Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA IZ BIOGRADA) Studenac i ronioci iz Bibinja iz mora uklonili više od 20 kubika otpada

Objavljeno

-

Članovi ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja i zaposlenici Studenca izronili su danas više od 20 kubika otpada s morskog dna prilikom čišćenja podmorja duž rive u Biogradu na Moru. Iz mora su, naime, izvukli kamionske i automobilske gume, ostatke ograda i stolova s terasa, metalne konstrukcije, akumulatore, dijelove motora, stare mreže i konope te mnogobrojne staklene i plastične boce, tanjure, plastične vrećice i razne vrste drugog sitnog otpada. Čišćenje kod Obale kralja Petra Krešimira IV. u Biogradu na Moru još je jedna akcija u sklopu društveno odgovornog projekta Korak bliže prirodi koji je Studenac pokrenuo 2020. kako bi sa svojim zaposlenicima pomogao u očuvanju prirode.

„Ponosna sam i sretna što su se mnogi moji kolege i ove godine prijavili za sudjelovanje u novoj akciji čišćenja jer prepoznaju vrijednost našeg zajedničkog projekta. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen, ali svi koji smo došli u Biograd na Moru maksimalno smo se potrudili učiniti još jedan korak bliže prirodi. Uklanjanje otpada iz morskih dubina, naravno, ne bi bilo moguće bez ronioca ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja, kojima iskreno zahvaljujem. Današnji sportski duh u natjecanju sudionika prilikom vađenja otpada i želja svih zaposlenika da nauče o zaštiti okoliša daju nadu da ćemo dugoročnim zalaganjem ipak uspjeti sačuvati Jadran od ozbiljnijih onečišćenja“, poručila je Nina Mimica, direktorica marketinga tvrtke Studenac.

Naime, po završetku akcije prostor u blizini biogradske trajektne luke preplavila je golema količina izronjenog otpada koji je zatim zbrinulo gradsko komunalno poduzeće Bošana. Akciju je također podržala Županijska lučka uprava Zadar s obzirom da su ronioci i zaposlenici čistili podmorje kod luke u Biogradu na Moru.

Upravo sa željom da stanovnicima i posjetiteljima jadranske obale vrate iskonski plavi Jadran, vodstvo Studenca i njegovi zaposlenici odlučni su u nastavku provedbe projekta Korak bliže prirodi te mu se rado odazivaju. U tome su im velika podrška ronioci, bez kojih prikupljanje otpada iz mora ne bi bilo moguće.

„S radošću smo se odazvali ekoakciji koju je u Biogradu na Moru organizirao Studenac. Kao veliki zaljubljenici u more, moji kolege ronioci i ja trudimo se svima nama i budućim generacijama u nasljeđe ostaviti čist Jadran. Zbog toga, usto što sudjelujemo u akcijama čišćenja, napore ulažemo i u edukaciju i osvještavanje građana o važnosti brige za okoliš. Drago mi je što važnost te teme prepoznaje i Studenac te smo udružili snage kako bi naše more opet postalo istinski čisto“, rekao je Đanino Iglić, predsjednik ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja.

Turistička zajednica grada Biograda na Moru i gradonačelnik Ivan Knez također su podržali akciju.

„Sretan sam što je Studenac zajedno s roniocima ronilačkog kluba Sveti Roko pomogao očistiti našu Obalu kralja Petra Krešimira IV. i vratiti joj nekadašnji sjaj te je učiniti ljepšom za sve nas koji tu živimo i za one koji posjećuju naš grad. Briga o moru iznimno nam je važna i krajnje je vrijeme da se svi zajedno ujedinimo i budućim generacijama ostavimo zdraviji okoliš. Veliko mi je zadovoljstvo bilo podržati ovu akciju i hvalevrijedan projekt Studenca“, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Biograda na Moru.

Očuvanje mora i morskog života jedan je od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a upravo to je bila misao vodilja Studenca prilikom osmišljavanja projekta „Korak bliže prirodi“.

Naime, Jadran vrlo često nazivaju „Veliki plavi kontejner“ jer su količina i zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora, prema studiji objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin, među najvišima u Europi, nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemlja i Keltskog mora. Dno Jadranskog mora prekriva čak 2,63 predmeta od plastike po hektaru, a ako se nastavi puniti otpadom kao danas, za 50 godina, ako ne i prije, postat će neupotrebljivo smetlište, poručuju znanstvenici.

Zato je društveno odgovorno poslovanje Studenca usmjereno na zajednicu u kojoj djeluju, a to je ponajprije priobalje, a ujedno je jedan od temelja strategije kompanije, u koji namjeravaju dugoročno i predano ulagati. Akcije čišćenja podmorja započeli su lani u suradnji sa splitskim roniocima iz Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum, kada su s morskog dna kod najveće splitske plaže Žnjan izvukli čak pedesetak kubika otpada, odnosno više od 400 automobilskih i kamionskih guma, odbačeni gumenjak, mnogo plastike i stakla, dijelove brodskih penti te raznovrsni drugi otpad.

Također, Studenac je osmislio i jedinstvene ilustracije s ekoekipom Ornele, Helge, Kreše i Robija koji ekološkim savjetima šire znanje i pozitivne vrijednosti za ugodniji život uz Jadran i na cijelom planetu. Bojanka je dostupna svima za preuzimanje na mrežnoj stranici Studenca, a simpatične lokalne kopnene i morske životinje zelene, plave, smeđe i žute boje svojim bogatim iskustvom, pričama i savjetima educiraju o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu