Connect with us

Svijet

Preokret: Njemačka dozvoljava starijima od 65 da se cijepe AstraZenecom?

Objavljeno

-

Zdravstveni savjetnici njemačke vlade sugerirali su da bi ta zemlja mogla uskoro dozvoliti i starijima od 65 godina da se cijepe AstraZenecinim cjepivom. Radi se o važnom signalu koji dolazi u trenutku kad niz zemalja Europske unije u skladištima ima velik broj doza cjepiva AstraZenece.

Thomas Mertens, predsjednik njemačkog povjerenstva za cijepljenje, rekao je za televiziju ZDF da će vrlo brzo izdati modificiranu preporuku. Pritom se referirao upravo na raniju odluku njemačkih vladinih tijela da se samo mlađi od 65 godina cijepe AstraZenecom.

Njegovi komentari stižu u trenucima kad se neiskorištene doze AstraZenecinog cjepiva nagomilavaju u skladištima širom Europe, a sumnje u učinkovitost tog cjepiva šire se u nizu europskih zemalja, među kojima su Francuska i Njemačka.

Hrvatska je, podsjetimo, najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece – 2.7 milijuna doza.

Tisuće Nijemaca izbjeglo cijepljenje AstraZenecom

Do subote Njemačka je iskoristila tek 363.645 doza AstraZenecinog cjepiva, a u isto vrijeme raspolažu s čak 1.45 milijuna doza.

Regionalni zdravstveni dužnosnici upozoravaju da tisuće Nijemaca nisu došlo na dogovoreni termin cijepljenja kad su saznali da ih planiraju cijepiti AstraZenecom.

Stanje nije puno bolje ni u Francuskoj. Tamo je iskorišteno tek 21% doza AstraZenece od 1.1 milijuna doza koje su na raspolaganju. Među onima koji zaziru od tog cjepiva ima i zdravstvenih djelatnika, piše Financial Times.

“Nikad nismo kritizirali samo cjepivo”

Njemački dužnosnici kažu da je glavni razlog za nepovjerenje prema AstraZeneci upravo preporuka da ga ne primaju stariji od 65 godina. Takva odluka je donesena, prema riječima onih koji su ju donijeli u Njemačkoj, zbog nedostatka pouzdanih podataka o učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva u toj dobnoj skupini.

“Nismo nikad kritizirali samo cjepivo… rekli smo tek da podaci za starije od 65 godina nisu adekvatni”, rekao je Mertens, dodajući kako se mišljenje povjerenstva za cijepljenje o AstraZeneci popravilo “u svjetlu novih podataka koji su došli u međuvremenu”.

Naime, problem je od početka taj da u kliničkom ispitivanju koje je provela ta britansko-švedska komapnija nije bilo uključeno dovoljno starijih od 65 godina da bi se učinkovitost cjepiva kod njih mogli nedvojbeno utvrditi. Za mlađe je bilo jasno da je učinkovitost visoka.

Martens je pritom kao jedan od ključnih razloga za preispitivanje odluke naveo novo istraživanje iz Škotske, koje još nije recenzirano, a koje je pokazalo da je cijepljenje AstraZenecom u razdoblju između četiri i šest tjedana nakon primanja prve doze smanjilo vjerojatnost za hospitalizaciju za 94 posto.

O toj studiji smo već pisali na Indexu, pa ćemo samo ponoviti da je preliminarno istraživanje, objavljeno u uglednom časopisu British Medical Journal (BMJ), koje su proveli znanstvenici škotskih sveučilišta i Public Health Scotlanda, pokazalo da već prva doza cjepiva Pfizer smanjuje broj hospitalizacija za 85%, a AstraZenece za čak 94%.

AstraZeneca odlično djeluje i kod najstarijih

Podaci o učinku cjepiva prikupljeni su između 8. prosinca i 15. veljače. Tijekom tog razdoblja primijenjeno je 1.14 milijuna doza cjepiva tako da je 21% škotske populacije dobilo prvu dozu. Oko 650.000 ljudi primilo je Pfizerovo cjepivo, a oko 490.000 cjepivo Oxford-AstraZeneca. To je mnogo veći uzorak od onog koji je bio obuhvaćen kliničkim istraživanjima bilo kojeg od cjepiva.

Pritom je zanimljivo da su oba cjepiva korištena za cijepljenje starije populacije i zajedno su, kada su kombinirani njihovi rezultati, među ljudima u dobi od 80 i više godina – onima s najvećim rizikom zbog poodmaklih godina – smanjila rizik hospitalizacija za 81% u četvrtom tjednu.

“Sjajna vijest je da program isporuke cjepiva u svom trenutnom formatu djeluje”, rekla je dr. Josie Murray iz Škotskog zavoda za javno zdravstvo, koja je sudjelovala u studiji, poznatoj kao projekt EAVE-II.

“Druga fantastična vijest je da potencijalno štitimo bolnice od preopterećenja oboljelima od covida-19”, dodala je.

Cjepivo AstraZenece pokazalo odličan učinak kod starijih

Čini se da je cjepivo Oxford-AstraZeneca imalo vrlo dobre rezultate kod starijih ljudi. U studiji su samo dvije osobe cijepljene njime bile hospitalizirane. Među onima cijepljenima Pfizerovim cjepivom bilo je više hospitalizacija, no njime je cijepljeno i više ljudi.

Trebaju li neke zemlje preispitati svoje politike prema cijepljenju AstraZenecom?

Kako se najavljivalo, vrlo dobri rezultati AstraZenecinog cjepiva potaknuli su preispitivanje politike cijepljenja u zemljama poput Njemačke, Francuske Italije i Španjolske koje su odlučile da cjepivo AstraZenece neće koristiti kod osoba starijih od 65 godina zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja.

Na pitanje jesu li rezultati pokazali da je cjepivo AstraZenece učinkovito u starijim dobnim skupinama unatoč nedostatku podataka iz kliničkih ispitivanja, odnosno, govore li u prilog odluka britanske i europske regulatorne agencije za lijekove da ga odobre za sve dobne skupine, vodeći istraživač Aziz Sheikh, ravnatelj Instituta Usher sa Sveučilišta u Edinburghu, rekao je da su rezultati u starijim dobnim skupinama “vrlo ohrabrujući”.

No dodao je: “Za sada ipak nismo imali dovoljno jake statističke podatke da bismo napravili slojevitu dobnu analizu.”

Na pitanje bi li zemlje poput Njemačke, koje su ograničile upotrebu cjepiva Oxford-AstraZenece na mlađe dobne skupine, trebale preispitati svoje politike u svjetlu novih podataka studije, Jim McMenamin, direktor za covid-19 u Public Health Scotlandu, rekao je:

“Sve što možemo učiniti je predstaviti znanost. Na međunarodnoj zajednici je da to smatra dijelom podataka koji su im na raspolaganju.”

Dodao je da je studija analizirala samo hospitalizacije te da bi trebalo razmotriti i druge rezultate, poput prijema na intenzivnu njegu te teških bolesti i smrti izvan bolnice, uključujući domove za njegu.

Voditelj istraživanja prof. Aziz Sheikh rekao je da su ovi su rezultati vrlo ohrabrujući te da daju jake razloge da budemo optimistični u pogledu budućnosti.

“Sada imamo nacionalne dokaze – u cijeloj zemlji – da cijepljenje pruža zaštitu od hospitalizacija oboljelima od covida-19”, rekao je te dodao:

“Davanje prve doze cjepiva sada treba ubrzati na globalnoj razini kako bi se pomoglo u prevladavanju ove strašne bolesti.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja su danas uputile apel Hamasu da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi. “Pozivamo na trenutačno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana”, stoji u priopćenju zemalja, što je visoki američki dužnosnik nazvao izvanrednom slikom jednoglasja.

Tih 18 zemalja ima državljane koje drži Hamas šest mjeseci nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula napad na južni Izrael i ubila 1200 ljudi. Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Tajlanda i Britanije.

“To bi dovelo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi”

“Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i do vjerodostojnog kraja neprijateljstava”, rečeno je u izjavi.

Visoki američki dužnosnik, informirajući novinare o izjavi, rekao je da bi mogao postojati put za postizanje sporazuma o talačkoj krizi, ali da nije potpuno uvjeren. Nije pojasnio, ali je rekao da rješenje ovisi o “jednom čovjeku”, vođi Hamasa, Yahyi Sinwaru.

 
Nastavi čitati

Svijet

Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera

Objavljeno

-

Španjolski državni odvjetnik, kojeg imenuje kralj na preporuku vlade, zatražio je danas od suda u Madridu da zatvori korupcijsku istragu protiv supruge premijera Pedra Sancheza jer “nema indicija kaznenog djela”.

Sudac u Madridu je izvijestio jučer da je otvorio preliminarnu istragu nad 59-godišnjom Begoñom Gómez. Premijerovu suprugu je sucu prijavio sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) temeljem medijskih informacija prema kojima je davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je u prijavi, koristila svoj položaj i utjecaj kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Organizacija Manos Limpias rekla je ranije da svoju tužbu temelji na medijskim izvješćima i da ne može jamčiti za njihovu istinitost, a voditelj organizacije Miguel Bernad rekao je da su izvješća proslijeđena sucu iz “građanske dužnosti” i zanijekao da je akcija politički motivirana.

Bernad se 1980-ih natjecao na dva europska izbora kao kandidat krajnje desne Nacionalne fronte 1980-ih.

“Nema indicija da je počinila kazneno djelo”

Manos Limpias je odlučio zatražiti od suda da pokrene istragu Gomezova poslovanja nakon što tužitelji nisu djelovali na vlastitu inicijativu, a istražni sudac će odlučiti jesu li medijska izvješća istinita ili ne, rekao je.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra “Africa Center del Instituto de Empresa” kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Državno odvjetništvo je poslalo žalbu na sud u Madridu navodeći da nema “indicija da je time počinila kazneno djelo”, izvijestila je radijska postaja La Sexta.

 
Nastavi čitati

Svijet

Andrew Tate: Ako muškarac sa 40 godina ima manje od petero djece, on je gej

Objavljeno

-

Andrew Tate, optužen za trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje, ima novu mudrost za svoje pratitelje na Twitteru. Teško ju je prepričati, pa je, evo, citiramo.

“Seks je za stvaranje djece. Svaki muškarac koji ima seks sa ženama zato što je to dobar osjećaj je homoseksualac. ‘Oh, mom piši je lijepo, ovo je super!’ U stvari, ako imate 40 godina i manje od petero djece, vjerojatno ste gay. Sav taj ugodan osjećaj i gotovo nimalo genetskog naslijeđa?”, napisao je Tate na Twitteru.

Suludu objavu vidjelo je 16 milijuna ljudi, a lajkalo je 52 tisuće pratitelja.

Twitter je objavu odmah označio i demantirao ga napisavši da je osoba koja se seksa sa ženama – heteroseksualac.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu