Connect with us

Svijet

‘IMAM DOKAZE!’; Njemački znanstvenik demantira WHO: ‘Siguran sam 99,9 posto da je virus pobjegao iz laboratorija’

Njemački znanstvenik kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su istraživači sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje

 

Objavljeno

-

Njemački fizičar Roland Wiesendanger, s hamburškog Sveučilišta, siguran je i to čak 99,9 posto da je “koronavirus izašao iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu”, prenosi net.hr. U svom radu, objavljenom na 100 stranica, znanstvenik iznosi tvrdnje za koje tvrdi da su dokaz koji pokazuje na “curenje” na Institutu za virusologiju u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je pandemija koronavirusa počela.

Profesor kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su istraživači sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje. No, drugi su oštro kritizirali njegovo istraživanje pa rekli da nije znanstveno i da se oslanja na novinska izvješća i videe s YouTubea.

Također, kritičari rada njemačkog znanstvenika ističu da on nije stručnjak za viruse, prenosi Daily Mail.

Njegov je rad objavljen samo 10 dana nakon što su znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istražujući podrijetlo Covida u Wuhanu pozvali znanstvenike da odbace teorije curenja laboratorija, rekavši da je mogućnost “krajnje nevjerojatna”. Fizičar Wiesendanger otvoreno je priznao njemačkim medijima da nema “znanstvenu osnovu” za vjerovanje da je virus pobjegao iz laboratorija Wuhan. No, inzistira da postoji mnoštvo “posrednih dokaza” koji ukazuju na to da je najvjerojatnije objašnjenje curenja iz laboratorija.

“99,9 posto sam siguran da je koronavirus potekao iz laboratorija”, rekao je za njemački list ZDF. Među dokazima koje dr. Wiesendanger iznosi je činjenica da, unatoč kineskom inzistiranju da su provedene temeljite pretrage, još nije pronađen prirodni domaćin virusa. Najbliži rođak Covida koji se može naći u prirodi je koronavirus pronađen kod šišmiša koji su živjeli u rudniku u Mojiangu 2012. godine – istraživači su označili kao RaTG13.

Doktor Wiesendanger ističe da ti šišmiši žive oko 1.200 milja od Wuhana, što znači da je malo vjerojatno da su virus prenijeli u grad. Znanstvenici WHO-a također su istaknuli u vlastitom izvještaju da je kontakt između građana Wuhana i šišmiša neobičan. No, dok istraživači SZO zaključuju da je virus stoga morao skočiti na sekundarnog domaćina koji ipak dođe u kontakt s ljudima prije nego što je skočio, dr. Wiesendanger ide drugim putem.

Njemački znanstvenik tvrdi da je najlogičniji način da je koronavirus došao do Wuhana putem uzoraka prikupljenih na Institutu za virusologiju Wuhan radi istraživanja. Kaže da su virus tada prilagodili ljudi u takozvanom istraživanju osmišljenom kako bi ga učinili zaraznijim i potencijalno smrtonosnijim.

Doktor Wiesendanger kao razlog za vjerovanje ukazuje na dokaze koji pokazuju da je Covid dobro prilagođen zarazi ljudskih stanica i umnožavanju. Kaže da zabrinutost zbog sigurnosti izrađena u laboratoriju prije početka pandemije pokazuje da bi curenje bilo moguće, a dalje tvrdi da su znanstvenici koji rade u institutu bili među prvim zaraženima.

Tvrdi da njegov rad nije namijenjen znanstvenoj zajednici, već da potakne javnu raspravu – posebno oko istraživanja u laboratoriju za koja neki znanstvenici smatraju da bi ih trebalo zabraniti zbog povezanih rizika. Zaključci dr. Wiesendangera slažu se s nekim američkim dužnosnicima koji tvrde da je curenje laboratorija “najvjerodostojnije” objašnjenje pandemije.

Znanstvenici WHO-a na čelu s dr. Peterom Embarkeom, stručnjakom za preskakanje virusa sa životinja na ljude, ne slažu se s mišljenjem njemačkog fizičara. Nakon posjeta Institutu Wuhan u središtu teorija curenja, dr. Embarke rekao je kako je “krajnje nevjerojatno” da je virus pobjegao iz laboratorija i pozvao na daljnje proučavanje teorije. Šef WHO-a dr. Tedros poručio je da sve teorije ostaju na stolu, međutim nije jasno predlaže li se uopće i kako daljnje proučavanje teorije da je virus pobjegao iz laboratorija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Cijene hrane mogle bi rasti svake godine: Stručnjaci otkrili razloge

Objavljeno

-

By

Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane od sada rasti svake godine. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.

Kako se klimatske promjene nastavljaju pogoršavati, inflacija cijena dovodi do toga da sve više ljudi diljem svijeta nema raznoliku i zdravu prehranu ili jednostavno nema dovoljno hrane.

Nova analiza pokazuje da bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati povećanje cijena hrane za između 0,9 i 3,2 postotna boda godišnje do 2035. Isto zatopljenje uzrokovat će manji porast ukupne inflacije, dakle veći udio prihoda kućanstva potrošit će se na kupnju hrane.

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu. Kao i kod raznih drugih posljedica klimatskih promjena, Afrika će biti najgore pogođena unatoč tome što malo pridonosi njihovim uzrocima, piše ScienceAlert.

Inflacija hrane povezana s klimom može se raščlaniti na dva međusobno povezana problema.

Promjena godišnjih doba, štetnika i bolesti

Prvi je da isti učinci klimatskih promjena koji uzrokuju inflaciju već otežavaju dohvat hrane. Na primjer, više temperature mogu uzrokovati pomicanje dugo uspostavljenih i predvidljivih poljoprivrednih sezona i tako mogu spriječiti proizvodnju usjeva.

Ostale posljedice mogu uključivati više izbijanja štetočina i bolesti koje iscrpljuju stoku i zalihe hrane, te još gore što će otežati pristup ruralnim zajednicama.

Svi ovi čimbenici guraju cijene naviše i smanjuju kupovnu moć pogođenih kućanstava. Pokretači inflacije hrane već pogoršavaju sigurnost hrane.

Rast inflacije

Drugi dio ovog problema je rast same inflacije. Povećanje cijena od 3 posto godišnje značilo bi da su kućanstva manje u mogućnosti kupiti ono što im je potrebno.

Vjerojatno bi morali napraviti kompromis i izabrati između kvalitete i cijene. To zauzvrat čini ljude osjetljivijima na bolesti i druge zdravstvene probleme. Pothranjenost je vodeći uzrok imunodeficijencije u svijetu.

Vjerojatnije je da će se oni bez ikakvog obrazovanja baviti zanimanjima koja su osjetljiva na klimu, kao što je poljoprivreda, i tako će biti neposrednije izloženi. Podučavanje ljudi o klimatskim promjenama moglo bi omogućiti određenu sposobnost prilagodbe na njih, a time i povećati sigurnost hrane.

Prilagodba i obrazovanje

Promjene u klimi multiplikator su rizika od gladi za one populacije s ukorijenjenom ranjivošću. U svjetlu toga, 134 zemlje na COP28 potpisale su deklaraciju o uključivanju prehrambenih sustava u svoje klimatske akcije, kako bi se osiguralo da svi imaju dovoljno hrane u svjetlu klimatskih promjena.

Istraživači koji stoje iza nove studije sugeriraju da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ograničiti sve utjecaje na globalno gospodarstvo. Također predlažemo da bi diverzifikacija gospodarstva poslužila kao zaštita za one zajednice koje se oslanjaju na poljoprivredu i za hranu i za prihod.

Državna intervencija također bi mogla osigurati financijsku zaštitu i pomoć u prehrani za one koji bi mogli ostati zarobljeni u ciklusu siromaštva zbog inflacije i smanjene dostupnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Svijet

Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Povučene su iz prodaje, sve se istražuje

Objavljeno

-

By

Pexels

Veliki japanski proizvođač lijekova rekao je da istražuje smrt i desetke hospitalizacija koji bi mogli biti povezani s njegovim pilulama od crvene riže.

Najmanje 76 ljudi primljeno je u bolnicu nakon što su uzeli “beni kōji” proizvode od fermentirane riže. Kobayashi Pharmaceutical izvijestio je o bolestima nakon što je prošlog tjedna dobrovoljno povukao pet proizvoda te je pozvao kupce da prestanu koristiti spomenute pilule, koje su reklamirane kao dodaci za snižavanje kolesterola.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

“Beni kōji” je riža fermentirana s monascus purpureus, vrstom crvenkasto-ljubičaste plijesni te se reklamirala kao dodatak prehrani za visoki kolesterol i krvni tlak. Isto tako koristi se i kao tradicionalna boja za prehrambene proizvode.

Kupci prijavili simptome

Poručili su da su primili poruku ožalošćene obitelji u kojoj stoji da je jedan njihov član umro od bolesti bubrega te da je posljednje tri godine koristio proizvod Red Yeast Cholesterol Help.

“Naša je tvrtka uvijek zdravlje naših kupaca stavljala na prvo mjesto i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije. Još potvrđujemo činjenice i uzročne veze”, poručili su, piše BBC.

Kupci su prijavili su simptome kao što su promjena boje urina, oticanja te umora. Nakon toga je započeta istragu nakon što ih je liječnik upozorio na prijavljene zdravstvene probleme u siječnju. Od tada je Kobayashi uspostavio telefonsku liniju za korisnike.

Proizvod “Red Yeast Cholesterol Help” pojavio se na policama u veljači 2021. Tvrtka je do sada prodala više od milijun paketa, izvijestili su japanski mediji, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Svijet

Sve je više dokaza da covid-19 ostavlja trajne posljedice na jednom od najvažnijih sustava u tijelu

Objavljeno

-

By

Unsplash

Brojne studije sugeriraju da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Iako je pandemija covida okončana, virus je i dalje prisutan među ljudima, ali u slabijem obliku. No nešto više od četiri godine od njegova otkrića znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kakve točno posljedice ostavlja u tijelu.

Analiza koju je proveo klinički epidemiolog Ziyad Al-Aly, a koja je objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije u kojima se opisuje “neizbrisiv trag” koji covid ostavlja na ljudskom tijelu. Ponajprije na zdravlju mozga.

Kognitivni nedostaci

Al-Aly ističe kako su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su imali covid bili izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući i probleme s pamćenjem. Kod pacijenata koji su imali blagi do umjereni oblik koronavirusa otkrivene su dugotrajne upale mozga i promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na vrijeme prije bolesti, piše ZIMO.

Također je citirao nekoliko studija koje su pokazale da su pacijenti nakon preboljelog covida imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga. S druge strane, oni kojima je trebala intenzivna njega nakon bolesti imali su oštećenja mozga koja ukazuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Razvoj nove demencije

Analizirajući podatke iz 11 studija, Al-Aly je otkrio kako je covid povećao rizik za razvoj nove demencije kod osoba starijih od 60 godina. Podaci koji su prikupljeni tijekom obdukcija osoba koje su preminule od covida, ali i nekoliko mjeseci nakon infekcije, otkrivaju da je virus i dalje bio prisutan u moždanom tkivu. To sugerira da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Studije pokazuju i da virus može poremetiti krvno-moždanu barijeru, koja štiti živčani sustav. Studija objavljena 29. veljače 2024. pokazala je da je kod ljudi koji su imali covid zabilježen značajan nedostatak u pamćenju i izvršavanju zadataka. Zabrinjava otkriće da su osobe zaražene covid-19 imale kognitivni pad ekvivalentan gubitku IQ-a za čak tri boda. Još je gora situacija kod onih koji imaju dugotrajni covid. Kod njih je zabilježen pad od šest bodova, a oni koji su završili na bolničkom liječenju na odjelu intenzivne njege izgubili su i do devet bodova IQ-a.

Promatramo li sve zajedno, ove studije pokazuju da covid-19 predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje mozga, čak i u blagim slučajevima. Učinci se tek sad otkrivaju na razini populacije. Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi se covid-19 trebao smatrati virusom sa značajnim utjecajem na mozak, zaključuje u svom eseju Al-Aly te dodaje: Implikacije su dalekosežne – od kognitivnih problema kod pojedinaca do potencijalnog utjecaja na cjelokupno stanovništvo i gospodarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu