Connect with us

Zadar

REKONSTRUKCIJA ŠKOLE U TURNJU: Općina Sv. Filip i Jakov u vrijednosti od 500.000 kuna gradi nove učionice

Objavljeno

-

Nakon što je Općina Sv. Filip i Jakov nedavno isplatila desetogodišnji kredit od 15 milijuna kuna za novu osnovnu školu i dvoranu u Sv. Filip i Jakovu, odmah na red glavnih ovogodišnjih projekata došla je i obnova ili možda bolje rečeno nova gradnja područne škole u mjestu Turanj. Kako su prije točno devet godina učenici i učitelji iz tzv. “Stare škole” u centru Sv. Filipa i Jakova krenuli su na nastavu u moderni školski objekt, u novu školsku zgradu s trodijelnom sportskom dvoranom u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, tako će ubrzo i učenici do četvrtog razreda osnovne škole u Turnju, nakon završetka svih radova također krenuti u moderno i kompletno opremljeni školski prostor.

Početak radova na novim učionicama krenuo je odmah nakon što je Općina vansudskom nagodbom isplatila 2 300 000 kuna za kupnju zgrade od ukupno 700 m² koja se nalazi u centru mjesta, i gdje će se otprilike nakon dva mjeseca radova na prvom katu sagraditi dvije velike i jedna mala učionica te hodnik, zbornica i ostava, što će područnoj školi u Turnju omogućiti rad u jednoj jutarnjoj smjeni, što je i bio jedan od glavnih ciljeva projekta. Nakon sanacije krova pristupit će se unutarnjem uređenju, a koje će obuhvatiti kompletnu izmjenu elektroinstalacija i rasvjetnih tijela, montažu sustava grijanja i hlađenja, montažu pregradnih zidova i stropa te oblaganje zidova rigips pločama, montažu unutarnje i djelomično zamjenu vanjske stolarije, ugradnju i popravak podova, montažu telefonske i internetske mreže, priključak na vodovodnu i električnu mrežu. Krov će po propisima struke biti prekriven kupom kanalicom.

“Nakon što se sanira krovište zgrade možemo se uhvatiti u koštac s preobrazbom kupljenog prostora u tri učionice u kojima će se provoditi nastava. Očekuje nas mnogo posla u što spadaju grubi građevinski radovi, postavljanje instalacija, struje i montaža grijanja, a nakon detaljnog uređenja interijera učionice će poprimiti moderni i kompletno opremljen izgled”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, ističući kako Općina oduvijek ulaže u edukacijski sektor, čime se omogućavaju primjereniji uvjeti za rad kako bi učenici mogli postizati još bolje rezultate. Također je naglasio da će se nakon završetka gradnje, stare prostorije škole u kojima se trenutno odvija nastava prenamijeniti za rad sportskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Turnja, točnije vaterpolo klubu “Croatia Turanj” te kulturno umjetničkoj udruzi “Maslina”.

Sinergija Zadarske županije, Općine i Osnovne škole Sv. Filip i Jakov

Što se tiče financiranja ovog projekta Zadarska županija Općini Sv. Filip i Jakov je za ovaj projekt omogućila sufinanciranje u iznosu od 300 000 kuna a Općina će skupa s matičnom školom financirati rekonstrukciju s oko 200.000 kuna. Općina je preuzela i obvezu praćenja izrade projekta rekonstrukcije škole kako bi djeca što prije dobila bolje uvjete za nastavu u školi.

“Kao što sam naglasio i nakon isplate desetogodišnjeg kredita za matičnu osnovnu školu u Sv. Filip i Jakovu i ovdje smatram da će dobra suradnja Zadarske županije i Općine Sv. Filip i Jakov te dugogodišnji timski rad i dobre odluke općinskog vijeća i naše osnovne škole rezultirati još jednim vrhunskim edukacijskim projektom tj. moderno opremljeno školskom prostoru koji će služiti razvoju djece i koje će biti temelj njihova znanja. Ovim putem, opet jedno veliko hvala Zadarskoj županiji, vijeću, svim žiteljima općine, roditeljima te učenicima”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Novi prostor za organizaciju nastave, koji se nalazi odmah uz sadašnju zgradu PO Turanj, je u prosincu odlukom općinskog vijeća ustupljen školi na korištenje. Gordana Kurtov, ravnateljica matične OŠ Sv. Filip i Jakov, kaže da učenici jedva čekaju da usele o novi prostor.

“Sretni smo jer se radi o prostoru preko 250 m² , a što je dvostruko više od sadašnje kvadrature PŠ Turanj. Kako bi se uselili u prostor adekvatan za odvijanje nastave, na zgradi su potrebni određeni radovi i adaptacija. Posla je puno, a mi se nadamo da će nam vremenski uvjeti i epidemiološka situacija dozvoliti da ih realiziramo u što kraćem roku. Svi jedva čekamo, jer ćemo useliti u potpuno novouređeni prozračniji prostor koji će sadržavati dvije velike te jednu manju učionicu, prostrani hodnik, malu zbornicu i ostavu te naravno sanitarni čvor”, rekla je ravnateljica Gordana Kurtov.

Uz novu školu i novi vrtić

Uz nove školske učionice u koje bi učenici trebali useliti za oko dva mjeseca, u Turnju je nedavno završena i gradnja dječjeg vrtića u iznosu 9.142.633,06 kuna, a u kojeg bi turanjski mališani trebali useliti jako brzo tj. nakon dobivene uporabne dozvole od strane nadležnih institucija.

“Novi moderni dječji vrtić s jaslicama gradio se za sljedećih 30 do 40 godina. Osobno osjećam veliku sreću jer iza ovog projekta također stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu te što su se uopće izborili za to da se vrtić gradi na ovom zemljištu”, zahvalio je Pelicarić dodajući kako će se trenutne vrtićke prostorije nakon preseljenja pretvoriti u jednu malu polivalentnu dvoranu koja će služiti za tjelesni odgoj te mještanima za razne aktivnosti.

Izvor: BNM portal

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu