Connect with us

Hrvatska

Istraživanje: Hrvatska je na 10. mjestu najpopularnijih europskih destinacija

Objavljeno

-

Hrvatska posljednjih godina slovi kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a turistička sezona svake se godine iščekuje kao spas za ekonomiju – pogotovo u koronakrizi koja traje već godinu dana. Objavljen je novi izvještaj Europske komisije za putovanje (ETC), naslovljen “Praćenje stavova prema domaćem i intraeuropskom putovanju”.

Riječ je o mjesečnom izvještaju koji, kako ETC navodi, ispituje i prati stavove i kratkoročne namjere za domaće i intraregionalno (unutar jedne regije) putovanje europskih građana iz deset izvorišnih tržišta visokog prometa u svjetlu krize s covidom-19. ETC je udruženje nacionalnih turističkih organizacija europskih zemalja smješteno u Bruxellesu. 

Deset nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija, Švicarska, Španjolska, Poljska i Austrija. Istraživanje ETC-a objavljuje se u šest mjesečnih izvještaja. Posljednji, četvrti izvještaj objavljen je u siječnju. 

Hrvatska pala s osmog na deseto mjesto na listi najpoželjnijih destinacija

A u njemu je Hrvatska na ljestvici deset najpoželjnijih odredišta za putovanje unutar Europe pala na deseto mjesto. Dok čak 9.8% ispitanika iz spomenutih deset zemalja želi putovati u Španjolsku, samo 3.1% ih je izrazilo želju posjetiti Hrvatsku. Ispred Hrvatske su Turska, Nizozemska i Portugal. 

Valja pritom istaknuti da u ovaj izbor mogućih poželjnih destinacija nisu uvrštena popularna odredišta s druge strane Mediterana – Tunis, Maroko, Alžir i Egipat – budući da je riječ o putovanju unutar Europe. Stoga ne znamo kako Hrvatska kotira u odnosu na ova, u pravilu daleko povoljnija, turistička odredišta. 

trećem izvještaju, objavljenom u prosincu prošle godine, Hrvatska je među ovih 10 europskih odredišta bila na osmom mjestu, ispred Austrije i Nizozemske i iza Portugala, s 3.6% ispitanika koji su izrazili želju za putovanjem u našu zemlju. U drugom izvještaju iz studenog postotak je za Hrvatsku bio 3.8%. A u prvom izvještaju taj je postotak bio još viši – 4.1% To znači da je Hrvatska u međuvremenu pala za 1% na ovoj ljestvici, a pad je konstantan. U isto vrijeme Španjolska je narasla za 2% – od 7.8% do 9.8%. I nama susjedna Italija narasla je za gotovo 1% – sa 7.3% na 8.2%.

Karta: European Travel Commission

52% europskih ispitanika namjerava putovati u idućih šest mjeseci

Podsjetimo, Hrvatska je prošle sezone zabilježila samo 50% noćenja koja je ostvarila 2019., iako je prema turističkom prometu imala najbolju sezonu na cijelom Mediteranu, kako je zaključeno u prosincu na godišnjem kongresu hotelijera. Ipak, financijski rezultat sezone bio je daleko slabiji od fizičkih pokazatelja noćenja, odnosno dolazaka, upozorili su hotelijeri i dodali kako se povratak prometa na razinu iz 2019. ne može realno očekivati prije 2022. godine.

Inače, ETC u svom posljednjem izvještaju zaključuje kako se stav Europljana prema putovanju blago popravio pa 52% ispitanika sad kaže da namjerava putovati u idućih šest mjeseci, 5% više nego u prethodnom izvještaju. Štoviše, udio ispitanika koji su odgovorili da misle putovati od travnja do lipnja povećao se za 20%. ETC povezuje ovaj porast uz napredak u cijepljenju u Europi, unatoč određenim zastojima s isporukom naručenih zaliha cjepiva u Europskoj uniji. 

Također, 40% ispitanika reklo je da planira posjetiti drugu europsku zemlju, 4% više nego u prethodnom izvještaju. I postotak Europljana koji namjeravaju putovati avionom povećao se za 3%, na 52%. Ipak, one koji misle putovati i dalje najviše brinu mjere karantene (15%), porast novih slučajeva covida-19 na odredištu (14%) i strah da će se ondje zaraziti (13%).

A cjepivo za covid-19 (11%) i fleksibilna politika otkazivanja rezervacije (10%) i dalje su najzastupljeniji faktori pri odluci ispitanika o putovanju. Efikasnost kontrole epidemije na odredištu im je treći najčešći faktor (10%). Zanimljivo je i da samo 22% ispitanika kaže da im strogi javnozdravstveni protokoli mogu pokvariti iskustvo putovanja, a 67% ih smatra da se zbog njih osjećaju sigurnije i opuštenije.

ETC je u svom prošlogodišnjem izvještaju procijenio pad broja međunarodnih turista, zbog lockdowna i ograničenja putovanja, na 60%, i predvidio da će se obujam putovanja vratiti na razinu prije pandemije tek 2024.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu