Connect with us

Tech

Zagrijavanje će pokrenuti potrese, vulkane i cunamije!

Objavljeno

-

U svojoj novoj knjizi ‘Buđenje giganta’, koja bi se u prodaji trebala naći u travnju ove godine, ugledni stručnjak za vulkane Bill McGuire tvrdi da će globalno zagrijavanje kojem svjedočimo posljednjih desetljeća izazvati otapanje velikih ledenjaka i ledenih površina u polarnim područjima te otjecanje njihovih voda u oceane što će utjecati na Zemljinu koru i pokrenuti vulkanske i seizmičke aktivnosti, klizanje tla i cunamije.

Na samom početku knjige britanski znanstvenik ističe da se slična stvar već dogodila u prošlosti – nakon završetka posljednjeg ledenog doba prije više od 20 tisuća godina, geološke aktivnosti Zemlje naglo su porasle. Ovu promjenu uzrokovala je redistribucija vodene i ledene mase na površini našeg planeta.

– To može zvučati ludo, međutim, imamo puno dokaza koji govore u prilog takvoj tezi, rekao je u nedavnom intervjuu za Guardian Bill McGuire.

– Od ledenog doba prije 20-ak tisuća godina u kojem su veliki dijelovi sjeverne hemisfere bili prekriveni ledom do današnje situacije u kojoj ondje gotovo uopće nema leda, došlo je do velike promjene u klimi, a razine mora narasle su za 130 metara. Kada analiziramo ovo razdoblje, vidimo da je otapanje leda napunilo oceanske bazene i izazvalo reakcije u Zemljinoj kori. Količina leda na polovima se smanjila, voda se prelila u oceane pa su se pritisci na Zemlju promijenili što je izazvalo reakcije u kori – povećao se broj vulkanskih erupcija, potresa, klizanja zemljišta i sličnih stvari’, rekao je Bill McGuire i dodao: ‘Prije 20.000 godina više od 54 milijuna četvornih kilometara vode premjestilo se s polova u oceanske bazene. To je golema masa… Na višim geografskim širinama nestao je ledeni pokrov debeo nekoliko kilometara pa se kora ponovno uzdigla što je pokrenulo potrese. Voda koja je napunila oceane potisnula je koru prema dolje što je također pokrenulo vulkane i seizmičke aktivnosti. Dakle, tu je na djelu bilo veliko premještanje mase – rasterećivanje na jednom i opterećivanje na drugom dijelu Zemlje.

Bill McGuire ističe da postoje dokazi koji potvrđuju da su se ovi procesi uistinu odvijali. ‘Jedan dobar primjer je Skandinavija. Norveška, Švedska i Laponija inače nisu mjesta koja se obično povezuju s velikim potresima. One su prije 20.000 godina bile prekrivene s tri kilometra leda. Kada se led otopio, Zemljina kora se uzdigla za 300-tinjak metara što je pokrenulo velike potrese. U Laponiji su dosezali magnitudu 8. Ondje se i danas vide velike napukline u sedimentima glečera. Postoje odlični dokazi koji to potvrđuju. Ako pogledate primjer Islanda koji je bio potpuno prekriven ledom debelim više kilometara. Nakon ledenog doba u tom su području vulkanske aktivnosti povećane 50-ak puta jer je golema masa nestala s vulkana koji su prije bili zarobljeni pod ledom. Magma je mogla lakše izlaziti van. Osim toga, kako se smanjio pritisak, pod korom se moglo stvarati više magme. Nad mnogim se vulkanima još i danas nalazi dosta leda. Kada se on otopi, ponovno će se povećati vulkanske aktivnosti. Takve stvari su se događale u prošlosti pa nas očekuju i u budućnosti’, rekao je Bill McGuire i dodao da zbivanja u Skandinaviji također utječu na procese na sjeveru Atlantika. Vulkanske i seizmičke aktivnosti te stvaranje novih sedimenata moglo bi pokrenuti i velika klizanja zemljišta te cunamije.

Prema britanskom vulkanologu, preraspoređivanje golemih masa moglo bi utjecati i na brzinu rotacije Zemlje te duljinu trajanja dana. ‘To se može usporediti s klizačima koji skupljaju ruke kako bi se brže okretali na ledu ili ih šire kako bi usporili’, objasnio je Bill McGuire.

Na primjedbu voditelja da je situacija danas ipak drukčija nego što je bila nakon prošlog ledenog doba kada su veliki dijelovi Zemlje bili prekriveni kilometarskim slojevima leda, Bill McGuire je odgovorio: ‘Mada danas u Skandinaviji ili sjevernoj Kanadi nema tri kilometra ledenog pokrova, ima ga na Grenlandu i na zapadnoj Antarktici. Led je još uvijek tu. Razine mora neće porasti 120 metara, međutim, brzina njihova dizanja može se u najmanju ruku usporediti s brzinom nakon ledenog doba. Imamo priliku vidjeti da se ove stvari već zbivaju. Grenland se već počeo uzdizati. Težina leda na Grenlandu toliko je velika da je njegov srednji dio trenutačno ispod razine mora. Kada bi se sav taj led otopio, Grenland bi izgledao kao atol s morem u sredini. Međutim, kada led nestane, kora će se ondje ponovno uzdići. To se neće dogoditi u ovom stoljeću, no s vremenom ipak hoće. U narednim desetljećima već bismo mogli vidjeti neke seizmičke reakcije i klizanja zemljišta na Grenlandu’, objasnio je.

Bill McGuire kaže da sada nije moguće znati kada ćemo početi bilježiti ozbiljne reakcije niti koliki će njihovi razmjeri biti, no ističe primjer Aljaske koja je već izgubila kilometre ledenog pokrova u posljednjih stotinjak godina. ‘Ondje smo već zabilježili porast seizmičkih aktivnosti, a moguće je da će uskoro uslijediti i veći potresi magnitude 7. Na Aljasci se povećao i broj klizanja zemljišta.’

Bill McGuire priznaje da je teško predvidjeti kada će uslijediti veliki potresi i velike erupcije vulkana, no ističe da će to u najvećoj mjeri ovisiti o tome što ćemo poduzeti da zaustavimo globalno zagrijavanje. ‘Nakon zaključaka konferencije u Durbanu prema kojima nećemo puno uspjeti napraviti u narednih desetak godina, ja sam prilično pesimističan… Ne vidim kako možemo izbjeći opasan porast temperature od dva stupnja Celzijusa. Neki modeli čak predviđaju porast od četiri stupnja do 2060. ili 2070. To na višim geografskim širinama znači porast od 15 stupnjeva. Ledeni pokrivač na Grenlandu neće izdržati porast od 15 stupnjeva… Htio sam upozoriti ljude da je Zemlja sustav koji je puno složeniji nego što smo mislili te da klimatske promjene neće djelovati samo na oceane i atmosferu, već i na samu Zemlju što će dovesti do neočekivanih posljedica’, upozorio je autor knjige Buđenje giganta.

 

Tech

OČISTITE MOBITEL! Stručnjak otkrio koje uređaje i aplikacije treba ukloniti

Objavljeno

-

By

Unsplash

Skup u Zagrebu dao je zanimljive savjete na temu obrane od sve češćeg oblika napada.

Najčešće posljedice uspješnog kibernetičkog napada na poslovni ili državni sektor su financijske štete, zastoj u radu, krađa intelektualnog vlasništva i gubitak reputacije, jedna je od poruka prvog Adriatic MSP Summita održanog u Zagrebu. Predavanja na temu unaprjeđenja kibernetičke sigurnosti održali su međunarodni IT stručnjaci iz Škotske, Brazila, Portugala, Njemačke, Češke i Hrvatske.

Slabe lozinke

Što se ključnih mjera opreza tiče, kako se organizacije i pojedinci mogu zaštititi od kibernetičkih napada, Mark Lamb, osnivač i izvršni direktor HighGround.io i izvršni direktor M3 Networksa, savjetuje da se krene od analize digitalnog okruženja.

Ostavite samo najnužnije

“Definirajte koje aplikacije i uređaji su vam zaista potrebni, sve što je zastarjelo i suvišno uklonite. Deaktivirajte sve servise koji vam nisu potrebni ili vam njihova svrha nije u potpunosti jasna. Zatim, krenite smanjivati površinu napada. Ostavite samo najnužnije. Ono što je ostalo, osnažite primjenom zdravih sigurnosnih praksi kao što su multi-faktorna autentikacija (MFA), snažne lozinke i konstantan nadzor nad konfiguracijskim promjenama”, navodi Lamb.

Brazilski stručnjak za kibernetičku sigurnost Filipi Zanoello Pires, inače osnivač Black&White Technologyja, koji kroz projekt i neprofitnu organizaciju ‘Hakiranje NIJE zločin’ zagovara globalnu reformu politike da bi se dekriminaliziralo hakiranje, posljednjih je godina puno istraživao sigurnosne sustave i prijetnje tvrtki kroz simulaciju napada, piše Poslovni.hr.

“Imao sam priliku raditi s rješenjima sigurnosnih dobavljača te sam trebao simulirati napade kako bih zaobišao ta rješenja bez otkrivanja. Postigao sam vrlo pozitivne rezultate, što je generiralo poboljšanja u testiranim rješenjima, sustavima za otkrivanje i u tehnologiji”, kaže Pires dodajući da je glavni krivac za sigurnosne propuste “nedostatak vidljivosti kibernetičkog prostora, kao i to da gotovo svatko na neki način koristi pružatelja usluga u oblaku, što je uzrokovalo značajan porast napada”.

Tvrtke trebaju ulagati, ističe, u osvještavanje zaposlenika i obuku za obranu od socijalnog inženjeringa. Nove tehnologije poput interneta stvari (IoT) i umjetne inteligencije (AI) uvode nove opasnosti u području kibernetičke sigurnosti te je, prema Piresu, to još jedna velika prednost za “stranu koja napada, posebno kada se govori o IoT-u, jer proizvođači stvaraju okoline sa slabim lozinkama, s četiri ili pet brojeva, te još postoje brojne zastarjele verzije softvera koje su lako implementirane, ali s mnogim ranjivostima”.

Ljudski faktor i dalje tu

“AI je nešto drugačiji slučaj. Već postoje neki napadi koji koriste AI, ali AI je došao kako bi pomogao i olakšao tehnologiju, a ljudski faktor i dalje je potreban za upravljanje i poboljšanja, posebno za kreativnost”, ustvrdio je Pires ukazavši i na izuzetnu važnost edukacije ljudi, a njegova je preporuka “mjesečna akcija i razgovori pomoću raznih aktivnosti i stručnjaka iz industrije”.

Prema organizatoru konferencije direktoru Nestec IT Solutionsa Siniši Vojteku, glavni cilj i ovog događanja je razmjena stručnosti i primjera iz prakse koji mogu poslužiti kao odgovor na izazove s kojima se susreću pružatelji IT usluga u Adria regiji.

 
Nastavi čitati

Tech

Otkriveno koliko bi trebala koštati nova “Tesla za narod”: Dolazit će i bez volana i pedala

Objavljeno

-

By

Tesla

Novi Teslin automobil “za narod” trebao bi koštati ispod 25.000 dolara. Otkriveno je to u ulomku iz knjige Waltera Isaacsona – Elon Musk.

Tako doznajemo da će pristupačni električni automobil biti futurističkog stila, nešto poput već predstavljenog Tesla Cybertrucka, prenosi Axios.

Drugim riječima, mogli bismo očekivati sličan aerodinamički pristup, iako u manjem paketu. Ako je vjerovati autoru Isaacsonu, upravo se jedan takav prijedlog svidio čelniku Tesle. “Kad jedan od ovih dođe iza ugla. ljudi će misliti da vide nešto iz budućnosti”, rekao je Elon Musk.

Početni model planira se proizvoditi uz koncept autonomnog robotaksija. Musk se zalaže za razvoj potonjeg unatoč protivljenju Teslinih direktora, rekavši da bi se program mogao suočiti s preprekama u odnosu na vladine sigurnosne standarde.

“Ovo vozilo mora biti dizajnirano kao čisti robotaksi. Preuzet ćemo taj rizik. Moja je greška ako se pokvari”, rekao je Musk koji želi da robotaksiji budu potpuno automatizirani, bez upravljača i pedala.

Isprva, Musk nije pristajao na da najpovoljniji model bude i robotaksi, prognozirajući da bi to učinilo pristupačni automobil “nepotrebnim”. Ali kako se priča razvijala, on sada planira napraviti oba modela u tvornici u Austinu.

 
Nastavi čitati

Tech

Znanstvenici izračunali kada će Zemlju pogoditi asteroid snage 22 atomske bombe

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Znanstvenici NASA-e napravili su proračun da će asteroid Bennu udariti u Zemlju za 159 godina, točnije 24. rujna 2182.

S obzirom da datum ulazi u 22. stoljeće, ne moramo još dugo brinuti zbog ovog asteroida.

Asteroid, nazvan Bennu, prođe Zemlju svakih šest godina i upola je manji od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosaure.

Ako se Bennu sruši na Zemlju, to će izazvati pustoš 965 kilometara od mjesta nesreće, ali nije dovoljno veliki da izazove izumiranje širom svijeta.

NASA radi na planovima da usmjeri smjer sudara asteroida i preusmjeri asteroid Bennu. Njihova misija je sada u završnoj fazi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu