(FOTO) PREDSJEDNICA ODLIKOVALA I ZADARSKOG NADBISKUPA Puljić pohvalio Kolindinu potporu Hrvatima u BiH, te “spontanu blizinu ljudima”

Objavljeno: 17.2.2020. u 11:25
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije. To je odlikovanje Predsjednica RH uručila mons. Puljiću u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku u Zagrebu u petak 14. veljače.

Nakon ceremonije dodjele odlikovanja blagopokojnom zagrebačkom nadbiskupu, uzoritom kardinalu Franji Kuhariću, uslijedila je dodjela nekoliko odlikovanja osobama iz kulturnog i javnog života. Među odlikovanima je i nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK.

Predajući nadbiskupu Puljiću Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je kako joj je drago što mu kao zadarskom nadbiskupu i predsjedniku HBK može uručiti to odlikovanje. Ono je znak priznanja napora koje Crkva čini u ostvarenju zajedništva hrvatskog naroda u domovini i svijetu, kao i širenja optimizma i vjere u snagu i ljubav naših ljudi prema Domovini.

Predsjednica je zahvalila nadbiskupu Puljiću za sve čime je doprinio ugledu i časti Republike Hrvatske, kao i u njegovanju dobrih i korektnih odnosa hrvatskog društva i vjerskih zajednica, te osobito za aktivnosti Crkve u Hrvata u kulturnom i humanitarnom području i djelovanju.

Primajući odlikovanje, nadbiskup Puljić zahvalio je Predsjednici RH što je tijekom svoga mandata u ozračje politike, koja je često bila kontaminirana muškom agresivnošću, unosila duh ženstvenosti i uljudbenog ponašanja te promicala društveni dijalog i konsenzus kad god je bilo potrebno i moguće. Nadbiskup je pohvalio ideju Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske države kroz „Inicijativu triju mora“ koju je Kitarović pokrenula s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Mons. Puljić zahvalio je predsjednici Grabar Kitarović što se nije umarala pružati političku i svaku drugu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te je njihov ustavnopravni i stvarni položaj smatrala osobito važnim i za Republiku Hrvatsku. Nadbiskup je osobito istaknuo njenu spontanu blizinu ljudima kad se raduju i tuguju, kada se natječu i druže, kao i kada se mole i hodočaste. Poželio je neka je u daljnjem životu i radu prati Božji blagoslov.

Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima četvrto mjesto po važnome slijedu u redoslijedu hrvatskih odlikovanja. Velered je ustanovljen 10. ožujka 1995. godine. Taj Velered dodjeljuje se visokim hrvatskim i stranim vjerskim dostojanstvenicima te visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH, odnosima hrvatske države i vjerskih zajednica te za iznimne uspjehe u kulturnom i humanitarnom djelovanju. Među dosada odlikovanima su akademik Ivan Aralica, dr. Dalibor Brozović, Šime Đodan, nadvojvoda Otto von Habsburg, Andrija Hebrang, akademik Vlatko Pavletić, Alois Mock, Stjepan Sulimanac, dr. Jure Radić, Petar Šegedin i dr.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (5 votes cast)
(FOTO) PREDSJEDNICA ODLIKOVALA I ZADARSKOG NADBISKUPA Puljić pohvalio Kolindinu potporu Hrvatima u BiH, te "spontanu blizinu ljudima", 1.0 out of 5 based on 5 ratings

8 komentara za “(FOTO) PREDSJEDNICA ODLIKOVALA I ZADARSKOG NADBISKUPA Puljić pohvalio Kolindinu potporu Hrvatima u BiH, te “spontanu blizinu ljudima””

 1. Predsjednica na odlasku samo je još trebala odlikovati – samu sebe, i onda bi to bio uspješan mandat koji će generacije pamtiti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 2. Lakše će deva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
 3. Lakše će deva proći kroz ušicu igle nego bogataš u Kraljevstvo nebesko

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
 4. Lažni Branitelj

  Zašto ga neodlikovati, pa zaposlija je sve rođake, bilo krvno, bilo teritorijalno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
 5. I zadni čin: KGK odlikuje samu sebe.
  Još ima nekoliko sati na raspolaganju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 6. Nije zaposlio u tankersku i carinu i upravu tu su Kaljmetini

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 7. Lažni Branitelj

  Vidi, vidi, pripoznaju se “junaci” s dvojnim državljanstvom

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 8. Trebala je i Kalmetu odlikovati radi dugogodišnje i teške borbe sa korunpiranim pravosuđem?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program