Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA I CENTAR ZA MLADE Zadarski projekti kao primjer dobre prakse

Objavljeno

-

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje izdvojila je zadarske  EU projekte- Providurovu palaču i Centar za mlade kao primjer dobre prakse u svojim promotivnim akcijama #jedanodtisuću. Tim povodom snima se promotivni video u kojem će gradonačelnik Branko Dukić predstaviti važnost ova dva projekta za Zadar i Zadrane.

Tijekom financijske perspektive 2014. – 2020. u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ SAFU je zajedno s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom prometa, mora i infrastrukture, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i brojnim korisnicima ugovorio 1000 projekata ukupne vrijednosti 42 milijarde kuna. Između ostaloga, bespovratnim europskim sredstvima obnovili su se brojni kulturno-povijesni objekti. U toj brojci niz je i zadarskih projekata, od kojih su danas izdvojeni Providurova palača, kao dio  projekta Zadar baštini i Centar za mlade.

Grad Zadar još od 2014., uz pomoć sredstava Europskih fondova, intenzivno ulaže u zaštićenu nepokretnu kulturnu baštinu i kulturni sektor čime se revitaliziraju i obnavljaju dobra od iznimnog kulturno-povijesnog značaja za Grad Zadar, Republiku Hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu. U posljednjih  5 godina Grad Zadar sektorski je u područje kulture imao ulaganja od preko 150 milijuna kuna.

ZADAR BAŠTINI – (naglasak na valorizaciji zapuštenih objekata i pretvaranje u javne prostore za svakodnevni boravak stanovništva – povećanje kvalitete života)

Nakon završenog projekta obnove Kneževe palače, Grad Zadar je kroz projekt ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020, osigurao bespovratna sredstva za rekonstrukciju Providurove palače i parterno uređenje Bedema zadarskih pobuna. Radi se o projektima novih kulturnih centara u gradu Zadru na čijoj pripremi se intenzivno radilo posljednje desetljeće, čiji će novi sadržaji nakon dovršetka vrlo brzo trajno oplemeniti naš grad, te pozitivno utjecati na ukupni razvoj.  Veliki strateški projekti koji se obnavljaju u sklopu projekta ZADAR BAŠTINI i projekta Centra za mlade, osim novih sadržaja, za građane nose važnu reformsku komponentu budući da dovode do reorganizacije sustava i novog načina funkcioniranja gradskih institucija, ali i kompletne kulturne scene grada. Bedemi su postali nova gradska šetnica, javni prostor za građane i turiste. Izniman je to iskorak u pogledu ulaganja Grada Zadra u javni prostor i sadržaje namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu i povećanju kvalitete života. Spajanjem i obnovom Kneževe i Providurove palače grad Zadar dobiva na 7.500 m2 jedinstven, komunikacijski povezan prostor u centru grada, posvećen kulturnim, edukativnim, ali i komercijalnim sadržajima. Prostor takvih gabarita i reprezentativnosti teško da se može pronaći drugdje u Hrvatskoj.
Osim muzejskog prostora koji će se prostirati na dva kata Providurove palače, posvećen povremenim izložbama i stalnom postavu, koji će pričati turbulentnu povijest Zadra i progovoriti ponešto o našem identitetu, važna komponenta ovog kompleksa je formiranje novog društvenog i kulturnog života Zadrana.

CENTAR ZA MLADE: – (naglasak: kreiranje sadržaja za mlade i udruge koje se bave mladima; suradnja javnog i civilnog sektora, osiguranje infrastrukture za rad i bolje uvjete djelovanja civilnog društva)

Među predstavnicima mladih, civilnog sektora, umjetnicima i široj lokalnoj zajednici na području grada županije već dulje vrijeme postoji konsenzus o potrebi realizacije projekta Centra za mlade. Prostor Centra ponuditi će neformalniji, participativniji i proaktivniji sadržaj koji će ovisit o potencijalima raznih umjetničkih, kreativnih i kulturnih faktora koje grad ima. Upravo zbog toga je kod ovog projekta važno uz samu infrastrukturu stvoriti okvir djelovanja, uvjete za razvoj zajednice koja će jednom djelovati i nadamo se biti kreativna i aktivna na korist korisnika budućeg centra a na čemu intenzivno radimo sa predstavnicima udruga. Prostor u Centru dijeliti će brojne udruge iz područja kulture i mladih koje će kroz sinergijsko djelovanje raditi, stvarati, istraživati i aktivno sudjelovati u kulturnom životu grada.
Dovršetkom projekta stvara se novi, kvalitetan kulturni sadržaj koji brojnim građanima grada Zadra, naročito mladima treba služiti kao prostor inspiracije, učenja i druženja, dok će kulturnim institucijama omogućiti novi, napredniji način funkcioniranja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NADIN / RADIONICA O ISHRANI VINOVE LOZE I MASLINA Vlatković: “U poljoprivredno je tlo nužno znati ulagati”

Objavljeno

-

By

“Ne možemo nemilice eksploatirati naše poljoprivredno tlo, a da ga ne oplemenjujemo. Ako nema u tlu, onda nema ni u biljci, ako nema u biljci onda nema ni u čaši”, istaknuo je dipl.ing.agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministartsva poljoprivrede RH za Zadarsku županiju na stručnoj radionici i tematskom predavanju pod nazivom ” Ishrana vinove loze i maslina – kvaliteta, zelena tradicija i uštede”, koje su u Nadinu u petak,3.2.2023. navečer organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i tvrtka Ecovit 1989. u sklopu serije raznih tematskih susreta, koji slijede u narednom razdoblju, kako je istakao Tomislav Glavić, predsjednik Udruge.

Zadarska županija raspolaže, inače, prema dostupnim podacima, sa oko 214 tisuća ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 68 tisuća ha obradivog tla, na kojem se, uz ostale kulture, uzgaja 1 milijun stabala maslina i na 1200 ha oko 4,8 – 5 milijuna trsova vinove loze.

Vlatković je iskoristio ovu priliku da podsjeti okupljene vinogradare i maslinare na daljnje davanje naglaska na ekološku proizvodnju u fokusu sadašnjih i budućih europskih usmjerenja i direktiva te dinamiziranje potrebe njihovog što striktnijeg poštivanja i praćenja od strane domaćih poljoprivrednika, koji primaju poticaje.

Biološki stresovi i posljedice

Dr.sc. Davorin Bažulić, voditelj razvoja tvrtke Ecovit 1989. ukazao je, između ostalog, na ekstremne temperaturne razlike i proizlazeće biološke stresove, zbog kojih je, primjera radi, Tunis između 1999. i 2002. izgubio oko 90 % maslinovog ulja.

Obzirom na niz dosad izvršenih analiza na više tipova tla upozorio je i na nekoliko najčešćih uočenih ekstremnih stanja poput tzv. gladovanja biljaka i proizlazećih fizioloških bolesti uslijed nedostatka lako pristupačnih hranjiva u tlu, prekomjernog korištenja odnosno unošenja klasičnih gnojiva, koja zbog toga znaju toksično djelovati na biljke odnosno općenito ponekad preobilne opskrbe zemlje te ispiranja hranjiva. Pod pojmom ”tlo”, na što zaboravljaju mnogi, naglasio je, podrazumijevamo četverofazni strukturirani sustav kojeg čine čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi.

Zakon minimuma

Jedan je od mogućih pristupa kvalitetnom rješenju uočenih nepovoljnih stanja, prema Bažuliću, u primjeni Justus fon Liebigovog zakona minimuma po kojem nedostatak bilo kojeg hranjiva uzrokuje ograničeni prinos, što se rješava ili dodavanjem veće količine potrebnog elementa ili primjenom dostupnosti onog što je prisutno te potom proizlazećom racionalnom gnojidbom i sustavnom kontrolom plodnosti tla. Time se postupno nastoji doći do modela strukture tzv. idealnog tla.

Govoreći o tridetogodišnjoj povijesti Ecovita 1989., Goran Štimac posebno je napomenuo da su Agrovit i Agrovit HSF izvorno plod dugogodišnjeg domaćeg znanja i istraživanja te da kao eko poboljšivači tla sadrže tri vrste prirodnih sastojaka i to anorganske spojeve (mineralne komponente), organske (bilje) i bio-aktivne spojeve (bilje).To dokazuje 17 do sad provedenih stranih i stručnih istraživanja u 17 znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Agrovit i Agrovit HSF pospješuju tako rast vinove loze, maslina, voćaka, bobičastiog voća i hortikulture od 20% do 80%, smanjuju nitrate u tlu za 47%, što je izuzetno značajno u agro okruženjima održivosti koje nastojimo doseći i održati i, obzirom na sve izraženija sušna razdoblja, čuvari su vlage u tlu. To je i razlog zašto su kroz niz godina do danas korak po korak, osim u Hrvatskoj, ostvareni plasman i izvoz ovih proizvoda u Sloveniju, Francusku, Portugal, Nizozemsku ili čak u Južnafričku Republiku.

”U poljoprivredno tlo nije dovoljno samo ulagati, treba znati što, kada i koliko unijeti, i o tome se stalno educirati, inače takva nedovoljno stručno potkrepljena ulaganja postanu novac bačen u vjetar. I nemojmo se zavaravati sa prošlogodišnjim relativno dobrim prinosima grožđa i maslina na pojedinim lokacijama sa minimalnim ili čak nikakvim ulaganjem u obradivu zemlju. Priroda zna potom debelo naplatiti naše nečinjenje”, zaključio je Štimac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu