Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVE SPREMNO ZA GRADNJU: POS stanovi u Sv. Filipu i Jakovu dobili građevinsku dozvolu

Objavljeno

-

Već je neko vrijeme poznato da Općina Sv. Filip i Jakov provodi program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne izgradnje (POS) s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima, a po najnovim saznanjima ovaj veliki projekt uskoro ulazi u svoju završnicu jer je ova Općina tokom posljednjih nekoliko dana uspjela ishoditi četiri potrebne građevinske dozvole za ovaj projekt gradnje, donosi BNM portal.

“Sretan sam što mogu potvrditi da je Općina Sv. Filip i Jakov ishodila četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade s 24 POS-ova stana na predjelu Rabatin u Sv. Filipu i Jakovu, istočno od osnovne škole”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, istaknuvši kako je Općina platila i svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova.

“Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba ukupne je vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javna nabave”, rekao je Pelicarić.

Na ishođenju građevinskih dozvola za izgradnju zgrada koje će se graditi otprilike na sredini terena na Rabatinu u Sv. Filip i Jakovu Općina je radila već neko vrijeme a paralelno se radilo i na potrebnim infrastrukturnim radovima u nekoliko faza. Nakon većine završenih infrastukturnih radova te upravo dobivenih građevinskih dozvola, sljedeća faza projekta podrazumumijeva objavljivanje natječaja za izvođača radova na četiri zgrade s po šest stanova, ukupno 24 POS-ova stana.

“Kroz POS-ov program Rabatin Općina je osigurala ne samo svu potrebitu projektnu dokumentaciju nego je i u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogučila svu potrebitu infrastrukturu, puteve, priključak na kanalizaciju, vodu i struju a sad nas nakon dobivenih građevinskih dozvola i svega postignutog uskoro očekuje i objavljivanje natječaja za sami početak radova na četiri zgrade”, istaknuo je načelnik Pelicarić.

Općina osigurala zemljište

Infrastrukturni radovi na Rabatinu podrazumijevali su u prvoj fazi izgradnju vodovoda, kanalizacije i 2 km formiranja bijelih puteva. Nakon prve faze odmah se krenulo s drugom fazom ovog projekta što je uključivalo struju te za Osnovnu školu Sv. Filip i Jakov priključak na kanalizaciju. Širokopojasni internet koji je preduvjet, te postavljanje asfalta, nogostupa i rasvjete očekuju se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.

“Kako je Općina osigurala zemljište, projektnu dokumentaciju te svu potrebnu infrastrukturu, cijena stana po metru četvornom bit će do 1.100 eura a na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi i 60 stambenih objekata. U konačnici će se trebati izgraditi i jedna trafostanica, a procijenjena vrijednost izgradnje cijelokupne infrastrukture skupa s trafostanicom iznosi 20 milijuna kuna”, rekao je načelnik Pelicarić.

“Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice”, kaže Pelicarić.

Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov. Riječ je o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća koje je u konačnici oko 80 posto kupilo domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH.

“Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 80 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov, ističe Pelicarić.

Jedan od koraka demografske obnove

Sama priča je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

“S veseljem pozdravljam sve koji su omogučili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade”, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov.

Direktor APN-a , Krešimir Žunić tada je poručio: “Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moram naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio”.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radove te ishođenja građevinskih dozvola čini se da je početak izgradnje POS stanova jako blizu. Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji 57 kandidata a osim projektnog zadatka s 4 stambene zgrade, u svakoj po 6 stanova, preko puta na Rabatinu u budućnosti se planira i graditi novi dječji vrtić, vatrogasni dom, nova općinska zgrada i centar izvrsnosti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

10. SVIBNJA / Dan Europe na Narodnom trgu u Zadru

Objavljeno

-

By

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru. Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u petak, 10. svibnja 2024. godine u razdoblju od 10 do 12 sati.

Evo najave:

“Dođite i proslavite s nama Dan Europe!

I ove godine, EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku posjetitelji će moći okušati na „kolu sreće“, a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji. 

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, te će učenici u pratnji nastavnika mjeriti tlaka i glukozu posjetiteljima.

Dan Europe obilježava u spomen na obljetnicu Schumanove deklaracije. Stoga se u svim zemljama EU početkom svibnja prigodnim programom obilježava sjećanje na taj povijesni dan. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE CIKLONA / U najavi grmljavinski pljuskovi i jak vjetar. Evo kad će ljepše vrijeme…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo, na zapadu pretežno oblačno, mjestimice kiša te pljuskovi s grmljavinom, u unutrašnjosti lokalno moguće izraženi. Na jugu zemlje uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, uz pljuskove i jači. Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, navečer u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23 °C, na istoku ponegdje malo viša.

U srijedu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu sjeverozapadnjak, na jugu do sredine dana i jugo, a navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 13, na Jadranu od 13 do 17 °C. Najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U srijedu mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u unutrašnjosti, a u četvrtak i petak oborina tek rijetko. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u četvrtak ponegdje na udare i jak. Na Jadranu u srijedu umjeren sjeverozapadnjak i jugo, navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura s olujnim udarima. U četvrtak će bura puhati duž cijele obale, a u petak oslabjeti i prema otvorenom moru okretati na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: JobIT 2024 – Danu karijera u IT-ju 

Objavljeno

-

By

Želite li JobIT 2024 – Danu karijera u IT-jusaznati više o mogućnostima karijere u području informacijskih tehnologija? Pozivamo Vas da nam se pridružite na JobIT 2024, koji će se održati 9. svibnja 2024. na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

JobIT u organizaciji Stručnog prijediplomskog studija Informacijske tehnologije pružit će Vam priliku da se povežete s lokalnom obrazovnom/akademskom i poslovnom zajednicom, kao i s drugim sudionicima iz područja informacijskih tehnologija.

JobIT je idealna platforma za umrežavanje i susretanje studenata s potencijalnim poslodavcima iz IT sektora. No, nije rezerviran samo za studente tehničkih fakulteta – pozivamo sve zainteresirane studente s ne-tehnoloških studija, srednjoškolce, njihove nastavnike te sve sugrađane koji su znatiželjni i žele saznati više o aktualnim tehnološkim izazovima i trendovima.

Ne propustite priliku biti dio ovog inspirativnog događaja!

jobit.unizd.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu