Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PAG OUTDOOR Uređuju se nove hiking staze – “Druga strana mjeseca”. Evo otkud ime…

Objavljeno

-

Autor fotografija: Alan Crljenko

Turistička zajednica Grada Paga nastavlja s probijanjem, trasiranjem, čišćenjem i uskoro markiranjem novih staza na svom području koje će biti uključene u projekt Pag Outdoor.

„Dvije nove, fantastične staze čije uređenje financira Turistička zajednica Grada Paga radi Alan Crljenko, paški planinar i zaljubljenik u prirodu, čovjek koji poznaje svaki kutak našeg prekrasnog otoka te smo nastavili našu odličnu suradnju započetu prije dvije godine kada je trasirana hiking staza od Lokve na Ledeniku do sv. Kvirina. U međuvremenu su otočne turističke zajednice pokrenule zajednički projekt Pag Outdoor te nam se ovo trasiranje staza izvrsno uklopilo u naše planirane aktivnosti. Sve tri staze će imati zajedničko ime Druga strana Mjeseca…, a sam naziv ne trebamo posebno obrazlagati.“, rekla je Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga.

„Nakon dvije godine i završetka prve hiking staze, došlo je vrijeme da se kod grada Paga izgrade dvije nove staze na Ledeniku, jednom od najljepših i najatraktivnijih dijelova otoka Paga. Jedna će ići kružno oko Punte Mikule, a druga do uvale Veli Zaton. Sretan sam što će staze do polovine lipnja biti trasirane, probijene, očišćene i markirane. Na ovaj način ovaj dragulj paške prirode uskoro će biti dostupan svima koji u njemu žele uživati, ali bi ujedno morao ostati onakav kakvim ga je priroda stvorila. Stoga apeliram na svijest svih budućih posjetitelja, a i nadležnih, da se ovaj fascinantan dio otoka očuva u svom izvornom, prirodnom obliku.“, kazao je Alan Crljenko.

S njegovom konstatacijom složio se Martin Čotar, naš proslavljeni hrvatski biciklist koji je potvrdio da su staze predivne uz fascinantan pejzaž te naglasio kako je jako je bitno očuvati sve da se ne uništi, da ostane prirodna ljepota kakva je sada.

Valja podsjetiti da je projekt Pag Outdoor rezultat udruživanja turističkih zajednica otoka Paga, a prepoznat je i od strane Ministarstva turizma i sporta.

Outdoor otoka Paga povezuju četiri standardne aktivnosti (bike, trail, climbing, kayaking), ali s obzirom da ih pozicionira u apsolutno unikatno okruženje paške prirode oni postaju jedan od razvojnih momenata na kojima će se turizam ovog otoka zanimljivog oblika razvijati u nekoliko smjerova.

Vremenski će kalendarsku sezonu produžiti na najmanje osam mjeseci, a ujedno obogatiti turističku ponudu ovim atraktivnim sadržajima.

Da bi ovaj projekt potpuno zaživio i dao maksimalne rezultate trebat će vjerojatno još tri godine. Tada će Pag Outdoor zasigurno biti jedna od najuzbudljivijih hrvatskih outdoor platformi koja će otoku Pagu dati još jedan značajni sadržajni „forte“. Mjesečev otok će kroz ovaj projekt postati i jedna od najpoželjnijih hrvatskih destinacija za sve veći broj poklonika outdoora koji u slučaju Paga može imati sve razine uzbuđenja – od obiteljskih druženja s prirodom do vrlo zahtjevnih adrenalinskih nadmetanja.

Pag Outdoor projekt i u ovim, za turizam posebno teškim vremenima, ne samo da doživljava nove kvalitativne iskorake nego ponudu čitavog otoka Paga koji povezuje čak dvije županije, Ličko-senjsku i Zadarsku i pet otočnih turističkih zajednica, diže na znatno višu razinu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

10. VELJAČE, PUNTA SKALA Dan vina i gastronomije Zadarske županije. Pogledajte PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije poziva na drugo izdanje događanja DAN VINA I GASTRONOMIJE ZADARSKE ŽUPANIJE, koje će se održati u petak, 10. veljače 2023. s početkom u 14:00h, u kongresnoj dvorani FORTIS, Falkensteiner Punta Skala Resort.

Tradicija i autohtonost predstavljaju jednu od temeljnih karakteristika koji obilježavaju jednu kulturu, dok trendovi koji se nameću u suvremenom načinu života, poput užurbanosti i nepovjerenja prema industrijskoj proizvodnji hrane, uzrokuju jačanje brige za zdravlje, usmjeruju interese upravo ka autohtonom, prirodnom, ekološkom, te posljedično jačaju potražnju za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora, i potrebu za kraćim lancima opskrbe.

Tome stremi i jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana – strategija „Od polja do stola” čiji je cilj prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu.

Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala eno-gastronomije.

Ovim događanjem Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Zadarske županije, stvara snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i ponude s turizmom, podižući prepoznatljivost lokalne eno-gastronomske ponude, stoji u najavi.

PROGRAM:

WELCOME by MARASCHINO KISS
…uz zalogaje koje spremaju učenici Ugostiteljske škole Zadar i Pag.

B2B BURZA*
Mjesto susreta, upoznavanja i kušanja proizvoda Zadarske županije.

MASTERCLASSEVI
Prezentacija suvremenih i tradicionalnih načina korištenja namirnica Zadarske županije koje će voditi renomirani chefovi s degustacijom za sudionike (DAMIR TOMLJANOVIĆ, MasterChef, SAŠA BEGAN, JRE chef, restoran Foša, JOSIP VRSALJKO, predavač i chef, restoran Corte)

PANEL RASPRAVA
Razgovor stručnjaka na aktualne teme razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.

SAŠA ŠPIRANEC, vinski stručnjak, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinarta

BORIS ŠULJIĆ, vinar, vlasnik hotela i restorana Boškinac (Michelin 1*)

INGRID BADURINA DANIELSSON, direktorica Gault&Millau Croatia

FILIP ERCEG, stručnjak za maslinova ulja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do kraja tjedna. Hladnoća popušta tek od subote?

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Na Jadranu većinom sunčano, no na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na moru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 3 do 8 °C.

U četvrtak sunčano uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku. U noći i ujutro u gorju još može biti i pokoje pahulje snijega. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između -10 i -5, na Jadranu -3 i 3, a najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro, a u subotu porast naoblake. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i danju u okretanju na sjeverozapadnjak. Ujutro vrlo hladno, a dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu