Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DVODNEVNA MANIFESTACIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Znanstveni skup o Direktoriju kojim se Crkva želi približiti zatvorenicima, migrantima, siromašnima…

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvoren međunarodni znanstveni skup „Novi Direktorij za katehezu – Izazov katehezi i pastoralu danas“ , na kojemu će znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Španjolske i Italije raspravljati o ovom dokumentu kojega je odobrio papa Franjo, a koji donosi opće evangelizacijske norme za župnike i katehete. Organizator simpozija je Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, a suorganizatori su Papinsko sveučilište Salesiana iz Rima, Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– Iako će nam se neki uzvanici obratiti virtualnim putem, ovakvi susreti su ipak veliki napredak u pandemijskom vremenu. Na skupu sudjeluje veliki broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, priređuju se četiri plenarna predavanja s 25 izlaganja. Ovaj Direktorij, kojega je Sveta Stolica predstavila prošle godine, donesen je ubog velikih kulturnih promjena potaknutih digitalnom kulturom i globalizacijom. Današnji simpozij doprinosi boljem razumijevanju tog procesa i otvara vrata novom dobu, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sv. Zvjezdan Penezić.

Prema ovom Direktoriju, kateheza se ne provodi zato da se primi neki sakrament, nego poradi postupnoga uključivanja u život kršćanske zajednice. Ona treba ući u kaznionice, susresti se s migrantima, obuhvatiti osobe s invaliditetom i one najslabije, kako nitko ne bi bio ostavljen sam na svojem putu vjere, naglasci su na kojima je inzistirao sadašnji papa.

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji se nalazi na sastanku biskupa u Rimu, rekao je u svojoj snimljenoj poruci, kojom se obratio uzvanicima, kako će sa sadržajem simpozija upoznati papu Franju, a sa sudionicima će biti zajedno u mislima i molitvi.

Sudionici danas i sutra izlažu o povijesnim procesima, smjernicama iz Direktorija, pravni aspektima, liturgiji, suradnji psihologije i religije, katehezi odraslih, izazovima evangelizacije, ulozi baka i djedova u prenošenju vjere, itd. Predsjednica Programskog odbora je doc. dr. sc. Marijana Mohorić s Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, a predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Zdenko Dundović.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival: Zadnju večer obilježili odresci tune s XXL roštilja Udruge mladih Puntamika

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić


Dvosatnim koncertom grupe Detour, pobjednikom ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala, stotinama porcija tunjevine i srdela s roštilja, te isto toliko sushija, u subotu navečer završio je ovogodišnji 6. Tuna, Sushi & Wine Festival.

Kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, točnije profesor Renato Kraljev, koordinator zadužen za najvažniji, gastronomski dio Festivala i zamislio, završni je event bila prava fešta od ribe, prvenstveno one plave po kojoj su Zadar i njegova regija najviše poznati. Već ujutro, zadnji je dan TSW Festivala počeo s ribljim marendama, a pripremu je vodio mladi chef Klaudio Mrkić. Uz druga jela, Mrkić je pripremio grill tunu na kremi od paškog sira i motarom, a u tom i u svim drugim jelima svesrdno su mu pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Đaci te strukovne škole bili su, kao i prethodnih dana, aktivni na svim kuharskim i uslužnim dijelovima Festivala pa je tako bilo i subotu. S XXL roštiljem s desecima kilograma odrezaka tune pridružila im se Udruga mladih Puntamika na čelu s predsjednikom MO Puntamika Nikom Marinom te veteranom Marinom Mirčetom, poznatim zadarskim veterinarom. 
Puntamičani su ovom prigodom najavili veliku Puntamišku feštu ovoga ljeta koja se, zna se zašto, nije održala pune dvije godine. Uostalom kao ni Tuna, Sushi & Wine Festival.

Da su Zadrani prihvatili japansko jelo sushi dokaz je i veliki red koji se stvorio pred dijelom gastro stola na kojem su sushi roll motali majstori iz „Sushi by A’s Fresh Daily“. Dobro jelo je dobro jelo, bilo ono iz vlastite gastro tradicije ili je „uvezeno“ iz neke daleke zemlje. 
Do kraja večeri planulo je više od tisuću pripremljenih porcija. Već u ponedjeljak će se znati ukupan prihod od ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će u obliku humanitarne donacije biti predan zadarskoj Ligi za borbu protiv raka i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U NINU SE OČEKUJU TISUĆE HODOČASNIKA U ponedjeljak svečana proslava svetkovine Gospe od Zečeva

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u Ninu, jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, svečano se slavi zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva. 

Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 11 h predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Koncelebrirano misno slavlje u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Nakon tih misa će biti i procesija s Gospinim kipom kroz grad Nin kojega na tu petostoljetnu svetkovinu, osvjedočeni u Gospin zagovor, tradicionalno pohodi više tisuća hodočasnika iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAJEDNO, AKTIVNO, RAVNOPRAVNO! ZaPis i Udruga slijepih pozivaju na zabavno-književni razgovor u GKZD

Objavljeno

-

By

Udruga ZaPis i Udruga slijepih Zadarske županije pozivaju na drugi (već tradicionalni) susret u dvorištu Gradske knjižnice u utorak, 24. svibnja u 18 sati.

Bit će to zabavno-književni razgovor slijepaca i pisaca. Možda i obratno, ako uzmemo u obzir da romane piše život, a pisci su uglavnom bokci i slično, stoji u najavi događanja.

Razgovor će voditi Mirjana Mrkela, osoba aktivna u obje spomenute udruge.

Među sudionicima bit će zapisovac Mario Padelin, osobito senzibilan za osobe s invaliditetom i Daniela Nižić, iskusna čitačica zvučnih knjiga, dok iz ekipe slijepih izdvajamo studente Ivu Lisicu i Josipa Milkovića te nagrađivane pisce kratkih priča Ivicu Božića i Josipa Laću.

Događanje se organizira u sklopu projekta Zajedno, aktivno, ravnopravno! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu