Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Održana prezentacija radova Hrvatske vojske u osnovnoj školi u Radovinu

Objavljeno

-

U srijedu, 9. lipnja 2021.u Radovinu  kod Zadra održana je prezentacija završnih radova Hrvatske vojske na okolišu zgrade Područne škole Radovin koja pripada  Osnovnoj školi „Juraj Baraković“, Ražanac .

Kao i prošle godine  program Dana Hrvatske vojske prilagođen je i odvija se uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezano uz epidemiju koronavirusa te je dio  obilježavanja usmjeren  na humanitarne projekte Hrvatske vojske u lokalnoj zajednici. Tim su povodom, pripadnici 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku sudjelovali su  u uređenju okoliša ove područne škole koju od 1. do 8. razreda pohađa 70-ak učenika.

Uređen je tako parkirališni prostor oko škole, zasađena je živica i nekoliko stabala voćaka, a oko školske zgrade i igrališta postavljena je zaštitna  ograda.

Prezentaciji su bili nazočni  zapovjednik 93.krila pukovnik Krešimir Ražov, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, pročelnik UO za školstvo Zadarske županije Ivan Šimunić, ravnateljica osnovne škole „Jurja Barakovića“ Ražanac Vesna Drmić, načelnik općine Ražanac Damir Jordan, djelatnici škole i ostali uzvanici.

Na uloženom trudu pripadnicima hrvatske vojske zahvalila je ravnateljica matične škole Vesna Drmić koja je uz ostalo istaknula kako ova škola svoj dan slavi baš na Dan državnosti kada se obilježavaju i Dani oružanih snaga Republike Hrvatske te da je suradnja ove škole sa hrvatskom vojskom započela još 2000.-te godine kada je školski zbor pjevao u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“

“Čast nam je i zadovoljstvo što smo svojim  doprinosom kao postrojba Hrvatske vojske pomogli zajednici u kojoj živimo i radimo. Uvijek rado pomažemo lokalnoj zajednici, a na taj način i promoviramo naš poziv. Nadam se da  i među vama ima budućih pilota i pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske.”, rekao je pukovnik Krešimir Ražov.

“Sretan sam što je ovom akcijom još jednom potvrđena odlična suradnja Zadarske županije i Oružanih snaga. Puno je kvalitetnih projekata iza nas, osobito onih koji se odnose na obilježavanje obljetnica Domovinskog rata, ali i izrazito velike pomoći prilikom elementarnih nepogoda i epidemije koja još uvijek traje”, rekao je zamjenik župana Šime Vicković naglasivši kako su upravo pripadnici Hrvatske vojske oni na čiju se pomoć može računati u svim situacijama”. Šime Vicković posebno je istaknuo kako je u planu proširenje i dogradnja ove područne škole kako bi djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Hrvatskoj vojsci zahvalio je i načelnik Općine Ražanac Damir Jordan, U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor ove područne škole.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani talijanistike od 7. do 10. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike  od 7. do 10. svibnja 2024. godine. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Kino Zonom Zadar organizirana je projekcija filma Dogman koju Odjel za talijanistiku daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima.

Dani talijanistike 2024. započinju izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak, 7. svibnja 2024. u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PALAČA CEDULIN / Opća bolnica Zadar na današnjoj “špici” obilježava Svjetski dan astme

Objavljeno

-

By

Današnja subotnja špica proći će u znaku brige za vlastito zdravlje! Naime, Opća bolnica Zadar obilježava Svjetski dan astme, a program je itekako bogat. Sve započinje u 10 sati, mjesto radnje je atrij palače Cedulin, a dobrodošli su svi, bez obzira na dob. Vrijedno medicinsko osoblje Odjela za pulmologiju OB Zadar mjerit će spirometrije, bit će prilike i za razgovor s pulmologom te za učenje vježbi disanja. Oni najmlađi upoznat će Plućka. On je zaštitno lice kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima” i čak ima svoju pjesmu “Plućko se voli igrati”. Nju će nam otpjevati djeca iz Glazbeno-scenskog studija Arija. Mališani će bojati crteže Plućka, ali i puhati balone. Djeci će se na ovaj način približiti zdrave navike koje su put ka očuvanju zdravlja pluća.

Ova javnozdravstvena akcija odvija se u Zagrebu i u Zadru u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Udruge pacijenata “Udah života”. Aktivnostima u Zadru podršku su dali i Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar, agencija Plan B, Loptica i Udruga “Maraška”. Inače, Globalna inicijativa za astmu pokrenula je obilježavanje Svjetskog dana astme prije više od 20 godina i to prvog utorka u mjesecu svibnju. Cilj je unaprjeđenje svijesti i skrbi o astmi. Primarno je akcija usmjerena na edukaciju oboljelih osoba, ali i senzibiliziranje šire javnosti da astma nije akutna, već kronična bolest dišnih putova. Liječi se dugotrajno i kontinuirano, čime se postiže primjerena kontrola bolesti. Najčešća je ovo nezarazna bolest kod djece do 5.godine života, a kod svakog drugog oboljelog javlja se prije 10.godine.

Kako prepoznati astmu? Simptomi su piskanje u prsima, zaduha, kašalj i pritisak u prsima. U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a godišnje je oko 12 tisuća novooboljelih. Nažalost, svaka druga osoba svoju bolest ne drži pod kontrolom. Zabrinjava i podatak kako su bolesti dišnog sustava među deset vodećih uzroka smrti u nas. Kako bi smrtnih ishoda bilo što manje, nužno je fokus staviti na potpunu kontrolu bolesti.

Prvi korak možete učiniti već danas! Na putu do Kalelarge, zastanite u atriju palače Cedulin. Nekoliko minuta posvetite kontroli svojih dišnih putova, kako bi kasnije, punih i zdravih pluća uživali u ljepotama našeg grada, poručuju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OD PONEDJELJKA DO PETKA: Privremena regulacija prometa zbog sanacije krošnji stabala u Ulici Stjepana Radića

Objavljeno

-

By

ilustracija, Nasadi

Obavještavaju se vozači u cestovnom prometu da će zbog izvođenja radova društva Nasadi d.o.o. na sanaciji krošnji stabala u Ulici Stjepana Radića u Zadru, u razdoblju od 6. svibnja 2024. (ponedjeljak) do 10. svibnja 2024. (petak) biti privremeno zatvoren promet za sva vozila na dijelu predmetne ulice od Obale kneza Branimira do raskrižja s ulicom Josipa Jurja Strossmayera u vremenu od 8,30 do 14,00 sati.

“Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju znakove privremene regulacije prometa, a za prolaz koriste obilazne pravce. Zahvaljujemo na razumijevanju”, poručuju iz Grada.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu