Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

RELAX ŠETNJA, IGRE ZA DJECU, SKEJTERI, ROLERI… Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru

Objavljeno

-

Grad Zadar i ove godine sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna, a ovogodišnja tema je: „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“
Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Ona se također odnosi na prilike za promjene koje su proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize u Europi.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2021.:

Za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti od 16.-22. rujna Grad Zadar i ove godine
poklanja građanima 200 minuta besplatnog bicikliranja uz pomoć Next Bike aplikacije koju trebate skinuti, aktivirati račun te unijeti kôd ETM2021.

18.9.2021. – POZDRAV SUNCU od 10:00 do 13:00 sati
• Zeleni kutak na Pozdravu suncu i dijeljenje zdravog doručka
• Orijentacijsko kretanje i dječji trail na Otoku Ošljaku. Pozivamo sve zainteresirane roditelje s
djecom ukoliko žele sudjelovati da se prijave putem e-maila: info@breakaleg.hr
Sudjelovanje i prijevoz brodom su besplatni. Polazak je u 10:30 sati sa Liburske obale, s brodom
Paula.
• Besplatna tura oko poluotoka u EKO TUK TUK elektičnim vozilima. Start i cilj je na Pozdravu
suncu.
20.9.2021. – KNEŽEVA PALAČA od 11:00 do 13:00 sati
Panel rasprava pod temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ održat će se u ponedjeljak, 20. rujna 2021. s početkom u 11:00 sati u Kneževoj palači. Bavit ćemo se pitanjima mentalnog zdavlja, tjelesnog zdravlja, sigurnosti i odgovorima na Covid-19.
22.9.2021. – MURAJ, TRG PET BUNARA , CESTA OKO TEHNIČKE ŠKOLE od 17:00 do 19:00 sati
Privremenim zatvaranjem ceste oko bivše Tehničke škole i organiziranjem brojnih sportskih
aktivnosti na području Muraja i trga Pet bunara obilježit ćemo 22. rujna – SVJETSKI DAN BEZ
AUTOMOBILA. Cilj tog dana je jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

 • RELAX ŠETNJA – pridružite nam se u šetnji i vježbi s fantastičnom skupinom žena koje već
  preko 20 godina kontinuirano vježbaju i čuvaju svoje zdravlje.
 • Igre za djecu na otvorenom by Loptica
 • Udruga skejtera i rolera
 • Next Bike aktivnosti za djecu i odrasle
 • Udruga invalida – mapiranje (postava karte) arhitektonskih prepreka u gradu:
   Nagib na Poljani Šime Budinića – isticanje problematike nagiba za osobe s invaliditetom
   Stavljanje poveza kao simulaciju sljepila
   Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar
  U skladu s ovogodišnjom temom, četiri su ključna pitanja: mentalno zdravlje, tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19. Nije slučajnost da je mentalno zdravlje prioritetna tema jer Europski tjedan mobilnosti poziva na veću usmjerenost u odnosu između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti, što je jedna od tema koja je tijekom pandemije dobila na važnosti. Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi ad aktivne mobilnosti. Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju. Odgovor gradskih uprava na pandemiju uzrokovanu bolešću COVID-19 također je istaknut u ovoj temi, pri čemu se naglašavaju pozitivne strane pandemije u pogledu gradske mobilnosti, kao i važnost vraćanja povjerenja u javni prijevoz.
  Kako bi se senzibilizirala javnost o pitanju povećanja razine zaštite okoliša i kvalitete života te kako bi se promicale inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo gradsko kretanje, Grad Zadar svake godine donosi niz dugoročnih mjera. One obuhvaćaju smanjenje onečišćenja, emisije ugljika te prometnih zagušenja. Proširen je sustav javnih gradskih bicikla, uvedena usluga najma električnih romobila te unaprijeđena infrastruktura za obnovljive izvore energije postavljanjem besplatnih punionica za električna vozila. Obnovom, uređenjem i revitalizacijom Bedema reduciran je promet u staroj gradskoj jezgri te uvedena nova pješačka zona. Upotrebom novih tehnologija implementirat će se pametna prometna rješenja, s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
  Pozivaju se građani da svojim primjerom, ne samo na Dan bez automobila, već tijekom cijele godine, doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života, smanjenju prometnih gužvi te da koriste javni gradski prijevoz ili jedan od vidova alternitivnih načina prijevoza; bicikliranje, pješačenje, kako bismo naš grad učinili privlačnijim mjestom za život, s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života.
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE Mate Lukić (HSP): “Ne postoji nikakva koalicija s SDSS-om!”

Objavljeno

-

By

Gradski vijećnik HSP-a u Zadru Mate Lukić uputio je priopćenje za javnost danas poslijepodne, kao odgovor na aktualna politička previranja na lokalnoj sceni, odnosno na kontrukcije dijela političke scene i lokalnih medija o navodnoj suradnji lokalnog HDZ-a i SDSS-a. Evo što je poručio:

“Marginalci za koje nikad nitko politički nije čuo, oni lijevi i kao nezavisni te liberali te neki pokreti koji se ne pokreću nikako napadaju HSP i HDZ te dobivaju medijski prostor, neki i po prvi puta a vjerojatno i zadnji u političkom životu.

Zato jer vijećnica koja je ušla sa liste manjine tek prošli vikend podržava većinu u Skupštini.

Ništa čudno da tako nije u svim županijama i gradovima da predstavnici manjina podržavaju većinu. Jer to je jedini način da naprave nešto u svojim mjestima. Zato valjda i jesu tamo.

Nikakva koalicija s istima ne postoji.

A vi lijevi i liberali s možete sramiti jer predstavnicu manjine diskriminirate na najniži mogući način. Sram vas i stid bilo! Koliko poštenih i dobrih Srba znam, kojima niste do koljena. A iste tražite glasove na izborima dodvoravajući im se i uvjeravajući ih da im mi ne želimo dobro.

To govori puno o vašem licemjerju.

Naravno, stav HSP-a je čvrst što se tiče politike. Nikakva koalicija s SDSS-om nikada.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KULINARSKI VIRTUOZ IZ SIKOVA Klaudijo Mrkić predstavio svoja jela na ovogodišnjem zadarskom Festivalu mesa

Objavljeno

-

By

Jela od junetine, prvenstveno odlična pašticada s njokima mladog Turisthotelovog chefa Klaudija Mrkića, zatim puna dva lonca juneće lešade i junetina s grila te ravnokotarska vina PZ MasVin bili su tema petog, pretposljednjeg dana ovogodišnjeg zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0 kojeg s brojnim partnerima, prvenstveno zadarskim mesarima i ugostiteljima, organizira TZ Zadar.

Kiša, pa i povremeni pljuskovi, obilježili su peti dan na zadarskoj Staroj pijaci, iako je posjet čak bio i bolji nego je organizacijski tim očekivao s obzirom na stvarno prijeteće kišne oblake i najavu lošeg vremena. Međutim, već do podne su planule sve porcije pašticade, a truck pokretnog fast foodaPicnic Mingle&Fun bio je odlična zamjena za otvoreni roštilj jer su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pod vodstvom svog profesora Roberta Pinta u prikolici pekli juneće odreske. Posjetitelje je glazbom zabavljao DJ Denis, a program je vodila RTL-ova reporterka Nikolina Radić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu