HDZ: “Žalit ćemo se, otklanjamo kolektivnu odgovornost članova”

Objavljeno: 13.11.2020. u 13:22
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

HDZ je kažnjen s 3,5 milijuna kuna i oduzima mu se 14, 6 milijuna kuna. Od toga im se oduzima dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je predao bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić

Ivo Sanader proglašen je krivim u aferi Fimi Media, te je dobio kaznu zatvora od osam godina, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Krivima su proglašeni i Mladen Barišić, koji je dobio dvije godine i deset mjeseci, te Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca, a HDZ je odgovoran kako slijedi, pročitala je sutkinja Irena Kvaternik u izricanju nepravomoćne presude.

HDZ je kažnjen s 3,5 milijuna kuna i oduzima mu se 14, 6 milijuna kuna. Od toga im se oduzima dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je predao bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić, te ostatak od 10,3 milijuna kuna HDZ mora uplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Nakon te presude su se oglasili i iz HDZ-a te otkrili kako se imaju namjeru žaliti na presudu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine.

Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika. Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku.

Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku. Obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka. Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela.”

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 komentara za “HDZ: “Žalit ćemo se, otklanjamo kolektivnu odgovornost članova””

 1. Premala kazna za stranku koja je uništila san o slobodnoj i naprednoj državi! “Jer Hrvatsku mi moju objesiše…”, (opljačkaše zapravo…)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Plenki&Pupi

  Lustracija svih članova HDZ-a, od onih u maloj školi (mladež) pa do fakultetlija (članovi vlade i Sabora).
  Oni imaju lopovsku genetiku i to se više ne da popraviti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program