Kako je Rubeša ukrao Skupštinu ILI Neka netko ispiše recept

Objavljeno: 27.6.2018. u 14:05
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Da uđeš u Zavod za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković i kreneš od stola do stola, od ureda do ureda, pa jednog ošamariš, drugog zaliješ kiselinom, trećem zapališ sve papire… i tako do kraja redom… manji bi si problem napravio nego da se o jednu jedinu budalu okrzneš vrhom srednjeg prsta u pokušaju da ga zaobiđeš. To oduvijek kategorički tvrdim. Lakše je s punom dvoranom akademika nego s usamljenom budalom.

Tezu plastično potvrđuje i današnja sjednica Županijske skupštine. Šaka direktora i nekoliko desetaka vijećnika, sto novinara – svi su izgubili dan jer je jedan među njima (vijećnicima, da ironija bude veća) preskočio terapiju ili odlazak doktoru makar.

Pa je prvo galamio, ne možeš ga ušutkati, pa se ustao za govornicu, pa dobacivao, pa omalovažavao skupštinska tijela, i to tako artikulirano da se nitko od svjedoka ne može zakleti ni koji bi povod za to bio, ni što je huligan želio reći ili kome.

Razgovor ovakav otprilike:

Rubešu opominje predsjednik Skupštine da ne smije dobacivati govornicima, na što on odgovara:

“Što ćeš ti meni govoriti!?”

I tu je kraj. Ili tu negdje. Prekid sjednice i svih cirka šezdeset ljudi – tamo odakle je i došlo.

Sjednica skoro da nije ni započela. Nastavlja se u sljedećoj epizodi. Kad se procijeni da se Mladi Rubeša sabrao.

Obzirom da Rubeša možda nema recept, taktiku ili pamet, ali legitimitet ima (hvala domaćim zakonima i demokraciji), sjednica Skupštine teoretski bi se mogla razvući do Božića. Svakih petnaest dana jedna ili dvije točke dnevnog reda, koliko Rubeša dopusti, i onda razlaz.

Za petnaest dana sljedeće dvije točke, tri super. Sve ovisi o Rubeši. Ili o Pupiću ponekad. Stvar ista.

Festival demokracije u zadarskom je Vijeću, sad u Skupštini, doživio pravo grand finale. Jedan (onaj s početka teksta) nesmetano zlostavlja sve druge. I ne možeš mu zapravo ništa. Prekid sjednice zapravo je najbolje, premda diplomatsko rješenje. Pozoveš li zaštitare, ili posegneš za kakvom sličnom taktikom, tek tada si im dao vjetar u krila. Što je tu je. Oslanjamo se jedino na nečiji kućni odgoj i ako ga ovaj nema, imamo cirkus.

Ante Rubeša i njegov krug iz AM jedinstvena su potvrda ispravnosti stoput citirane tvrdnje jednog velikog čovjeka s ovih prostora:

“Demokracija je dobra stvar, ali nije za svakoga.”

Šteta što u njegovo doba Rubeša & co. nisu bili u prilici baviti se politikom. Al bi on to u čas oka riješio…

Sretan nam Dan državnosti.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Kako je Rubeša ukrao Skupštinu ILI Neka netko ispiše recept, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program