Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Treći tjedan Glazbenih večeri u Sv. Donatu: Grandiozna djela 19. stoljeća

Objavljeno

-

Zadarski kvartet klarineta: Lovre Lučić, Marcelo Zelenčić, Abdul-Aziz Hussein, Ante Buturić

Treći tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi tri koncerta. Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.

Večeras je u 21 sat u crkvi sv. Donata na rasporedu koncert Zadarskog kvarteta klarineta. Ansambl uz manje promjene sastava djeluje još od 2007. godine kao samostalni projekt tadašnjih učenika Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru. Sastav danas čine diplomirani akademski klarinetisti Marcelo Zelenčić, Ante Buturić, Lovre Lučić i Abdul-Aziz Hussein. Tijekom svoga djelovanja izvodili su izuzetno šarolik program sastavljen od originalnih kompozicija za kvartet klarineta te skladbi iz domene jazza i folklorne glazbe. Dobitnici su četvrte nagrade na natjecanju Premio Città di Padova 2016. i polufinalisti hrvatskog natjecanja Papandopulo 2019. U bogatom programu večerašnjeg koncerta ističu se skladbe Anđelka Klobučara i Tihomila Vidošića.

Zadarski kvartet klarineta: Lovre Lučić, Marcelo Zelenčić, Abdul-Aziz Hussein, Ante Buturić
Ostatak tjedna pripada koncertima Zadarskoga komornog orkestra koji pod ravnanjem šefa dirigenta Ivana Repušića izvodi tri istaknuta djela Johanessa Brahmsa, uz Beethovena i Wagnera najvažnijeg predstavnika grandioznog 19. stoljeća. U četvrtak, 22. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat na rasporedu je Koncert za violinu, violončelo i orkestar uz soliste Romana Simovića i Uladzimira Sinkevicha, te Druga simfonija.

Crnogorski violinist Roman Simović nastupio je na najvažnijim koncertnim pozornicama, poput Boljšoj teatra, dvorane Victoria u Ženevi, dvorane Rudolfinum u Pragu, dvorane Rahmanjinov u Moskvi, Grand Opera Housea u Tel Avivu itd. Kao solist, nastupao je s nekima od najrenomiranijih orkestara na svijetu kao i s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Antonija Pappana, Daniela Hardinga, Jiřija Belohlaveka, Pabla Heras-Casada i drugih. Roman Simović koncertni je majstor Londonskog simfonijskog orkestra a ujedno i počasni koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra.

Uladzimir Sinkevich od 2011. godine član je Minhenskoga radijskog orkestra na mjestu prvog violončela. Osvojio je brojne nagrade, među ostalima prvu nagradu i Posebnu nagradu Isang Yun na istoimenom međunarodnom natjecanju u Koreji 2012., treću nagradu Međunarodnog natjecanja Drohomirecki za solo violončelo u poljskim Katowicama i drugu nagradu na 10. natjecanju Gabrielli u Berlinu. Kao solist nastupio je uz brojne orkestre, primjerice Bjeloruski državni simfonijski orkestar, Minhenski radijski orkestar i Filharmoniju Baden-Badena.

U subotu, 24. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat orkestar će izvesti Brahmsovu Treću simfoniju i Uvertiru opere Strijelac vilenjak Carl-Marie von Webera.

Program 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu i ulaznice: www.donat-festival.com

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NADIN / RADIONICA O ISHRANI VINOVE LOZE I MASLINA Vlatković: “U poljoprivredno je tlo nužno znati ulagati”

Objavljeno

-

By

“Ne možemo nemilice eksploatirati naše poljoprivredno tlo, a da ga ne oplemenjujemo. Ako nema u tlu, onda nema ni u biljci, ako nema u biljci onda nema ni u čaši”, istaknuo je dipl.ing.agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministartsva poljoprivrede RH za Zadarsku županiju na stručnoj radionici i tematskom predavanju pod nazivom ” Ishrana vinove loze i maslina – kvaliteta, zelena tradicija i uštede”, koje su u Nadinu u petak,3.2.2023. navečer organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i tvrtka Ecovit 1989. u sklopu serije raznih tematskih susreta, koji slijede u narednom razdoblju, kako je istakao Tomislav Glavić, predsjednik Udruge.

Zadarska županija raspolaže, inače, prema dostupnim podacima, sa oko 214 tisuća ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 68 tisuća ha obradivog tla, na kojem se, uz ostale kulture, uzgaja 1 milijun stabala maslina i na 1200 ha oko 4,8 – 5 milijuna trsova vinove loze.

Vlatković je iskoristio ovu priliku da podsjeti okupljene vinogradare i maslinare na daljnje davanje naglaska na ekološku proizvodnju u fokusu sadašnjih i budućih europskih usmjerenja i direktiva te dinamiziranje potrebe njihovog što striktnijeg poštivanja i praćenja od strane domaćih poljoprivrednika, koji primaju poticaje.

Biološki stresovi i posljedice

Dr.sc. Davorin Bažulić, voditelj razvoja tvrtke Ecovit 1989. ukazao je, između ostalog, na ekstremne temperaturne razlike i proizlazeće biološke stresove, zbog kojih je, primjera radi, Tunis između 1999. i 2002. izgubio oko 90 % maslinovog ulja.

Obzirom na niz dosad izvršenih analiza na više tipova tla upozorio je i na nekoliko najčešćih uočenih ekstremnih stanja poput tzv. gladovanja biljaka i proizlazećih fizioloških bolesti uslijed nedostatka lako pristupačnih hranjiva u tlu, prekomjernog korištenja odnosno unošenja klasičnih gnojiva, koja zbog toga znaju toksično djelovati na biljke odnosno općenito ponekad preobilne opskrbe zemlje te ispiranja hranjiva. Pod pojmom ”tlo”, na što zaboravljaju mnogi, naglasio je, podrazumijevamo četverofazni strukturirani sustav kojeg čine čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi.

Zakon minimuma

Jedan je od mogućih pristupa kvalitetnom rješenju uočenih nepovoljnih stanja, prema Bažuliću, u primjeni Justus fon Liebigovog zakona minimuma po kojem nedostatak bilo kojeg hranjiva uzrokuje ograničeni prinos, što se rješava ili dodavanjem veće količine potrebnog elementa ili primjenom dostupnosti onog što je prisutno te potom proizlazećom racionalnom gnojidbom i sustavnom kontrolom plodnosti tla. Time se postupno nastoji doći do modela strukture tzv. idealnog tla.

Govoreći o tridetogodišnjoj povijesti Ecovita 1989., Goran Štimac posebno je napomenuo da su Agrovit i Agrovit HSF izvorno plod dugogodišnjeg domaćeg znanja i istraživanja te da kao eko poboljšivači tla sadrže tri vrste prirodnih sastojaka i to anorganske spojeve (mineralne komponente), organske (bilje) i bio-aktivne spojeve (bilje).To dokazuje 17 do sad provedenih stranih i stručnih istraživanja u 17 znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Agrovit i Agrovit HSF pospješuju tako rast vinove loze, maslina, voćaka, bobičastiog voća i hortikulture od 20% do 80%, smanjuju nitrate u tlu za 47%, što je izuzetno značajno u agro okruženjima održivosti koje nastojimo doseći i održati i, obzirom na sve izraženija sušna razdoblja, čuvari su vlage u tlu. To je i razlog zašto su kroz niz godina do danas korak po korak, osim u Hrvatskoj, ostvareni plasman i izvoz ovih proizvoda u Sloveniju, Francusku, Portugal, Nizozemsku ili čak u Južnafričku Republiku.

”U poljoprivredno tlo nije dovoljno samo ulagati, treba znati što, kada i koliko unijeti, i o tome se stalno educirati, inače takva nedovoljno stručno potkrepljena ulaganja postanu novac bačen u vjetar. I nemojmo se zavaravati sa prošlogodišnjim relativno dobrim prinosima grožđa i maslina na pojedinim lokacijama sa minimalnim ili čak nikakvim ulaganjem u obradivu zemlju. Priroda zna potom debelo naplatiti naše nečinjenje”, zaključio je Štimac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu