Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

RELAX ŠETNJA, IGRE ZA DJECU, SKEJTERI, ROLERI… Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru

Objavljeno

-

Grad Zadar i ove godine sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna, a ovogodišnja tema je: „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“
Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Ona se također odnosi na prilike za promjene koje su proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize u Europi.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2021.:

Za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti od 16.-22. rujna Grad Zadar i ove godine
poklanja građanima 200 minuta besplatnog bicikliranja uz pomoć Next Bike aplikacije koju trebate skinuti, aktivirati račun te unijeti kôd ETM2021.

18.9.2021. – POZDRAV SUNCU od 10:00 do 13:00 sati
• Zeleni kutak na Pozdravu suncu i dijeljenje zdravog doručka
• Orijentacijsko kretanje i dječji trail na Otoku Ošljaku. Pozivamo sve zainteresirane roditelje s
djecom ukoliko žele sudjelovati da se prijave putem e-maila: info@breakaleg.hr
Sudjelovanje i prijevoz brodom su besplatni. Polazak je u 10:30 sati sa Liburske obale, s brodom
Paula.
• Besplatna tura oko poluotoka u EKO TUK TUK elektičnim vozilima. Start i cilj je na Pozdravu
suncu.
20.9.2021. – KNEŽEVA PALAČA od 11:00 do 13:00 sati
Panel rasprava pod temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ održat će se u ponedjeljak, 20. rujna 2021. s početkom u 11:00 sati u Kneževoj palači. Bavit ćemo se pitanjima mentalnog zdavlja, tjelesnog zdravlja, sigurnosti i odgovorima na Covid-19.
22.9.2021. – MURAJ, TRG PET BUNARA , CESTA OKO TEHNIČKE ŠKOLE od 17:00 do 19:00 sati
Privremenim zatvaranjem ceste oko bivše Tehničke škole i organiziranjem brojnih sportskih
aktivnosti na području Muraja i trga Pet bunara obilježit ćemo 22. rujna – SVJETSKI DAN BEZ
AUTOMOBILA. Cilj tog dana je jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

 • RELAX ŠETNJA – pridružite nam se u šetnji i vježbi s fantastičnom skupinom žena koje već
  preko 20 godina kontinuirano vježbaju i čuvaju svoje zdravlje.
 • Igre za djecu na otvorenom by Loptica
 • Udruga skejtera i rolera
 • Next Bike aktivnosti za djecu i odrasle
 • Udruga invalida – mapiranje (postava karte) arhitektonskih prepreka u gradu:
   Nagib na Poljani Šime Budinića – isticanje problematike nagiba za osobe s invaliditetom
   Stavljanje poveza kao simulaciju sljepila
   Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar
  U skladu s ovogodišnjom temom, četiri su ključna pitanja: mentalno zdravlje, tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19. Nije slučajnost da je mentalno zdravlje prioritetna tema jer Europski tjedan mobilnosti poziva na veću usmjerenost u odnosu između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti, što je jedna od tema koja je tijekom pandemije dobila na važnosti. Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi ad aktivne mobilnosti. Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju. Odgovor gradskih uprava na pandemiju uzrokovanu bolešću COVID-19 također je istaknut u ovoj temi, pri čemu se naglašavaju pozitivne strane pandemije u pogledu gradske mobilnosti, kao i važnost vraćanja povjerenja u javni prijevoz.
  Kako bi se senzibilizirala javnost o pitanju povećanja razine zaštite okoliša i kvalitete života te kako bi se promicale inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo gradsko kretanje, Grad Zadar svake godine donosi niz dugoročnih mjera. One obuhvaćaju smanjenje onečišćenja, emisije ugljika te prometnih zagušenja. Proširen je sustav javnih gradskih bicikla, uvedena usluga najma električnih romobila te unaprijeđena infrastruktura za obnovljive izvore energije postavljanjem besplatnih punionica za električna vozila. Obnovom, uređenjem i revitalizacijom Bedema reduciran je promet u staroj gradskoj jezgri te uvedena nova pješačka zona. Upotrebom novih tehnologija implementirat će se pametna prometna rješenja, s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
  Pozivaju se građani da svojim primjerom, ne samo na Dan bez automobila, već tijekom cijele godine, doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života, smanjenju prometnih gužvi te da koriste javni gradski prijevoz ili jedan od vidova alternitivnih načina prijevoza; bicikliranje, pješačenje, kako bismo naš grad učinili privlačnijim mjestom za život, s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života.
 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA ZADAR: Odabrani ponuditelji za vođenje projekta “Solarna elektrana Opće bolnice Zadar”

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar je na temelju Ugovora o financiranju za projekt Solarna elektrana s odabranim pružateljima usluga sklopila ugovore za vođenje projekta i za PR aktivnosti na projektu.

Projekt Solarne elektrane podijeljen je na tri osnovne aktivnosti:

 • Upravljanje projektom
 • Informiranje i komunikacija
 • Izgradnja solarne elektrane

Projektnim pravilima OB Zadar je dužna slijediti procedure nadzornih tijela te nakon odobrenja provesti javne nabave za usluge kojima će se osigurati provedba projektnih aktivnosti.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je u listopadu 2022. za PR usluge potpisan je u veljači 2023. Navedene usluge su obvezne su za provedbu projektnih aktivnosti i financiraju iz sredstava Programa „Energija i klimatske promjene“.

Tijekom veljače nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela bit će objavljena nabava izgradnju solarne elektrane, stoji u priopćenju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.

Sve detalje možete pronaći OVDJE.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu