Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA I CENTAR ZA MLADE Zadarski projekti kao primjer dobre prakse

Objavljeno

-

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje izdvojila je zadarske  EU projekte- Providurovu palaču i Centar za mlade kao primjer dobre prakse u svojim promotivnim akcijama #jedanodtisuću. Tim povodom snima se promotivni video u kojem će gradonačelnik Branko Dukić predstaviti važnost ova dva projekta za Zadar i Zadrane.

Tijekom financijske perspektive 2014. – 2020. u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ SAFU je zajedno s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom prometa, mora i infrastrukture, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i brojnim korisnicima ugovorio 1000 projekata ukupne vrijednosti 42 milijarde kuna. Između ostaloga, bespovratnim europskim sredstvima obnovili su se brojni kulturno-povijesni objekti. U toj brojci niz je i zadarskih projekata, od kojih su danas izdvojeni Providurova palača, kao dio  projekta Zadar baštini i Centar za mlade.

Grad Zadar još od 2014., uz pomoć sredstava Europskih fondova, intenzivno ulaže u zaštićenu nepokretnu kulturnu baštinu i kulturni sektor čime se revitaliziraju i obnavljaju dobra od iznimnog kulturno-povijesnog značaja za Grad Zadar, Republiku Hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu. U posljednjih  5 godina Grad Zadar sektorski je u područje kulture imao ulaganja od preko 150 milijuna kuna.

ZADAR BAŠTINI – (naglasak na valorizaciji zapuštenih objekata i pretvaranje u javne prostore za svakodnevni boravak stanovništva – povećanje kvalitete života)

Nakon završenog projekta obnove Kneževe palače, Grad Zadar je kroz projekt ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020, osigurao bespovratna sredstva za rekonstrukciju Providurove palače i parterno uređenje Bedema zadarskih pobuna. Radi se o projektima novih kulturnih centara u gradu Zadru na čijoj pripremi se intenzivno radilo posljednje desetljeće, čiji će novi sadržaji nakon dovršetka vrlo brzo trajno oplemeniti naš grad, te pozitivno utjecati na ukupni razvoj.  Veliki strateški projekti koji se obnavljaju u sklopu projekta ZADAR BAŠTINI i projekta Centra za mlade, osim novih sadržaja, za građane nose važnu reformsku komponentu budući da dovode do reorganizacije sustava i novog načina funkcioniranja gradskih institucija, ali i kompletne kulturne scene grada. Bedemi su postali nova gradska šetnica, javni prostor za građane i turiste. Izniman je to iskorak u pogledu ulaganja Grada Zadra u javni prostor i sadržaje namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu i povećanju kvalitete života. Spajanjem i obnovom Kneževe i Providurove palače grad Zadar dobiva na 7.500 m2 jedinstven, komunikacijski povezan prostor u centru grada, posvećen kulturnim, edukativnim, ali i komercijalnim sadržajima. Prostor takvih gabarita i reprezentativnosti teško da se može pronaći drugdje u Hrvatskoj.
Osim muzejskog prostora koji će se prostirati na dva kata Providurove palače, posvećen povremenim izložbama i stalnom postavu, koji će pričati turbulentnu povijest Zadra i progovoriti ponešto o našem identitetu, važna komponenta ovog kompleksa je formiranje novog društvenog i kulturnog života Zadrana.

CENTAR ZA MLADE: – (naglasak: kreiranje sadržaja za mlade i udruge koje se bave mladima; suradnja javnog i civilnog sektora, osiguranje infrastrukture za rad i bolje uvjete djelovanja civilnog društva)

Među predstavnicima mladih, civilnog sektora, umjetnicima i široj lokalnoj zajednici na području grada županije već dulje vrijeme postoji konsenzus o potrebi realizacije projekta Centra za mlade. Prostor Centra ponuditi će neformalniji, participativniji i proaktivniji sadržaj koji će ovisit o potencijalima raznih umjetničkih, kreativnih i kulturnih faktora koje grad ima. Upravo zbog toga je kod ovog projekta važno uz samu infrastrukturu stvoriti okvir djelovanja, uvjete za razvoj zajednice koja će jednom djelovati i nadamo se biti kreativna i aktivna na korist korisnika budućeg centra a na čemu intenzivno radimo sa predstavnicima udruga. Prostor u Centru dijeliti će brojne udruge iz područja kulture i mladih koje će kroz sinergijsko djelovanje raditi, stvarati, istraživati i aktivno sudjelovati u kulturnom životu grada.
Dovršetkom projekta stvara se novi, kvalitetan kulturni sadržaj koji brojnim građanima grada Zadra, naročito mladima treba služiti kao prostor inspiracije, učenja i druženja, dok će kulturnim institucijama omogućiti novi, napredniji način funkcioniranja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu