studio pretočili u Idejno rješenje zgrade vatrogasnog doma sa dvije moguće varijante. Tim koji je sudjelovao u izradi idejnog rješenja je obišao i vatrogasni dom u Debeljaku od DVD-a Sukošan koji je novoizgrađen te smo sa kolegama prodiskutirali i analizirali neke od prednosti i nedostataka na što bi trebalo posvetiti posebnu pažnju”, rekao je zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov Stjepan-Marko Batur.

Vatrogasni dom DVD-a Sv. Filip i Jakov trebao bi biti smješten iznad nove Osnovne škole, a pored budućeg dječjeg vrtića na lokaciji koja je jako dobro povezana cestovno prema priobalju.

Najava načelnika Općine Sv. Filip i Jakov gosp. Zorana Pelicarića kako će se u zoni Rabatin 2 graditi novi dječji vrtić razveselio je sve djelatnike vrtića, a i roditelje djece korisnika usluga.

“Nakon otvaranja novog modernog dječjeg vrtića Cvitić u Turnju i završetkom projekta otvaranja područnog objekta Cvitak u Gornjim Raštanima, radujemo se nastojanjima načelnika, njegovog tima i općinskog vijeća koji su prepoznali važnost ranog i predškolskog odgoja na području Općine Sv. Filip i Jakov”, rekla je ravnateljica vrtića “Cvit” Mirjana Zalović.

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas ljetne temperature. Za Praznik rada jugo i kiša…

Objavljeno

-

By

Danas sunčano i u većini krajeva poslijepodne vrlo toplo. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren, većinom istočni i jugoistočni, na istoku zemlje u drugom dijelu dana prolazno i jak. Ujutro uz obalu burin, a potom do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 23 i 28 °C.

Na Praznik rada oblačnije, nestabilno, na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Od sredine dana mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji, najprije na Jadranu i uz njega, a potom i u ostatku unutrašnjosti. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, na istoku prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C, ponajprije na istoku moguće i malo toplije.

IZGLEDI VREMENA:

U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša te pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na Jadranu te krajevima uz Jadran. Potom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku zemlje i s jakim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. U petak slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu