Danas je Pepelnica. Znate li što je to?

Objavljeno: 06.3.2019. u 08:30
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva Uskrsa.

Pepelnica svojom simbolikom ima osobni karakter obraćenja, ali i ekleziološki i socijalni, jer je riječ o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.

Pepelnica je početak korizmenog vremena, dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta na koji svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju”.

Korizma traje 40 dana

Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje molitvu, post i dobra djela.

Post na Pepelnicu i Veliki petak prije Uskrsa odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs, odnosno jela bez mesa, za starije od 14 godina, izuzev bolesnika.

Pepeo je simbol pokore, a dobiva se od blagoslovljenih grančica palme ili masline blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Korizmenih 40 dana je spomen na vrijeme koje je Isus proveo u pustinji.

Znak pokore

Pepeo podsjeća ljude na njihovu vlastitu prolaznost i već je u Starom zavjetu znak pokore, kajanja i poniznosti, no običaj korizme nastao je u IV. stoljeću, a propis pepela za Pepelnicu ili Čistu srijedu potječe iz XII. stoljeća.

Dugo vremena korizma se svetkovala velikom strogošću. Tako su primjerice vjernici prvog tisućljeća koji su počinili teški grijeh morali provesti korizmu izvan zajednice, a zbog najtežih grijeha u vreći i pepelu. Tek na Veliki četvrtak opet su bili primljeni u zajednicu.

Do Drugog vatikanskog koncila post u Katoličkoj crkvi bio je obvezujući. Trebalo se odreći mesa, mliječnih proizvoda, vina i jaja. Danas su samo Čista srijeda i Veliki petak obvezni dani posta, a za vrijeme između post se preporuča.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 komentara za “Danas je Pepelnica. Znate li što je to?”

 1. Je, znan…to je ono ca ostane poslika se ugase gradela..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Što je to poslodavac po hrvatskom jeziku

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. To je dan kada se u Poglavarstvu posipaju pepelom.
  Kao, sveci. Nisu oni ništa znali

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program