Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR OPEN, PETRČANE Američki tenisač Jamie Cerretani oduševljen Zadrom: “Sretan sam što sam vidio ovaj grad. Povijest vas ovdje prati na svakom koraku”

Objavljeno

-

Foto: Željko Vrcelj/Humans of Zadar

Među sudionicima premijernog izdanja ATP Challengera Zadar Open, koji se u organizaciji Hrvatskog teniskog saveza i Teniskog kluba Borik igra u Petrčanima, bio je i Amerikanac Jamie Cerretani. U najboljem razdoblju karijere igrača parova bio je 45. tenisač svijeta, s četiri osvojena naslova na ATP turnirima i još tri nastupa u finalu, a u dva navrata u Wimbledonu je bio četvrtfinalist. Ovdje je otpao već na startu, no to mu nije pokvarilo raspoloženje.

“Da, bio sam među 50 najboljih neko vrijeme, to je bilo odlično iskustvo. Ovdje u Zadru također: prekrasan je grad i sjajan turnir, odlično organiziran. A nivo igračke kvalitete je također vrlo visok – čak i oni koji su plasirani na dvjestotom ili tristotom mjestu na rang listi mogu za šest mjeseci biti među pedeset vodećih. Konkurencija je jako izjednačena.”

Igrači često kažu da se osjećaju poput kofera putujući s turnira na turnir. Koliko ste imali priliku uživati u okolici?

“Naravno da nam je u fokusu bio tenis, od treniranja i priprema za mečeve, do igranja. Zamjena nam je bila fantastičan pogled na more iz hotela Iadera. Ovaj Falkensteinerov hotel je prekrasan, kao i cijeli resort, imate sreće što u svojoj zemlji imate ovakvo mjesto. Znam da se u Zadru igrao Davis Cup, da je ovo bio službeni hotel za susret Hrvatske i SAD-a, a sad sam video da ima i sjajne uvjete za tenis. Sretan sam što sam imao priliku vidjeti i Zadar, njegov stari dio. Povijest vas prati na svakom koraku i to je bilo izvanredno iskustvo.”

Hrvatski tenis trenutno ima čak trojicu igrača u samom vrhu svjetskog tenisa u konkurenciji parova – Matu Pavića, Nikolu Mektića i Ivana Dodiga. Što mislite o njima?

“Istina je, hrvatski tenis je sjajan. U pojedinačnoj konkurenciji Marin Čilić je dugo bio visoko rangiran, a posebno se sjećam igračkih dana Gorana Ivaniševića i njegove karizme. Pratio sam ga i uživao u njegovim mečevima. Inače, imam mnogo prijatelja među Hrvatima koji su došli u SAD, a neke i u Zagrebu, pa mi je i zato drago što sam došao ovamo. A sad da se vratimo na parove: Mektić I Pavić su trenutno sjajni, ali ne samo zbog tenisa, nego i zbog ‘kemije’ koju imaju. Uvijek je dobro kad igrate s nekim s kim se slažete, mnogo je toga tada jednostavnije, od treninga iI putovanja do uživanja u tenisu. Ivan Dodig je iskusni veteran s Grand Slam naslovima, alit u su još neki mladi igrači o kojima se sada ne govori. Braća Sabanov prije svih, mislim da imaju potencijal za skok i brzi ulazak među stotinu najboljih,” rekao je Cerretani, koji će u travnju igrati na oba ATP Challengera u Splitu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu