Vijesti
VENTILACIJA JE KLJUČ Kako izbjeći zarazu koronom u zatvorenim radnim prostorima

Ako uđete u prostoriju u kojoj vam se zrak čini ustajalim, znači da nešto nije u redu s ventilacijom. Možda u prostoriju ne ulazi dovoljno svježeg zraka, što povećava izglede da se zarazite virusom
Već mjesecima slušamo savjete o tomu da moramo često prati ruke i održavati fizički razmak da bismo se zaštitili od zaraze koronavirusom, no znanstvenici i inženjeri upozoravaju da je u ovoj situaciji iznimno važna i dobra ventilacija te da bismo trebali razmisliti o zraku koji udišemo, osobito u trenutku kada su se djeca vratila u škole, a sve više odraslih se vraća u svoje urede, piše BBC.
Ako uđete u prostoriju u kojoj vam se zrak čini ustajalim, znači da nešto nije u redu s ventilacijom. Možda u prostoriju ne ulazi dovoljno svježeg zraka, što povećava izglede da se zarazite virusom, ističe se u preporukama.
Nedavna su istraživanja pokazala da u zatvorenim prostorima može doći do ‘prijenosa zaraze putem zraka’, preko aerosola, sitnih čestica koje sadrže virus i lebde zrakom. U skladu s pravilima koja se odnose na urede, a uvedena su u Velikoj Britaniji prije pandemije, svaka bi osoba svake sekunde trebala dobivati deset litara svježeg zraka, što je u aktualnim okolnostima važnije nego ikada prije.
Dakle, čini li vam se da je u nekoj prostoriji zagušljivo, samo se okrenite i izađite, savjetuje dr. Hywel Davies, tehnički direktor Ovlaštene Udruge inženjera koji brinu o prostorijama u zgradama. Ističe da je protok svježeg zraka od ključnog značaja u aktualnim okolnostima.
– Ako se u zgradi nalazi zaražena osoba, a vi u prostoriju puštate puno svježeg zraka izvana, na taj način ćete razblažiti bilo koje zarazne čestice te tako smanjujete rizik da će se zaraziti i ostali u prostoriji – objasnio je.
S time se slaže i mr. sig. Zlatko Perić, stručnjak za zaštitu na radu i viši predavač na Stručnom studiju sigurnosti na radu Veleučilišta u Rijeci, te dodaje da – koliko god pomalo naivno zvučalo – treba izbjegavati prostore u kojima zrak djeluje ustajalo, odnosno imamo osjećaj da nisu dobro prozračeni. To nam je prvi znak da prostorija nije dobro provjetrena.
– Nisam zdravstvene struke, pa ne mogu s preciznošću znati kako se korona virus ponaša u zraku, no možemo se prisjetiti činjenice da se slične upute o provjetravanju zatvorenih prostora uvijek daju u vrijeme sezone ‘obične’ gripe, koja se zapravo širi na sličan način. Pretpostavka je da veća količina vanjskog zraka pridonosi tome da se čestice sline koje su nositelji virusa raspršuju te da se tako koncentracija virusa razrjeđuje – kaže.
– Dakle, gdje god je to moguće, preporučljivo je da se osigura dotok vanjskog zraka kroz otvorene prozore, makar i povremeno, dok tamo gdje prozora nema treba koristiti klimatizaciju – kaže. No, dodaje kako ni svi klimatizacijski uređaji nisu isti, jer ne osiguravaju svi dotok vanjskog zraka.
– Sa stajališta sprečavanja širenja ovakve vrste zaraze uvijek su bolji sustavi koji osiguravaju dotok vanjskog zraka, no postoje i klimatizacijski sustavi kod kojih uređaj samo pročišćava postojeći zrak u prostoru. U tom slučaju radi veće sigurnosti preporučuje se savjetovanje sa stručnjakom zaštite na radu, koji može savjetovati postavljanje ionizatora i ovlaživača zraka u prostor, da bi se popravila njegova kvaliteta – pojašnjava sugovornik. Ionizatori se inače koriste za suzbijanje neugodnih mirisa, virusa i bakterija, pa u slučaju da prostor nije moguće fizički provjetriti, mogu povećati zaštitu, dodaje.
Od ureda do trgovina, za vrijeme vrućih dana klima uređaji olakšavaju posao, no svakako treba provjeriti kakva je vrsta unutarnje jedinice, savjetuju stručnjaci.
Najjednostavnija je uska bijela kutija postavljena na zidove ili stropove, poznata kao split klima uređaj, koji usisava zrak iz prostorije, rashlađuje ga, a potom ga ‘vraća’ natrag u prostoriju. Drugim riječima, takav uređaj recirkulira zrak, što ne predstavlja problem tijekom kratkog boravka u prostoriji, no mogao bi predstavljati opasnost ako u njoj boravite više sati.
Na temelju studije provedene u jednome restoranu u Kini ustanovljeno je da je ovakav tip klima uređaja bio odgovoran za širenje virusa.
Jedna je osoba bila “asimptomatska”, odnosno bila je zaražena, no to nije znala jer se kod nje još nisu razvili nikakvi simptomi.
Kineski znanstvenici pretpostavljaju da je osoba otpuštala virus dok je disala i govorila, a on se širio prostorijom komešanjem zračnih struja od jedinice klima uređaja na zidu. Posljedica – zaraženo je još devet osoba.
Dr. Davies ponovno ističe značaj dotoka svježeg zraka u prostoriju.
– Da je postojao dobar dotok zraka izvana, vjerojatno bi se zarazilo manje ljudi, a možda ne bi uopće bilo zaraženih – kaže.
Kako doći do svježeg zraka u modernim zgradama u kojima se prozori ne mogu otvoriti?
U ovom slučaju ovisite o ventilacijskom sustavu koji iz prostorije ‘izvlači’ ustajali zrak i cijevima ga prenosi u jedinicu za obradu zraka, koja se često nalazi na krovu zgrade. Ondje se svježi zrak može ‘povući’ izvana i pomiješati sa starim unutarnjim zrakom prije nego što se pošalje natrag u prostorije u zgradi.
Imajući na umu rizik od zaraze koronavirusom, profesionalni je savjet pojačati dotok svježeg zraka.
– Ako izvana stiže 100 posto svježeg zraka ili gotovo 100 posto, to je dobro. Što je više svježeg zraka, manja je opasnost da će virus recirkulirati u zatvorenoj prostoriji u zgradi – kaže profesorica Cath Noakes sa sveučilišta u Leedsu, voditeljica ekološkog panela vladinih savjetnika SAGE. O preciznoj mješavini zraka odlučuju upravitelji zgrade, koji mogu raditi za njezine vlasnike ili za stanare.
Manjkavost unosa 100 posto svježeg zraka je velik trošak, jer se zrak koji ulazi u zgradu zimi mora zagrijavati, a ljeti rashlađivati, što zahtijeva priličnu potrošnju energije.
Moderni ventilacijski sustavi imaju filtere, no ni oni nisu ‘bezgrešni’. U Sjedinjenim Državama su znanstvenici koji su istraživali cirkulaciju zraka u Oregonskoj sveučilišnoj bolnici ustanovili da se u filterima zadržao koronavirus, no da se jedan dio virusa nekako uspio probiti u bolničke prostorije.
Profesor Kevin van den Wymelenberg, koji je vodio projekt, smatra da se uzimanjem uzorka iz filtera može otkriti ima li u zgradi zaraženih osoba. Primjerice, u Južnoj Koreji je u call centru na 11. katu poslovne zgrade boravila jedna osoba, za koju se kasnije pokazalo da je zarazila više od 90 drugih radnika. Da su filteri češće provjeravani, prisutnost virusa možda bi se brže otkrila.
Profesor Van den Wymelenberg kaže da uzorci iz filtera mogu ukazati na to kako se ponašati za vrijeme borbe protiv pandemije.
Bilo koji stručnjak koji se bavi ovim problemom kazat će vam da je dotok svježeg zraka ključan, no jedan od specijalista za usmjeravanje kretanja zračnih struja tvrdi da i nije baš sve tako jednostavno.
Nick Wirth je nekoć dizajnirao trkaće automobile za Formulu 1, a sada savjetuje supermarkete i tvrtke za proizvodnju hrane na koji način upravljati protokom zraka u tako velikim prostorima, a da se pritom vodi računa o zdravlju i sigurnosti zaposlenih i klijenata.
On vodi računa o tomu može li netko tko sjedi blizu otvorenog prozora i pokaže se da je zarazan, prenijeti virus ostalima koji se nalaze na njegovoj putanji strujanja zraka.
– Otvorite li prozor, kamo ide strujanje zraka? Ne želimo da se ljudi nađu na izravnoj putanji tog protoka zraka. Općenito gledajući, više svježeg zraka u prostoriji puno je bolja varijanta, no zračna struja kreće se horizontalno i puna je virusa, zbog čega bi moglo doći do neželjenih posljedica – pojasnio je Wirth.
Problem je izložio profesorici Cat Nouchs, koja tvrdi da prednost obilja svježeg zraka koji razblažuje djelovanje virusa nadjačava sve ostale rizike.
Kod otvorenog prozora moglo bi se dogoditi da se virusom zarazi više ljudi, no u puno manjoj, odnosno manje opasnoj količini, smatra Nouchs. Nije neobično da se u ovome slučaju među stručnjacima lome koplja jer je još puno nepoznanica kada je u pitanju širenje koronavirusa.
U svakom slučaju zrak koji udišemo bez sumnje će biti sastavni dio svake inicijative čija je svrha učiniti sigurnima zgrade i radne prostore.
Vijesti
U zadarskom hotelu A’mare održan Wine VIP Event
Zadrani su 19. veljače uživali u vrhunskim vinima, delicijama i edukacijama u sklopu Wine VIP Eventa, događaja koji već devetu godinu okuplja poduzetnike i djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem promocije kvalitetnih proizvoda i usluga.
Posjetitelji su imali priliku uživati u degustacijskim radionicama s vinima poznatih vinarija Ščurek, Prelac, Iuris i Matić, kao i u gastro prezentaciji chefica Doris Vlah i Antonie Mikac koje su servirale fritule s kremom od pačjih prsa. Degustacijske radionice vodili su uspješni hrvatski mladi sommelieri, Monika Neral i Kristijan Harjač. Monika je jedina hrvatska sommelierka s ASI zlatnom diplomom, a Harjač je dvostruki sommelierski prvak Hrvatske 2023. i 2024. Osim uživanja u vinima, posjetitelji su mogli sudjelovati i na radionicama na temu menadžerskih vještina i marketinga u turizmu, koje su vodile stručnjakinje Amadea Dobovišek, Sanja Krmpotić i Ivana Goa Majdandžić.

“Atmosfera i u Zadru je bila izvrsna, ljudi su uživali i drago mi je da smo stvorili prostor da ljudi probaju neke nove stvari, da se druže i da nešto novo nauče. Ponosni smo što smo i ove godine ostvarili suradnju s Ligom protiv raka Zadar, za njih smo prikupljali donacije na humanitarnoj večeri, ali i na ulazu na sam događaj gdje su ljudi u zamjenu za donaciju dobili čašu koju je omogućio naš partner Alexander Commerce”, izjavio je organizator Dantes Begić.

“Posebno smo ponosni na humanitarnu večeru održanu dan ranije, koja je, zajedno s donacijama prikupljenim tijekom eventa, doprinijela radu Lige protiv raka Zadar. Ovim putem zahvalio bih cijelom timu restorana 2 Ribara bez čijeg truda i nesebičnosti ovo ne bi bilo moguće, kao i svim chefovima koji su sudjelovali: Dragan Radović, Chiara Ožaković, Saša Began, Doris Vlah i Antonia Mikac” ali i samim partnerima koji su donirali proizvode od Marfisha, OPG Orehovec, restoran 2 Ribara, Cannella, Vinari Prelac, Matić, Ščurek, Iuris i Degrassi, dodao je Begić.

Wine VIP Event nije bio samo prilika za kušanje vina, već i za upoznavanje s drugim proizvodima regionalnih tvrtki. Posjetitelji su tako mogli probati rakije i likere Suza TB, Berryshka, uživati u sokovima tvrtke Fresko, probati trogirski pelinkovac Zvirač, a uživalo se i u hrani. Tonkine fritule oduševile su fritulama s pečenom patkom i pelinom, a Saša Began je u suradnji s tvrtkom Marfish pripremao riblji finger food, Doris Vlah Dukatove sireve i kanapee namaze od pačje paštete. Nije nedostajalo ni koktela – barmen Saša Lovrenščak je pripremao izvrsne koktele s likerom od jabuke i cimeta, Cannellom.

Svaki gost je uz donaciju za Ligu protiv raka Zadar dobio vinsku čašu iz koje se degustiralo tijekom cijelog dana, a na kraju dana čašu se moglo zadržati kao uspomenu na događaj. Vinske čaše omogućio je najvažniji partner događaja, tvrtka Alexander Commerce.
Kvalitetu ovog događaja prepoznali su Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a ključnu potporu pružaju Hrvatska turistička zajednica, Obrtnička komora Zadarske županije, Zadarska županija, TZ Zadarske županije, Grad Zadar i TZG Zadra. Uz institucionalne partnere, događaj podupiru brojni komercijalni i medijski partneri koji zajedno oblikuju priču Wine VIP Eventa kroz umrežavanje, promociju kvalitete te promociju vrhunskih proizvoda, usluga i edukacija.
Wine VIP Event pokazao se kao uspješan spoj vrhunskih vina, edukacije, zabave i humanitarnog rada, a posljednje ovogodišnje izdanje održava se već sutra u petak 21.veljače u Splitu u hotelu Amphora.
Vijesti
Istraživanje: Komarci za pronalaženje ljudi koriste infracrveno detektiranje
“Nešto je na ljudima što komarce jednostavno snažno privlači. Osim mirisa i daha, izložena ljudska koža na njih djeluje kao svojevrstan neonski reklamni natpis na kojemu je istaknuto da je ‘bar s krvlju’ za njih otvoren.
To je stoga što komarci koriste infracrvene senzore smještene u rilcima ili ticalima koji se sastoje od 15 segmenata da bi pronašli plijen, pokazalo je novo istraživanje”, prenosi portal Science Alert.
Znanstvenici više od 100 godina pokušavaju otkriti kako komarcima uspijeva pronaći prikladnog domaćina
U mnogim dijelovima svijeta ubodi komaraca više su od iritacije. Oni šire patogene poput denge, žute groznice i virusa zike. Malarija, koju širi komarac Anopheles gambiae u 2022. godini je prouzročila više od 600.000 smrti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Da bi izbjegli težu bolest ili samo izluđujuć svrbež, ljudi žarko žele otkriti na koji način spriječiti ubode ovih napasnih insekata. Znanstvenici već više od stotinu godina pokušavaju otkriti kako im uspijeva pronaći domaćina.
Istraživanje pokazalo da komarci imaju infracrvenu detekciju
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Santa Barbara (UCSB) pokazalo je da komarci imaju još jedno čulo – infracrvenu detekciju, uz ostale znakove za čije postojanje znamo otprije, poput nosa za ugljični dioksid u ljudskome dahu i određenih tjelesnih mirisa, a sve da bi pronašli prikladnog domaćina.
“Vrsta komarca koju proučavamo, Aedes aegypti, iznimno je vješta u pronalaženju ljudskog domaćina” čijom će se krvlju hraniti, kazao je molekularni biolog Nicholas Debeaubien s UCSB-a. Dobro je poznato da komarci poput ovoga koriste više tragova da bi pronašli žrtvu na daljinu. “To su ugljični dioksid koji ljudi izdišu, mirisi, vlažnost i toplina njihovih tijela, no sve ima ograničenje jer insekti loše vide, a jak vetar i brzi pokreti mogu poremetiti njihova kemijska čula”, rekao je Debeaubien. Stoga su se znanstvenici zapitali mogu li komarci zamijetiti i nešto pouzdanije kada je posrijedi pronalazak “obroka”, a pokazalo se da je to infracrveno zračenje našeg tijela.
Mužjaci bezopasni, ženkama krv potrebna za razvoj jajašaca
Poznato je da su mužjaci komaraca bezopasni, no ženkama je krv potrebna za razvoj jajašaca.
Proučavajući ženke komaraca istraživači su postavili kaveze i u svaki smjestili 80 ženki starih od jednog do tri tjedna uz razne lažne domaćine koje su predstavljale razne kombinacije termoelektričnih ploča, ugljičnog dioksida iz koncentracije ljudskog daha i mirisi čovjeka, a sve da bi snimili petominutne videozapise i pratili njihovo ponašanje u potrazi za domaćinima.
Opisali su “slijetanje komarca i guranje rilca kroz mrežicu kaveza, što podsjeća na slijetanje ženke na čovjeka te potom traženje mjesta na kojemu svojim rilcem uzimaju uzorak s površine kože.”
Neki od komaraca bili su izloženi termoelektričnoj ploči prosječne temperature ljudske kože od 34 stupnja Celzijusa, koja je također služila kao izvor infracrvenog zračenja. Drugi su bili izloženi temperaturi okoline od 29,5 °C, za koju se zna da komarcima odgovara, ali ne emitira infracrveno zračenje.
Želja komarca za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor
Svaki mamac zasebno – CO2, miris ili infracrveno zračenje – nije uspio pobuditi zanimanje komaraca. Znači da bilo koji pojedinačni mamac sam po sebi ne stimulira u komaraca aktivnost potrage za domaćinom. No očigledna žudnja ovog insekta za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor.
Na udaljenosti od 10 centimetara ovi insekti mogu detektirati temperaturu naše kože i izravno je osjetiti kada slete na površinu kože. No mogu je osjetiti i na većoj udaljenosti jer se ona pretvara u elektromagnetske valove, uglavnom u infracrvenom spektru. Primjerice, životinje poput otrovnica mogu osjetiti infracrveno zračenje svojega plijena, pa su se znanstvenici zapitali mogu li i komarci.
Ticala sadrže infracrvene senzore s proteinom osjetljivim na temperaturu
Tim istraživača je ustvrdio da se u njihovim ticalima nalaze infracrveni senzori u kojima je protein osjetljiv na temperaturu – TRPA1. Kad je tim uklonio gen za ovaj protein komarci nisu uspijevali detektirati infracrveno zračenje.
Rezultati istraživanja pomažu pojasniti zašto, čini se, komarce posebno privlači izložena ljudska koža i zašto je široka odjeća – kroz koju se raspršuje infracrveno zračenje – tako učinkovit nevidljivi plašt protiv njih.
Saznanje koje bi moglo rezultirati učinkovitijom obranom od komaraca
I to bi saznanje moglo rezultirati nešto učinkovitijom obranom od komaraca, poput mogućnosti za stvaranje zamki koje bi kao mamac koristile toplinsko zračenje temperature kože. Mergulhe na magia de ganesha gold , a mais nova sensação em slots no nosso cassino online! Inspirada no deus hindu da sabedoria, esta aventura promete muitas emoções e grandes prêmios. Viva a experiência única dos gráficos deslumbrantes e trilhas sonoras cativantes enquanto testa sua sorte. Não perca tempo e venha descobrir o poder de Ganesha Gold agora mesmo!
“Premda su tako sićušni komarci su odgovorni za više ljudskih smrti od bilo koje druge životinje”, kazao je DeBeaubien. “Naše je istraživanje poboljšalo razumijevanje načina na koji komarci napadaju ljude i ponudilo nove mogućnosti kontrole prijenosa bolesti koje ovi insekti prenose.”
Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.
Svijet
Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”
Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.
Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”
Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.
Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.
“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.
Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.
Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.
Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.
Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.
Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.
“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.
Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.
“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.
Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.
Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.
-
magazin4 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Sport5 dana prijePK JADERA / Mate molnar juniorski i seniorski regionalni prvak! Doplivao do 5 medalja na regionalnom PH
-
Tech4 dana prijeFOTOGALERIJA IZ PROVIDUROVE / Digitalne inovacije i pametno poduzetništvo – na ovogodišnjem Hackathonu natječe se 16 timova







