Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Otvorena 26. međunarodna izložba fotografije Otok i more

Objavljeno

-

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 27. rujna održan je prikaz fotografija 26. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za Otok i more 26. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 262 autora iz 18 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Đurđicu Kocijančić za svjetlopis „Odraz u tkanini“. Autorica je snimila portret u bojama koji izranja na sivoj podlozi mrežaste strukture. Oči portreta izviru istaknuto iz slike pa izravno komuniciraju s promatračem.

Damir Rajle nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Nasukan“. Brod s provom izviruje iz mora, a potopljenom krmom. Razigrano nadgrađe broda ocrtava se na nebu. Ostavljen brod nakon nesreće čeka odsukavanje.

Damir Borčić nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Split the Isolation“. Simetričan snimak ulice s središnjim pločnikom koji nas vodi do rive, a u daljini preko mora je kopno. Ulica s razigranim gradskim detaljima bez mnoštva ljudi, a središnji lik čovjeka u dnu slike vodi nas na rivu.

Tina Kovač nagrađena je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Ples na moru“. Snimak u protu svijetlu mladog para na rivi s razigranom skulpturom čini zanimljiv ugođaj grafike
na blagoj pozadini mora.

Jasmina Gorjanski nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Red bicycle“. Snimak prolaznika s biciklom na mostu u maglovitom danu. U sliku nas uvodi prazan nogostup, a u desnom donjem kutu ističe se pješak s crvenim biciklom. Nadgrađe mosta simetrično se niže slikom i gubi se u daljini maglovitog dana.

Miroslav Kadija nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Morski zagrljaj“. Autor je snimio val koji nastaje plovidbom većeg broda, a razigrana djeca u prozirnom valu našla su se u podmorju i u pjeni vala.

Tina Rokov nagrađena je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Na dnu“. Autorica je snimila iz podmorja potonulu brodicu. Na dnu mora leži potonula brodica obrasla algama, a izviruje iz mora dio nadgrađa i u vrhu slike živost obalnog raslinja.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse.

Posjetitelji izložbe vidjeti će prirodne ljepote snimljene diljem svijeta i slike ljudi u ribolovu i drugom radu u njihovom životnom okružju.

Fotografije:
Ahmad Khatiri; Fisherman
Ante Jaša; Očekivanje
Boris Golub; Pogled s rive
Đurđica Kocijančić; Odraz u tkanini
Maja Tomić; Na sprudu
Mario Simaz; After the storm
Miroslav Kadija; Morski zagrljaj
Otok i more 26. izložba naslovnica kataloga

Miroslav_Kadija_Morski_zagrljaj

Image 8 of 8

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: U Etnološkom odjelu izložba “Zalistavac” 

Objavljeno

-

By

U izložbenom  postavu Etnološkog odjela, Narodnog muzeja Zadar 23. svibnja 2024. u 13. sati otvara se izložba ZALISTAVAC; ukrasni plastron NEKAD I DANAS kao mozaik u modnoj ilustraciji, nakitu i odjeći. Izložba predstavlja muzejske predmete iz Zbirke nošnji EO-NMZ uz radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi modne ilustracije, odjeću i nakit inspiriran zalistavcem.

Svrha projekta je prezentacija i popularizacija ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Etnološki odjel NMZ ovu godinu planira uputiti prijedlog Ministarstvu kulture i medija RH za upis zalistavca  u Registarnematerijalnih dobara Republike Hrvatske i time ga trajno zaštititi.

„Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)“ (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.Eo- NMZ, ).

Tema izložbe je suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja vlastitog  kulturnog identiteta. Učenički radovi nastali su u sklopu više različitih projekata provedenih tijekom par godina od 2015. do 2018. godina te su do sada predstavljeni na više izložbi u organizaciji Eo- NMZ i ŠPUD- a, Zadar.

U sklopu ove izložbe predstavljene su dvije modne kolekcije, prva kolekcija realizirana je povodom Etno dana 2015. godine, dok je druga kolekcija izrađena u okviru 19. državnog natjecanja „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.” pod temom „Zalistavac – ukrasni plastron“, rad učenice Martine Borojević.

Nastavno na temu cilj daljnjeg rada bio je osuvremeniti ideju zalistavca u obliku suvenira te mu dati dodatnu vrijednost suvremenom interpretacijom u formi nakita. Ogrlice su predstavljene dvjema izložbama 2017. i 2018. godine Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu, Kneževa palača i ogranak gradske knjižnice Arbanasi. U navedenim projektima sudjelovali su učenici smjera dizajna odjeće i dizajna tekstila.

Na ovaj način odana je počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile.

Idejni koncept izložbe, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban

Idejni koncept i mentorstvo za ŠPUD: Kate Prskalo, prof., Ivana Vitlov, prof.,  Sandra Bačić, prof., Vlatka Prtenjača, prof.

Ovim projektom i organizacijom spomenute izložbe u sklopu Etnološkog odjela NMZ i voditeljice odjela, kustosice Marije Šarić Ban ostvarena je još jedna odlična suradnja škole i muzeja.

Izložba se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Izložbu učeničkih radova moguće je pogledati u prostorima Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža od 23. svibnja do 11. rujna 2024. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UZ DAN UPALNIH BOLESTI CRIJEVA / Doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov Radas: “U našoj je županiji oko 700 oboljelih, od kojih je 115 na biološkoj terapiji”

Objavljeno

-

By

Dan obilježavanja upalnih bolesti crijeva u organizaciji Zadarskog ogranka Hrvatskog gastroenterološkog društva i Odjela za gastroenterologiju održan je u Općoj bolnici Zadar.

“Kako je „naša Interna“ postala „Klinički odjel“,  ovo naše, sada već tradicionalno druženje ima važan udio u znanstvenom i stručnom napretku naše ustanove. Svjetski se dan obilježava 19. svibnja.

Broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva raste u cijelom svijetu; bolesnici i liječnici se susreću sa raznim komplikacijama bolesti i raznim pridruženim bolestima posebno iz spektra imunoloških i reumatoloških bolesti.

U našoj je županiji oko 700 oboljelih, od kojih je 115 na biološkoj terapiji. Kako se bolest javlja u sve mlađoj populaciji, raste i mogućnosti operativnog zbrinjavanja barem jednom u životnom vijeku oboljelih, stoga nam je važna suradnja sa kirurzima koji se bave „poštednim“ operativnim tehnikama resekcije crijeva.

Endoskopija je i dalje „zlatni standard“ za postavljanje dijagnoze, ali u praćenju se koristimo brojnim manje invazivnim pretragama, kao što su pretrage krvi, stolice, radiološke pretrage, te intestinalni ultrazvuk koji sve više koristimo u praćenju bolesnika u remisiji ili kod razvoja  akutnih stanja. Upoznali smo se sa dopunskim metodama obrade inkontinencije, tretiranju pridružene infekcije sa C. difficile, ulozi prebiotika i probiotika, intestinalnim komplikacijama IBD-a.

Dragi gosti i predavači su bili : prof. Brankica Sinčić-Mijandrušić KBC Rijeka, prof. Silvija Čuković-Čavka KBC Zagreb, prof. Rosana Troskot Perić KB Sveti Duh Zagreb, doc.dr.sc. Ognjen Barčot KBC Split i naši gastroenteorlozi Doc.dr.sc. I.Klarin, dr.med.Z.Matas, dr. med.D.Kasun i doc.dr.sc.M.R.Radas.

Zahvala ravnateljstvu na podršci i naravno sponzorima na materijalnoj potpori. Veselimo se druženju slijedeće godine”, stoji u priopćenju koje potpisuje doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov Radas, voditeljica Odjela za gastroenterologiju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Početak vikenda sunčan, u nedjelju opet kiša. Bit će je i u sljedećem tjednu…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, ali nestabilno. Prijepodne će mjestimične kiše biti uglavnom na sjeveru unutrašnjosti, a uz jači dnevni razvoj oblaka lokalni popodnevni pljuskovi i grmljavina izgledni su i drugdje na kopnu, prema noći i na sjevernom Jadranu. Najviše sunčana vremena očekuje se na dalmatinskoj obali. Vjetar uglavnom slab, na moru i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25 °C.

U petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Sredinom dana i popodne vrlo rijetko malo kiše ili pljusak, ponajprije u Istri i u Podunavlju. Vjetar slab, uz pljuskove prolazno pojačan, a uz obalu umjeren zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, u gorju i niža. Najviša dnevna temperatura od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Barem djelomice sunčano, ne i posve stabilno. Uglavnom su u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka izgledni pljuskovi i grmljavina. U nedjelju oblačnije uz povećanu vjerojatnost za izražene pljuskove. Vjetar na kopnu većinom slab, u petak mjestimice umjeren jugozapadni. Na Jadranu povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni, uz obalu prolazno jugozapadni. Temperatura bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu