SRETAN BOŽIĆ! Je li gotovo?

Objavljeno: 27.12.2016. u 07:49
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ove nesretne 2016. Božić nam je baš imao pasti u nedjelju, pa je skroz jasno da smo u inat tome spremili spektakl od iščekivanja Božića u trajanju od ravno 4 tjedna. Molitve, klanjanja, ispovijedavanja i dubokog oranja u svoje podsvjesno katoličko biće, bitak, bit… Aha. Zadnjih trideset dana mi se ubismo od pića, jela, nazdravljanja, kuhanja, serviranja, trošenja… a oni sretniji od trpljenja gledanja svega navedenoga.

No, poanta je da nas nitko ne može zaskočiti. Dobro je Balašević rekao da se Juga raspala taman kad se osnovalo povjerenstvo za odlučivanje kako spojiti 1. maj sa Danom Republike. Država otišla u Honduras, ali navike ostale. Zbog te nedjelje, ne možemo izostati s posla kako spada – bar 6 dana za 2 dana blagdana, pa zato s posla izostajemo puni mjesec. Više manje. Kao u onom filmu “Beskrajan dan”. Samo je beskrajan u ovom slučaju Božić.

Kupujemo, jedemo i prejedamo se, malo manje pijemo, ni ne sjećam se više otkada. Valjda kako smo položili cvijeće “na grobove najmilijih”, odmah smo povadili lako i teže naoružanje i krenuli s ofenzivom. Drvca su se već stoput sasušila, zato sad sve više nas ima umjetna, tko nije kupio nek odmah krene jer sljedeće godine stvar vadimo čim izujemo japanke.

Kao da se stalno budimo u istome danu – sve blješti, svi jure, sve vrišti “kupi me”, ovo se otvara, ono zatvara, ovi imaju akcije, sniženja, rasprodaje… misliš da si sve uzeo, ali jok. Čokolada se otopila u autu gdje si je skrio od znatiželjnika jer te dočekao Badnji na +15, ono što si skrio u stanu od muke i dosade pojeo si sam (priznaj!), “glavne” darove podijelio si u nestrpljenju ni ne pamtiš više kojega dana, pa sve iznova. Tko nije bio u blagdanskom šopingu 2016. bar triput? Nek digne ruku. Kad ni ne znamo kad je blagdan, a ni što više slavimo. Toliko smo se puta do Božića prepjevali, preistrošili i prejeli da je dobro da smo se uopće sjetili da je 25.

Uzmimo na primjer ove s nacionalne dalekovidnice. Sinoć gledamo “Deset zapovijedi” – što drugo – i negdje u 358. minuti filma, kad je bilo najnapetije, suze u očima, zubi škrguću u muci hoće li Mojsije uspjeti izvući Židove iz sužanjstva, netko reče:

- Odlično. I sad isti ti idu ubiti Isusa.

Najmlađi član obitelji koji ide na dva vjeronauka na dvije adrese pet puta na tjedan i još uvijek ima tu rijetku povlasticu da vjeruje svemu što pročita, okrene se s 359 upitnika nad glavom.

- I, k tome, drmaju svijetom, doda ovaj bezbožnik.

I sad što? Zbilja, zašto nama HTV prikazuje “10 zapovijedi” na dan – rođenja Isusa? Jel nema filmova o Isusu ili su se i oni pogubili u ovom beskrajnom Adventu s fritulama i vinom?

Ako je netko shvatio razloge, neka svoja promišljanja ostavi dolje u komentarima jer nama nekima zaista nije bistro čemu takva božićna poruka s Prisavlja?

Ništa protiv “10 zapovijedi”, dapače, sjajan film, ali za doba Hanuke, recimo, ili eventualno blagdan Svih svetih. Za Božić, međutim… hm?

I sve nam je tako nekako, naopako. Nadbiskupa uslikalo kako se klanja i blagoslivlja plastičnu bebu koja u Stošiji svake godine glumi Isusa, pod borom nam se već 30 dana kako tko prođe ruše tri kralja i pastiri, pa u čekanju slične te bebe Isusa svako malo netko bradom sleti u naručje Mariji, drugi završi pod ovčicom i tako ostane danima dok mi ne izvirimo iz frižidera i vidimo što se događa.

Naopako mi se čini sve to. Al može bit da je najnaopakije skretati pozornost na ovakve propuste, da ne bismo od iduće godine vježbali doček Božića – od Uskrsa?

I taj je u nedjelju, jasno, pa kad nam je ovako dobro krenulo jedva čekam vidjeti što smo pripremili za taj period. Svaka ideja je dobrodošla. Bitno da se “ubijemo”, tim lakše što će isto dotad biti i s Isusom, pa možemo opet s “10 zapovijedi”? Bilo bi prigodnije, svakako.

P. S. Sretan vam Božić želim, od srca, ali i pod dojmom trendova koje krojimo, a uslijed kakvih se prije samo koji dan dogodilo da je deset puta čitanija od ostalih bila vijest o otvaranju dućana s patikama u Supernovoj. Istog tog dana se događao Vukovar u Siriji, zadarska Bolnica je objavila da zapošljava desetak ljudi… Ma kakvi. Patike su patike.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
SRETAN BOŽIĆ! Je li gotovo?, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

2 komentara za “SRETAN BOŽIĆ! Je li gotovo?”

  1. Svim istinoljubivim Bozjim Ljudima sretan i blagoslovljen Bozic. Za autoricu teksta,citat koji se tice 8. Bozje zapovjedi: Za istinito obavještavanje pojedinaca i zajednice osobito su odgovorna sredstva društvenog priopćavanja (tisak, radio, televizija itd). Svi imamo pravo na obaviještenost koja je utemeljena na istini, slobodi, pravdi i ljubavi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Bravo, djole!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program