Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POČINJE KONCERTNI DIO 3. IZDANJA ZADAR ORGAN FESTIVALA Niz koncerata na otvorenom i zatvorenom ovoga rujna u Zadru, Bibinjama i na Pagu

Objavljeno

-

Na relativno skromnoj panorami događaja u gradu uslijed pandemijske krize i restrikcija, napokon je izniknuo plakat Zadar Organ Festivala. Već treću godinu, ovaj interdisciplinarni orguljaški festival okuplja ljubitelje zvuka i umjetnosti, te na unikatan način obogaćuje kulturu našega grada. Ne, nisu to samo koncerti, već performansi glazbenika i umjetnika, plesača i glumaca, koreografa i redatelja: svaki koncert nosi svoj žig posebnosti. Oni su jedan od kreativnih načina izdizanja kulture i ukusa šire publike, te približavanja visoke umjetnosti svim slojevima društva. Na njima jednako uživaju pravi znalci, ali i oni znatiželjni skloni svakom vidu umjetnosti.
Već prvi koncert Zadar Organ Festivala, koji će se održati 1. rujna, pravi je zamah toljagom ustaljenim predodžbama koje se vežu za orgulje. Riječ je o koncertu na otvorenom, točnije na zadarskom Pozdravu suncu, gdje će se pjesmi Morskih orgulja i šumu valova pridružiti zvuci pokretnih električnih orgulja nizozemske radionice Mixtuur. Inače, Mixtuur Orgels ovogodišnji su partneri ZOF-a, a sa svojim Hauptwerk računalnim programom pokrivaju široko tržište zvučnih uzoraka diljem svijeta.
No, to nije sve. Osim izmještanja orgulja izvan crkvenog konteksta, prvi će koncert 3. ZOF-a orguljama pridružiti ples. Tako će koncert organizatorice festivala, Tee Kulaš, orguljašice, muzikologinje i dugogodišnje plesačice suvremenog plesa, pratiti performans plesačica Zadarskog plesnog ansambla u koreografiji umjetnice Matee Bilosnić – Meteo, a u jednom će trenutku zaplesati i sama orguljašica.
Nakon takvog spektakularnog otvorenja, ZOF u subotu 4. rujna seli u Bibinje, u crkvu Uznesenja BDM. Tamo će se predstaviti jedan neobični austrijski duo, orguljaš Klaus Kuchling i saksofonist Hannes Kawrza. Svoj će koncert sutradan, u nedjelju, 5. rujna, ponoviti i zadarskoj publici, a tom prilikom Kuchling će svirati na zadarskom Eisenbarthu, moćnim orguljama katedrale sv. Stošije, jednim od najvećih orgulja u Hrvatskoj.
Ljubitelje filmske umjetnosti očekuje prava poslastica u utorak, 7. rujna. Tada će na Rimskom Forumu talijanski orguljaš Paolo Oreni na Mixtuurovim orguljama stvarati glazbu i zvučne efekte za kultni nijemi film „Nosferatu“ iz 1922. godine, kojeg će zadarska publika istovremeno gledati na velikom platnu.
U nedjelju, 12. rujna, Zadar Organ Festival u Zadar će dovesti Trio Lur, ansambl čija je izvedba skladbe A. Knešaureka na njihovom novom nosaču zvuka ove godine nominirana za Porina. Trio čine orguljašica Ursa Ljuban, flautistica Lucija Petrač i sopranistica Monika Cerovčec, sve redom renomirane hrvatske umjetnice zamjetne karijere, širokih glazbenih interesa i čvrste podupirateljice hrvatskih skladatelja.
Nakon filma i plesa, red je na kazalište. U ponedjeljak, 13. rujna, u atriju palače Cedulin očekuje nas predstava Svila napravljena prema romanu talijanskog pisca Alessandra Baricca. Riječ je o priči prožetoj egzotikom, misterijom, ljubavi, opsesijom, a pomalo i magijom. Priča je smještena u devetnaestostoljetni Japan, a započinje – epidemijom! Ipak, stradali su dudovi svilci zbog čega junak priče kreće na trgovačko putovanje u Japan. Režiju Filipa Šovagovića utjelovit će veliki glumac Goran Grgić uz mlade snage – Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić. Predstavu će pratiti glazba skladateljice Katarine Ranković. Inače, Svilu je na 3. ZOF dovela suradnja s PagArtFestivalom i Ninom Pogorelić, idejnom začetnicom ovog
kazališnog projekta. Posljednja dva koncerta održat će renomirani ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin uz gudački oktet Oberton String Octet iz Austrije. Nakon nastupa u atriju Kneževog dvora u Pagu 17. rujna, ponovit će koncert u dvorištu zadarskog Muzeja antičkog stakla 19. rujna. Na programu je zanimljiv repertoar obilježen neobičnim gudačkim sastavom, iznimnom vještinom ruskog umjetnika i svim mogućnostima električnih orgulja Mixtuur.
Ulaz na koncerte je besplatan, a svi koncerti počinju u 20 sati. Ako ne možete na koncert, brige nema, jer će se koncerti prenositi preko YouTube kanala Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka.

Piše: Dora Dunatov, mag. musicol.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

VIŠNJIK/ Obavijest o zatvaranju prometnice 

Objavljeno

-

By

Privremeno se zatvara Ulica Slavka Perovića dana 05. svibnja 2024. godine u vremenu od 06:00 do 22:00 sati zbog održavanja automobilističkog natjecanja „Nagrada grada Zadra” 2024., koje će se održati u tom vremenskom periodu na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik u organizaciji Auto karting kluba „Zadar” i  automobilističkog kluba „RTZ”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIR / U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 24-godišnji vozač quada

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja oko 18,30 sati, na Viru se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Prometna nesreća se dogodila na poljskom putu na predjelu Crvene stijene kada  je 24-godišnjak upravljajući četverociklom (quad) zagrebačkih registracijskih oznaka, iz neutvrđenih razloga izgubio nadzor nad upravljačem te vozilom sletio niz liticu u more.

Na mjesto događaja su upućene sve žurne službe, nakon čega je 24-godišnjak prevezen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.

Na mjestu događaja je policija provela očevid te je o svemu upoznato nadležno državno odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ROVANJSKA / Poginuo 37-godišnji ronilac

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja u 17.40 sati policija je zaprimila dojavu u svezi nestanka 37-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je tijekom popodneva ronio u moru kod mjestu Rovanjska.

U potragu za roniocem odmah se uključila policija te druge žurne službe.

Tijelo ronioca pronađeno je oko 20 sati u moru na udaljenosti oko 20 metara od obale, na dubini oko 2,6 metara, koje su potom policijski službenici – ronioci, Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske, izvukli iz mora.

Tijelo stradalog ronioca pregledao je mrtvozornik koji je utvrdio kako na tijelu nema vidljivih tragova nasilja, a tijekom današnjeg dana obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu