Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVI DAN KLIMATOLOŠKOG PROLJEĆA Sunčano i toplo do vikenda; potom pad temperature, bura i kiša

Objavljeno

-

Danas sunčano, poslijepodne ponegdje uz malu, na istoku i umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti ujutro slab mraz. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadni vjetar te bura, podno Velebita i na jugu lokalno jaka. Najviša temperatura između 8 i 12 u unutrašnjosti te 15 i 17 °C na obali i otocima te u unutrašnjosti Dalmacije.

U utorak će prevladavati sunčano, tijekom noći i jutra u unutrašnjosti mraz, moguće lokalno i maglu, a uglavnom na istoku poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab. Na Jadranu umjerena do jaka bura oslabit će tijekom dana i prijepodne okretati na umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od -4 do 1, na Jadranu od 4 do 8, a najviša uglavnom između 12 i 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ujutro lokalno s maglom, osobito u srijedu kad je može biti i na Jadranu. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu slaba i umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. U četvrtak više oblaka uz jugozapadni vjetar i jugo. U unutrašnjosti jutro hladno, a danju postupno toplije, dok će na Jadranu temperatura biti bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRATE IZLET? / Iz NP Paklenica sve informacije na jednom mjestu – što posjetiti i koje je radno vrijeme objekata u svibnju…

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Šumarska kuća “Lugarnica” (radno vrijeme: 10:00-17:00 sati). Lugarnica je jednostavni ugostiteljski objekt u vlasništvu JU Nacionalni park Paklenica, a nalazi se neposredno uz potok Velika Paklenica, duž glavne planinarske staze u kanjonu Velike Paklenice. Udaljen je oko 4 km od glavnog parkirališta.

Naplata usluga u Lugarnici vrši se u gotovini pa preporučamo da ju ponesete sa sobom prilikom kretanja u planinu.

Cjenik: https://np-paklenica.hr/hr/posjetite-nas/lugarinca

Špilja Manita peć- pripazite na radno vrijeme špilje koja je otvorena ponedjeljkom, srijedom i subotom od 10:00 -13:00 sati. Uspon od glavnog parkirališta do špilje traje sat i pol.

Razlog trosatnog radnog vremena špilje je očuvanje i zaštita špilje jer se dužim radnim vremenom povećava temperatura u špilji za 1 ˚C; duži rad rasvjete pospješuje razvoj lampenflore te se povećava koncentracija ugljičnog dioksida u špilji povećanim brojem posjetitelja.

Posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice – radno vrijeme od 9:00 do 15:00 sati. Više informacija o centru na: https://np-paklenica.hr/…/posjeti…/posjetiteljski-centar

Brošura Paklenica: https://np-paklenica.hr/images/NP_Paklenica.pdf

📌Popis najpoznatijih planinarskih staza: https://np-paklenica.hr/hr/planinarenje-hr/planinarske-staze

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Meteoalarm upozorava na nevrijeme, stiže i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja te nestabilno. Mjestimice kiša te lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, moguće izraženiji, osobito od sredine dana. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na Jadranu umjereno do jako jugo poslijepodne naglo u okretanju na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 19 i 24 °C.

U petak i dalje promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima, koji ponegdje mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, na moru i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na moru između 11 i 14, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 21 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu promjenljivo, nestabilno i manje toplo. Mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom. U nedjelju djelomice ili pretežno sunčano tek ponegdje uz mogućnost pljuskova te malo toplije. Vjetar na kopnu većinom slab, u petak umjeren zapadni, na Jadranu zapadnjak i sjeverozapadnjak, u nedjelju jugozapadnjak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LIJEPE VIJESTI IZ PULE / Učenica iz Obrovca Dragana Buljević državna prvakinja iz povijesti!

Objavljeno

-

By

Na Državnom natjecanju iz povijesti, održanom u Puli od 17.- 19. 4. 2024., učenica drugog razreda gimnazije iz Srednje škole Obrovac Dragana Buljević, osvojila je prvo mjesto u kategoriji znanja. Uz nju su na prvenstvu svih škola u državi iz povijesti, sudjelovale i njene kolegice iz razreda Tena Nikodem i Lucija Karamarko, koje su bile 10. u kategoriji Istraživački rad s temom „Pravednici među narodima: Anka Oštrić i Matej Buterin“. Sve tri djevojke je pripremao i vodio mentor, profesor povijesti Jakov Krolo. Velik je to uspjeh za Srednju školu Obrovac koja broji svega 86 učenika, a od toga 19 gimnazijalaca.

Na ovom natjecanju je nastupilo ukupno šest učenika iz Zadarske županije, a Dragana Buljević iz SS Obrovac je jedina od njih koja je osvojila jedno od prva tri mjesta.

„Iskreno, još sam u šoku i ni sama nisam svjesna da sam odnijela titulu državne prvakinje, još mi se dojmovi trebaju skroz sleći. Priprema je bila jako zahtjevna i htjela bih se zahvaliti svom mentoru Jakovu Kroli koji me bodrio kroz svo ovo vrijeme i bivao mi podrška od školske razine natjecanja do samog kraja.“ Izjavila je s razlogom ponosna učenica obrovačke gimnazije, Dragana Bujević, koja je uz sve ove godine bila i županijska prvakinja iz biologije i kemije, a uskoro je čeka i državno natjecanje iz hrvatskog jezika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu