Connect with us

Zadar

OBLJETNICA USTANKA NARODA HRVATSKE Zadarski antifašisti: “Neka nitko ne bude pošteđen povijesne istine”

Objavljeno

-

Zajednica udruga antifašističkih boraca Zadarske županije uputila je priopćenje u povodu 79. Obljetnice dana ustanka naroda Hrvatske (27. srpnja).

U nastavku ga u cijelosti prenosimo:

“Prije 79 godina u Srbu, ovom ličkom mjestu, ustanici se organiziraju na ustanak protiv zločinačke ustaške vlasti koja je samim proglašenjem NDH 10. travnja 1941. godine, činila kršenje elementarnih ljudskih prava na život. Ustanak je bio lišen bilo kakve ideologije i mržnje, bez konteksta koji se danas želi servirati hrvatskom narodu u želji da se zasjeni pozitivan značaj antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Direktan povod za ovaj događaj, čiju obljetnicu danas obilježavamo bio je smišljeno dobro organizirani pohod takozvanog “čišćenja” terena koju je provodila nenarodna izdajnička vlast na čelu s Antom Pavelićem, a za provedbu na terenu bio je odgovoran Vjekoslav-Maks Luburić. Naime 10. travnja 1941 godine, Kvaternik proglašava NDH, a Hitler i Mussolini ustoličuju Antu Pavelića za poglavnika. Vlast odmah donosi „Odredbu za obranu naroda i države“, „Odredbu o zabrani ćirilice“ i „Naredbu o obilježavanju pravoslavaca trakom i natpisom P“.

Nepravdu i čizmu ustaškog režima osjetit će Židovi, Romi, Srbi, kao i Hrvati koji su na vrijeme osjetili opasnost od toga režima. Luburić temeljem ovih naredbi revnosno provodi akciju „čišćenja“ po Baniji, Kordunu i Lici. Provodi se stravičan teror.

Formiraju se logori, a bilo ih je trideset u kojima stradavaju nedužni ljudi, vrše se deportacije-protjerivanje, premlaćivanje da bi sve kulminiralo masovnim pokoljima. Mile Budak javno poručuje Srbima “ili da se poklone, ili da se uklone”, zatim „bježte psine preko Drine”, a iz Krajine Viktor Guntić pjesnički poručuje „Poželjeće drumovi Srbalja, ali Srbalja nigdje biti neće”.

Već 22.VI 1941. Marko Orešković, član Centralnog komiteta KPJ i KPH, prenio je ličkim komunistima partijsku direktivu da pokrenu pobunu protiv ustaških i okupatorskih vlasti. Malo brojni komunisti brzo su pridobivali brojne pristaše i aktivne sljedbenike s kojima su formirali borbene odrede po selima i zbjegovima. U četama i odredima odmah je uspostavljena institucija političkog komesara. Komandiri su bili ljudi s nešto vojničkog iskustva, njima ravnopravni politički komesari bili su isključivo komunisti ili njihovi pouzdani sljedbenici. Uoči ustanka odredi su već brojali oko 300 naoružanih i još više nenaoružanih boraca, a višestruko su narasli već u toku prva dva-tri ustanička dana.

Komandant združenog Štaba gerilskih odreda bio je Gojko Polovina iz Dobrosela, vrlo istaknuti lokalni komunist, odličan organizator, predratni sekretar Kotarskog komiteta za kotar Gračac i Donji Lapac. On je postao “stvarni rukovodilac ustanka, komadant, komesar i predstavnik vlasti“. Članovi štaba u Donjem Lapcu i u Srbu bili su članovi KP – Nikola Vidaković, Dušan Mileusnić, Đoko Jovanić i Milan Šijan, te bivši jugoslavenski oficir Stojan Matić koji je uživao veliki ugled. Marko Orešković već je u fazi priprema povezao gerilske štabove u Srbu i Donjem Lapcu s partijskim i vojničkim vodstvom u Bosanskoj krajini, pa je organizacija pripremnog ustanka kao i sam ustanak s obje strane Une bio koordiniran..

U Lici su osnovane tri partizanske brigade (Prva, Druga i Treća ), a iz njih je nastala poznata Šesta lička proleterska divizija „Nikola Tesla“ koja je poznata po borbi u Drvaru, poznata po onoj čuvenoj uzrečici “Šesta lička spasila Maršala“. U Šestoj ličkoj proleterskoj diviziji bilo je dosta Dalmatinaca. Dalmatinci su pomagali Ličanima u borbama protiv okupatora i domaćih kvislinga. Svjedoci smo jer na groblju u Srbu stoji spomen-obilježje 10. udarnoj dalmatinskoj brigadi poginulih prilikom oslobođenja Srba i okolnih mjesta od njemačkih fašista 1944/1945 godine, a koje mještani Srba iz poštovanja prema poginulim borcima redovno obilježavaju i održavaju.

Ustanak u Srbu je počeo 27. VII. 1941, prema prethodnom planu, koordinirano s istovremenim ustankom u Drvaru i u Bosanskoj krajini. Štab gerilskih odreda za Srb i okolinu formira 10 odreda koji se taktički postavljaju na razne kote oko Srba da bi što manje toga pošlo po zlu. Nekoliko žandara i par ustaša su se razbježali pred oko 150 ustanika pa ustanici tako izvršavaju prvi zacrtani cilj, a odredi van Srba tuku još ustaška pojačanja kod Srpskog klanca i u Tiškovcu. Već istog dana ustanak se proširio po selima Neteka, Suvaja, Doboselu, prema sjeveru i Gornji Srb, Osredci, Kunovac te Zavlaka prema jugu. U selu Neteka, oko podneva, došlo je do prve borbe. Ustanici iz Dugopolja i Zavlake rastjerali su oružnike i srušili željezničku prugu u Kaldrmi. Tog dana poginulo je nekoliko oružnika i ustaša i samo jedan ustanik. Drugog dana, iz Gračaca i Kulen Vakufa domobranske i ustaške postrojbe već su kretale „smiriti“ ustaničko područje, ali ih ustanici dočekuju u vješto postavljenim zasjedama, suzbijaju ih i nanose im osjetne gubitke. U tim okršajima drugog dana, poginula su dva ustanika. Trećeg dana ustanak se poput bujice već proširio po cijelom kotaru Donji Lapac . Ustaška posada iz Donjeg Lapca povukla se navečer 29. srpnja u Borićevac, tako da je kotarsko središte Donji Lapac već 30. srpnja bilo u ustaničkim rukama i prvo slobodno kotarsko mjesto u Hrvatskoj.

Ustaničko vodstvo donosi odluku o odgodi napada na Borićevac za dva dana kako bi se civilno hrvatsko stanovništvo moglo na vrijeme evakuirati i tako izbjeći neželjene posljedice odmazde. Osjećajući se maksimalno nesigurnim, ustaške se posade 31. srpnja, u tri sata ujutro, iz Borićevca s cjelokupnim stanovništvom povlači u Kulen Vakuf, tada jedno od jačih ustaških utvrda u sjeverozapadnoj Bosni. Povlačeći se iz Borićevca za Kulen Vakuf ustaše vrše još jedan zločin nad nedužnim mještanima sela Kalaći. Drugog kolovoza 1941. godine, ustanički gerilski odredi ulaze u s Borićevac, a s njima i veliki broj golorukog naroda nadajući se povratu ili namirenju ranije opljačkane imovine. Međutim, tada dolazi do razvlačenja te imovine u Borićevcu, paljenja sela i odmazde na nedužnim hrvatskim mještanima koji su se tu zatekli.

Ovakvo ponašanje dijela ustanika sklonih odmazdi, samovolji i bez organizacije, sljedećeg je dana na zboru u Donjem Lapcu osuđeno od strane Gojka Polovine i cjelokupnog ustaničkog rukovodstva, a narod pozvan na zajedništvo Srba i Hrvata koji nisu krivi za ustaška zlodjela i zlodjela predstavnika odmazde i samovolje pročetničko orijentiranih grupa i pojedinaca.

Na izbijanje ustanka ustaše su odgovorile jedino kako su znale – novim akcijama čišćenja. Velika akcija čišćenja koja je pokrenuta u Lici, u susjednim krajevima na području Banije i Korduna, uspjela je ondje samo rasplamsati ustanak. Srpsko stanovništvo se tjeralo u kut iz kojeg je jedini izlaz bio ustanak, odnosno oružana pobuna protiv fašističke države čiji je jedini cilj bio njihovo fizičko uništenje. Ustaška akcija čišćenja po Kordunu, Baniji i Lici trajala je od 29. srpnja do 8. kolovoza, i u tom je razdoblju pobijeno je dosta civila.

Moramo kazati da nam teza povijesnih revizionista kako je NDH duboko ukorijenjena u hrvatsko narodno biće nije prihvatljiva. Štoviše, smatramo da je vrlo opasna! Isto tako kao što je opasno antifašizam, na čijim temeljima je izgrađen i počiva napredni svijet, nazivati floskulom.

Posebno ukazujemo na današnju potrebu ravnopravnijeg razvoja Republike Hrvatske, naročito područja Like, Banije, Korduna, Bukovice i Dalmatinske Zagore, kako bi narod tih prostora osjetio blagodati svih potencijala svoje države u civilizaciji 21 stoljeća.

Bilo bi nam drago i da službene vlasti sudjeluju na obilježavanju ovakvih datuma, da zajednički polažemo cvijeće na spomen-obilježja naše tragične, ali i slavne prošlosti za koju svi moramo težiti da se više nikad ne ponovi. Na taj način bi odali dužno poštovanje ovome narodu za doprinos i žrtvu koju je dao konačnoj pobjedi antifašizma na ovim prostorima.

Pružimo ruku suradnje jedni drugima, a sve u interesu mira, u jedinstvu boljeg razumijevanja i veće tolerancije među ljudima kako bi stvorili pretpostavke za dostojan život nadolazećih generacija – život ispunjen radom, ljubavlju, slogom, bezbrižnošću i slobodom.

Podržavamo i potičemo da se istraži sva povijesna istina, neka nitko ne bude pošteđen povijesne istine. Neka se nepristrano, razumno i slobodno istraže sve prijeporne točke iz naše novije prošlosti, ali nemojmo to činiti „argumentima“ blokade cesta, šatorima, plinskim bocama i usklicima „Za dom spremni!“.

Neka nam zajednička i jedina država Hrvatska živi ponosna i slobodna! Slava svim žrtvama palim za slobodu!”

 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Zadarski PARTIZAN

    27. srpnja 2020. at 14:09

    Čestitam građankama i građanima Dan ustanka naroda hrvatske 27.7.1941.-27.7. 2020.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu