Connect with us

Zadar

FOTOGALERIJA Susret nadbiskupa Puljića i obitelji djece s posebnim potrebama: “Gledajte naprijed s Gospodinom!”

Objavljeno

-

Na blagdan Svete obitelji u nedjelju 29. prosinca, zadarski nadbiskup Želimir Puljić susreo je u katedrali sv. Stošije u Zadru obitelji djece s posebnim potrebama s područja Zadarske nadbiskupije.

To je prvi takav duhovni susret održan na inicijativu nadbiskupa Puljića, kojega je na to potaknulo ganuće koje je doživio sudjelujući na humanitarnom koncertu suvremene duhovne glazbe “Ublažimo autizam djece” održan 26. listopada 2019. g. u sportskoj dvorani Jazine u Zadru.

U prigodnom obraćanju roditeljima i djeci u katedrali, nadbiskup je zahvalio za dolazak članovima udruga i ustanova za djecu s posebnim potrebama. „Djeca i roditelji bili su mi na srcu kad sam razmišljao o tom susretu. Vi roditelji koji svoj križ radosno i strpljivo nosite. Čestitam vam na svemu što ste izdržali i izdržavate. Zahvaljujem od srca na vašoj ljubavi koju pokazujete prema vašoj djeci, što smo mogli osjetiti i na ovom susretu u katedrali“ poručio je mons. Puljić roditeljima, istaknuvši kako nije lako svaki dan imati glasna ponašanja djece i druge manifestacije koje se javljaju u njihovom životu. „Ali siguran sam da se s vjerom i ljubavlju sve može pobijediti i vi upravo to svjedočite. Tek ćemo gore kad dođemo Gospodinu znati koliko nam je u životu značilo to što imamo. To što vi živite povezano je s Isusovim križem. Isus je svojom patnjom i trpljenjem otkupio svijet. I mi sa svojom patnjom pomažemo Kristu da se svijet spasi i otkupi. Ne bojte se! S Gospodinom naprijed gledajte! I vaša patnja smisla ima! Ne samo za vas nego i za svijet i za Crkvu. Računamo na vas. Neka vas Gospodin blagoslovi“ poručio je mons. Puljić u ohrabrenju roditeljima, zahvalivši im za njihovo svjedočanstvo ljubavi.

U prigodnom nagovoru nadbiskup je govorio o duhu Božića i značenju obitelji. „Božić stvara obiteljsko i blagdansko raspoloženje. Bog nas voli i zato dolazi nama. Zato se radujemo Isusovom rođendanu. U rođenju u Betlehemu Bog se uživo susreo s čovjekom. Božje rođenje u Betlehemu govori o vrijednosti obitelji u kojoj se Bog rodio. Bog se htio roditi u obitelji, živjeti, raditi u njoj i smislom ispuniti naš ovozemaljski život. Svojim rođenjem u obitelji on je došao posvetiti svaku obitelj“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da su „obitelji posvećene radi toga povijesnog događaja Božjeg silaska. Obitelj je sveta Božja institucija, sveto gnijezdo koje treba braniti i štititi svim dopustivim sredstvima i biti u službi obitelji. Crkva i društvo pozvane su biti u službi obitelji. Čestitam vam blagdan Svete obitelji i udjeljujem osobiti blagoslov jer prihvaćate stvarnost obitelji kao svetu stvarnost“ poručio je mons. Puljić roditeljima.

„Po svom rođenju, Isus ne usmjerava naš pogled samo prema nebu, nego i prema zemlji. Poziva nas da dok živimo na zemlji koja jest suzna dolina i puna problema, ali da njegujemo bratsku blizinu i solidarnost. Neka i ovaj susret bude izraz solidarnosti mjesne Crkve s roditeljima koji imaju osobite brige oko djece koja imaju osobite potrebe. Bog je ušao u osobnu povijest svakoga od nas i u naše obitelji. Molimo ga: Dođi u naše obitelji, u moje srce. Pomozi mi u stanju u kojem jesmo, meni, mome mužu i djeci. Blagoslovi nas. U duhu Pavlovih riječi, zaodjenimo se u dobrostivost, blagost i strpljivost. Da u godini pred nama idemo s punim povjerenjem kako je Gospodin s nama, nije nas ostavio. Vodi brigu o nama i mi smo upisani u dlanove njegove ruke. Svakoga od nas po imenu poznaje. Gospodin neka bude naš dragi prijatelj“ potaknuo je nadbiskup Puljić, poželjevši svima Božji blagoslov i čestitavši im svete blagdane.

Prisutnima se obratio i don Dario Matak, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije koji je priredio vrećice slatkiša koje je nadbiskup uručio djeci. Don Dario je zahvalio nadbiskupu na organizaciji toga susreta baš na blagdan Svete obitelji „koja nas podsjeća da je sveta jer je Bog prisutan u njoj. Želim da vam uvijek svijetli taj primjer. Sveta obitelj je sveta jer je prihvatila dijete koje je u potpunosti promijenilo njihov život“ rekao je Matak, istaknuvši u čemu je obiteljima djece s posebnim potrebama primjer sveta obitelj Marije i Josipa. „Roditelji djece s posebnim potrebama koji su prihvatili svoju djecu prihvatili su dijete koje je potpuno promijenilo sve njihove planove i kojemu su potpuno podredili sav svoj život. Zato je ta obitelj sveta. I ti roditelji nikad nisu požalili što su prihvatili to dijete. Oni su to dijete prihvatili. To dijete je Bog donio u njihov život i u svijet preko njih“ rekao je don Dario, istaknuvši da ih njihova djeca na najljepši način povezuju s Bogom. Potaknuvši roditelje da prihvate taj križ kako su to učinili i Marija i Josip, don Dario je rekao da su i oni u svom životu doživjeli puno teškoća zbog Isusa. „Morali su bježati zbog Isusa, Mariji je rečeno da će joj mač boli probosti dušu. I oni su zbog Isusa svašta pretrpjeli i u potpunosti su mu podredili svoj život, kao što to čine roditelji djece s posebnim potrebama“ poručio je don Dario Matak.

Prisutnima se obratila i Daniela Dunat Amon iz Udruge za autizam Zadar. Zahvalila je nadbiskupu na ideji i realizaciji toga susreta koji se događa baš u katedrali. „Što se u katedrali dogodilo, dogodilo se i u svim drugim crkvama. Katedrala je majka svih crkava. Katedrala je crkva moga života. Od rođenja sam jako vezana za nju, počevši od moga krštenja, vjenčanja, krštenja moje djece. I ovaj susret doživljavam kao vrhunac usmjerenja vlastitog života i usmjerenja moje obitelji da smo na dobrom putu, iako živimo život s teškoćama“ rekla je Amon, istaknuvši da je susret s nadbiskupom „osobiti i posvećeni dan u poticanju svijesti o najmanjima i najnemoćnijima među nama i ne događa se slučajno u ove svete dane“.

„Božićno otajstvo je stapanje božanskoga s ljudskim, a mi to živimo svaki dan. Svako naše dijete s teškoćama je otajstvo za sebe. To imamo prilike vidjeti svaki dan u svim našim bitkama, onima za koje nitko ne zna i onima koje se vide na vani. Život s teškoćama nije nikakva tragedija. Taj život je drugačiji, zahtjevniji, izazovniji. Mi to jako dobro znamo. Ali također rađa i posebne blagoslove koje nema redovan život. Mi svojom prisutnošću i naša djeca možemo o tome svjedočiti na najljepši način. Bog stoji nad svakim djetetom, nad svakim pojedincem. Nad djetetom s teškoćama posebno. Svaki njegov uspjeh kroz tako težak, izazovan i složen život, poseban je dokaz Božje prisutnosti i djelovanja“ poručila je Amon, ohrabrivši roditelje da pokazuju kako život s teškoćama nije tragedija ako je tako ne doživljavaju. „To je drugačiji život koji zahtjeva više snage, strpljenja i znanja ali donosi posebne blagoslove. Na susretu s nadbiskupom svi smo dobili blagoslov koji nam je prijeko potreban da idemo dalje u svojim životima, koji će nam dati snagu, vjeru, nadu, sve što možemo pokazati ljudima kao primjer. Trebamo dosta podrške, medicinske, stručne i podrške društva u cjelini. I na ovaj način, lijepim djelovanjem možemo zamoliti takvu podršku. Ljubav koju zauzvrat dajemo bit će na korist cijeloj našoj zajednici, na korist vjernika i cijelog društva. To je divno“ poručila je Dunat Amon, poželjevši da taj susret postane tradicija, što je želja i nadbiskupa Puljića.

Svi su roditelji bili jako dirnuti susretom kojega su, kako su sami rekli, doživjeli veličanstvenim.

Roditeljima to znači, kao podrška i izraz razumijevanja za ono što žive. Njima i odlazak na misu zna biti problematičan. Djeci to trajanje može biti dugo, preglasno, a neki ljudi nemaju razumijevanja ako se dijete uzvrti, počne vikati i mahati rukama. Taj je susret u službi senzibiliziranja javnosti i poticaja okolini da se obitelji djece s posebnim potrebama razumije, da im se olakša prihvaćanjem i neosuđivanjem okoline za izvanjske manifestacije te djece.

Majka Katarina o susretu je rekla: „Emocionalno sam to doživjela. Baš me sin pita jesam li sretna što smo došli. On ima neke svoje igre i svjetove koje ja ne poznajem. Govorim mojoj djeci i poručujem svima: Samo ljubav i samo Bog. To je sve što te može gurati naprijed. Samo ljubav! Jer ljubav spašava i Bog spašava“. Bio je dirljiv prizor i jednog tate koji je jako zaplakao kada je nadbiskup njegovo dijete uručivanjem dara osobno pozdravio i blagoslovio. „Puno je tu emocija, izvrtiš cijeli film o tome što proživljavamo. Takne te kad vidiš da je dijete kakvo je. Ali prihvatiš da je tako i lakše ti je. Teško je nositi se s time, ali uz pomoć vjere sve ide“ rekao je taj otac.

Mnogi roditelji nakon susreta osobno su prilazili nadbiskupu Puljiću i s njim se zadržavali u razgovoru.

Među njima je bila i Danijela Gavran čija 22-godišnja kćer Ena ima elemente cerebralne paralize, tešku dijagnozu kromosomapatije i druge dijagnoze. „Došla sam jer mi je potreban mir. Rekla sam nadbiskupu kako se osjećam. Nadasve, jako sam zahvalna i na suzi i na osmijehu. Težak je to put, teško je. Ali kad već jesam dobila takav život, isto se osjećam blagoslovljenom i radosno. Znate što ću vam reći? U životu me nitko nije volio više nego moja Ena. To vam je nešto divno. Mamina radost. Tako da se osjećaš jače, bolje, stabilnije. Ne može čovjek bez vjere, da vjeruje. Pada se, na dane se svađam s Bogom. Kaže mi i nadbiskup: “Možeš se i svađati, tako su nekad i proroci i sveci, glavno da pričaš s Njim”. Kad me Bog ne čuje, onda mu kažem: “Opet si na godišnjem”. Nadbiskup se na to jako nasmijao. Ali ne smiješ odustati. Ne možeš izgubiti vjeru zato što misliš da te ne čuje. Bog te čuje. I onda dođe“ rekla je Danijela.

Taj joj susret osobito znači jer poznaje sve te roditelje, nekad je bila i predsjednica udruge roditelja djece s posebnim potrebama u Zadarskoj županiji. „Ima puno autizma, to su predivna dječica. Nije lako. Ali trebaš doći do toga baš da budeš zahvalan na suzi. Kako to dobro dođe. I na osmijehu. Zahvalna sam jako. Trebaš sazrijeti, ne odustati. Svaki roditelj zna da je, bez obzira imali dijete s teškoćama ili ne, vama najmanje dano da ga odgajate. Veliki je utjecaj medija i ostaloga. Okruženi smo s negativnostima koje tjeraju čovjeka da ga odvrate od vjere. A onda si sam, nemaš s kim razgovarati, ne možeš se ni boriti. Ja sam obična majka koja voli. Prirodno je da budemo u zaštiti naših anđela djece. Neki roditelji koji imaju dijete bez teškoća ne sjećaju se kad im je dijete prohodalo, progovorilo. Ovdje sve znaš – i kad je progovorilo, kad je prohodalo, sve živo. U svojoj dvadesetoj godini moja Ena nacrtala je krug i unutra dvije točke. To je glava. Ja sam plakala od radosti. Taj crtež je uokviren. Dvadeset godina je majka čekala na to. Jel’ vi znate što to za mene znači? U dječjem vrtiću Latica i školi za djecu s posebnim potrebama rade divne osobe, blagoslov za nas“ poručila je Danijela.

Svi ti roditelji iščekuju izgradnju Centra za djecu s posebnim potrebama na zadarskim Mocirama kako bi obitelji dobile potrebnu i sustavnu brigu prijeko potrebnu za tu djecu. „Ne radi se o tome hoću li ja naći nekoga da pričuva kćer dok nešto obavim, nego radi se o tome da sve što smo gradili godinama, što naša djeca dosegnu u razvoju, kada navrše 20 godina, ako dalje ne pohađaju stručne ustanove s potrebnim tretmanima, stagniraju ili mogu nazadovati. A godinama smo radili na tome da nešto postignemo. Kad sam s 23 godine rodila Enu, nije bilo rane intervencije, koja sada postoji i uvelike pomaže roditeljima da shvate što im se dogodilo. Ja nisam tada znala što je dijete s posebnim potrebama. Trebamo podršku i pomoć društva. Poručujem roditeljima da stvarno, iz dubine budu zahvalni na uspjehu i na suzi. Drugo će sve doći. Ali moraš blagosloviti i suzu, ne samo osmijeh“ poručila je hrabra majka Danijela Gavran.

U dijeljenju darova djeci nadbiskupu su pomogli mladi iz volonterske akcije 72 sata bez kompromisa.

Kroz susret je vodio nadbiskupov tajnik don Damir Šehić djelatan u pripremi toga susreta. Izvedbom božićnih pjesama sve je obogatio zbor mladih iz zadarske župe sv. Ante Padovanskoga na Smiljevcu.

no images were found

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu