Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“Dolazi uragan”: Stručnjak upozorava – pripremite se za virulentni soj covida-19

Objavljeno

-

 

Vodeći infektolozi upozoravaju da će ovoga proljeća smrtonosniji, britanski soj koronavirusa postati dominantan.

Vodeći infektolog u nedjelju je izjavio da će smrtonosniji, britanski soj covida-19 u SAD-u postati dominantni soj te da bi tu državi mogao pogoditi poput uragana, piše Guardian.

Ova zabrinjavajuća prognoza dolazi nakon što je broj slučajeva u SAD-u premašio 26 milijuna, a broj preminulih približava se brojci od pola milijuna, navodi Guardian. SAD je, nažalost, prvi prema broju umrlih od koronavirusa, sudeći prema podacima koje prikuplja istraživački centar za koronavirus pri Sveučilištu Johns Hopkins.

Epidemiolog Michael Osterholm, koji je bio u savjetodavnom odboru Joea Bidena nakon njegove pobjede na predsjedničkim izborima, a koji je i voditelj centra za istraživanje i politike infektivnih bolesti Sveučilišta Minnesota, Ameriku je upozorio da se pripremi za širenje virulentnog soja koronavirusa ovoga proljeća, prenosi Guardian.

“Nagli porast do kojeg će najvjerojatnije doći zbog novog soja iz Engleske vrlo vjerojatno će se dogoditi u idućih šest do 14 tjedana, rekao je Osterholm gostujući u NBC-ovoj emisiji Meet the Press u nedjelju ujutro.

Urgirao je da administracija ubrza planove da što prije cijepi što veći broj ljudi, bar s prvom dozom, posebice one starije od 65 godina kako bi izbjegla da novi sojevi dovedu do još veće krize. “Taj uragan dolazi”, rekao je Osterholm NBC-u.

Britanski premijer Boris Johnson već je upozorio da bi novi, britanski soj mogao biti i do 30 posto smrtonosniji od originalnog virusa.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRAZNIK RADA / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove srijede…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove srijede…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Skradinska 8 – od 7 do 21

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Većina trgovina radi. Točna radna vremena pregledajte OVDJE.

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas ljetne temperature. Za Praznik rada jugo i kiša…

Objavljeno

-

By

Danas sunčano i u većini krajeva poslijepodne vrlo toplo. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren, većinom istočni i jugoistočni, na istoku zemlje u drugom dijelu dana prolazno i jak. Ujutro uz obalu burin, a potom do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 23 i 28 °C.

Na Praznik rada oblačnije, nestabilno, na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Od sredine dana mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji, najprije na Jadranu i uz njega, a potom i u ostatku unutrašnjosti. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, na istoku prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C, ponajprije na istoku moguće i malo toplije.

IZGLEDI VREMENA:

U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša te pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na Jadranu te krajevima uz Jadran. Potom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku zemlje i s jakim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. U petak slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu