Connect with us

Zadar

ZADARSKE ANTIFAŠISTIČKE UDRUGE ODAJU POČAST PALIM BORCIMA “Brezovica i Sutjeska nas obvezuju!”

Objavljeno

-

Delegacija Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije dana 22. lipnja 2020. u 9 sati na Gradskom groblju, na spomen obilježju odati će počast i položiti cvijeće palim borcima za slobodu grada, priopćeno je jutros.

Njihovo priopćenje, koje potpisuju Joso Štulina v. r., Dobre Nikola v. r. i Miljenko Letinić v. r., u nastavku u cijelosti prenosimo:

“Brezovica i Sutjeska nas obvezuju!

Ovih dana uljuđena Hrvatska prisjeća se dvaju značajnih datuma koji su obilježili njenu, ne tako davnu, prošlost. Oba događaja vezana su za Drugi svjetski rat u kojem je Hrvatska, kao sastavnica bivše države, sudjelovala na strani antifašističke koalicije i dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom. Hrvatska se znala opredijeliti, Hrvatska je znala što je ispravno, znala je da sloboda nema alternative.

Jedan od tih značajnih događaja odnosi se na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, kao prva Anti hitlerovska vojna postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj.

Odred je imao 77 boraca, a završetak rata dočekalo je njih 38. Današnji prekrojivači povijesti u svom poznatom stilu obmana i laži, kojima je jedini cilj umanjivanje značaja partizanske borbe u oslobađanju zemlje od fašizma i uloge Tita u tom herojskom vremenu, znaju tvrditi kako se radilo o šačici odmetnutih Srba razbojnika i koljača koji su se otišli u šumu. Oni bi, valjda, radije danas slušali Lili Marlen, Vinceremo i Za dom spremni, fašističke budnice i pozdrave nego Lijepu našu koju su nam omogućili pjevati partizani. Istine radi, od 77 boraca Odreda, samo jedna je bila Srpske narodnosti (Nada Dimić), a svi ostali su bili Hrvati i borili su se uglavnom na području Hrvatske.

Činjenica da je Odred formiran istog dana kada je počela Operacija Barba Rossa, napad na Sovjetski Savez, ovom događaju daje još veće značenje, jer je to ujedno i prvi organizirani vid otpora u okupiranom dijelu Europe.

Drugi značajan datum obilježava se 20. lipnja. Toga dana (točnije od 15. svibnja do 16. lipnja) 1943. godine vođena je Bitka na Sutjesci u jugoistočnoj Bosni. Zbog velikog broja hrvatskih boraca, najviše Dalmatinaca, ovaj herojski podvig često se naziva i ‘Hrvatskom bitkom’. Gotovo jedna četvrtina od ukupnog broja boraca bilo je iz Dalmacije (najviše iz Šibenika i Splita), točnije njih 5928, od čega je život položilo preko 3200. Sa zadarskog područja sudjelovalo je 161 borac, a 63 su poginula. Svi iz Malog Iža. Znade li Hrvatska vlast za ovu činjenicu, za ovo malo otočko selo i njegovu žrtvu za slobodu koja se nije očitovala samo u ovom činu.

Malo je poznato da je u srednjem vijeku porječje naseljeno Hrvatima, pa od tuda i staro ime rijeke Sutjeska. Kakva simbolika!

Brojnost Dalmatinaca ima uporište u činjenici što su oni, već ranije, osjetili bol pod fašističkom – talijanskom čizmom, jer je izdajnik Ante Pavelić predao veliki dio Dalmacije Talijanima. Talijanski fašisti su vršili neviđeni teror; ubijanje, paljenje domova, odvođenje u logore, otimanje imovine, zabrana materinskog jezika, prekrštavanja. Nikakva ideologija, kako danas krojači povijesti tvrde, nije bila presudna za odlazak u borbu. Tome u prilog govori činjenica da je od ukupnog broja boraca na Sutjesci njih 6.610 bilo u Komunističkoj partiji. Glavni i osnovni cilj i izazov bila je sloboda i pobjeda nad fašizmom. Zbog toga, zbog tog uzvišenog ideala, pošli su goloruki u neizvjesnu borbu u kojoj su mnogi položili živote. Ostavili su svoje masline, vinograde, svoje barke, svoja polja i svoje ljubavi. Ostavili su svoje čemprese i bistro more, jer je zov slobode bio jači. Zbog ovoga je lako odgovoriti na pitanje, zašto toliko sudionika i poginulih. Zato što su Dalmatinci osjetili teror tuđina, zato su bili hrabri, zato su se isticali, zato su bili odvažni, odlučni i voljni da taj mrski fašizam slome zauvijek, ne pitajući za cijenu.

Tih dana Tjentištem i Barama tekla je krv Dalmatinaca poput Sutjeske. Topla, crvena dalmatinska i hrvatska krv. Krv slobode.

Istina je poznata. Poznata je širom svijeta, pa tako i domaćoj javnosti i zasigurno oficijelnoj vlasti koja ne priznaje ovu Hrvatsku žrtvu, ovu krv, ovu mladost sahranjenu ili izgubljenu u hladnom kanjonu Sutjeske. Vlast ne sudjeluje na obilježavanjima obljetnica, ne organizira mise zadužnice, srami se svojih heroja, ubija ih ponovno, ruši spomen obilježja, vrijeđa njihove najbliže, sije mržnju i ne obazire se na vapaje i bol onih koji u duši nose ovu tragediju. Oni veličaju izdajnika, prakticiraju njegov izdajnički pozdrav, masovna stratišta poput Jasenovca nazivaju mjestom pogodnim za odmor i razonodu.

Bilo bi dobro da novovjeki povjesničari, poznati kao šminkeri i presvlačivači dresova, kažu jednom zašto omalovažavaju 500 tisuća Hrvata koji su sudjelovali u NOB-i, od čega 230 tisuća aktivnih boraca i preko 130 tisuća poginulih. Jesu li i oni Hrvati? Imaju li i oni pravo na miran grob i spomen kao pripadnici HOS-a? Zašto dvostruko mjerilo? Zašto razlika?

Odgovori na ova pitanja nalaze se u činjenici, između ostalog, da hrvatski predsjednik Vlade, jedini svjetski državnik, nije mogao izustiti Dan pobjede. Njega je sram svoga naroda. On slavi Dan Europe, kojeg ne bi bilo da nije bilo Dana pobjede. Hrvatske i Briselske jasle su jače od dostojanstva. Usprkos svemu, mi hrvatski antifašisti, kao dio svjetskog pokreta, a posebice mi u Zadru, ponosimo se našim junacima koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i demokratske Hrvatske. Dok je nas živih Druga dalmatinska, mada ranjena, ‘bit će u punom sastavu’. Za nas će NOB-a, njeni junaci, Sutjeska, Knin, Brezovica, Katarina, oslobađanje Zadra i njegovo pripojenje Hrvatskoj, svojoj matici, bez obzira na sve kontroverze, biti ponos, bit će jači i izdignutiji od boli, od plača od suza, jači od patnje, topliji od krvi prolivene za sve nas, za jednakost i toleranciju, za slobodu, za Hrvatsku u kojoj želimo dijeliti ljepotu i snove onih koji su za nju pali, bez obzira u kojem ratu.”

 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. UABA GZ

    19. lipnja 2020. at 22:21

    Zahvaljujemo se na objavi.
    Čestitamo građankama i građanima Zadra DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE NARODA HRVATSKE!
    Uz partizanski pozdrav : SF-SN!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu