ON LINE

Maslina

Objavljeno: 21.7.2011. u 15:43
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Posljednje desetljeće i pol živim u uvjerenju kako je Rade Bobanović dobar čovjek. Sad već počinjem sumnjati i da je predobar i da bismo se svi trebali ugledati u njega. Zato ne vjerujem ni najmanje da bi on mogao zloupotrijebiti svoju poziciju, nekoga proganjati, ispisivati lažne sankcije, milijunske, voditi privatne obračune s profesionalne stolice… Ja sam čvrsta uvjerenja da su takve nevjerojatne glasine distribuirali zlobnici, ljubomorni što Rade već kusur godina drma zadarskim gospodarstvom, što iz Porezne uprave, što iz Financijske policije.

Rade je dobar čovjek, priprosti seljak koji je prvi to uvijek rado isticao i neiskvaren, čisti naivac koji prije svega vjeruje u ono primarno, dobro u ljudima. U sebi prvome. Baš ta njegova neiskvarenost velikodušno ga je poštedila onog što su nama preostalima život i iskustvo donijeli – ciničnosti.

Uzmimo, evo, zadnji slučaj koji se plete baš ovih dana oko našeg Bobanovića. Dobio čovjek neke državne poticaje (oko 100.000 eura, što se saznalo) za svoje voće i povrće u Polači i nije mogao vjerovati da će sad za to morati odgovarati, da bi nešto bilo sporno u tome što radi za državu i za sebe, dobija od države za sebe i za kod kuće, i još sam sebe kontrolira u potrošnji. Čudi se i on sam danas, u razgovoru s novinarom Z NET-a – kako je on mogao znati da bi zato mogao biti u sukobu interesa?!

Neznanje inače ne opravdava, ali to za njega ne važi jer ni to ne zna, dodaje i potura nam novu definiciju onoga u čemu su njegovi nadređeni otkrili da se on nalazi: “Sukob interesa bi bio da sam ja prešutio svoj rad u zadruzi ili OPG-u!”

Ako se do ove rečenice niste slagali sa mnom oko toga koliko je dobar Rade Bobanović, vjerujem da smo sada na istom kolosijeku. Idemo dalje…

Što sada? Imamo načelnika Financijske policije koji je u financijskom prekršaju, ali to ne shvaća, dok s druge strane imamo glasine da bi stvar s našim Radom mogla završiti tako što će on prepisati voće i povrće na ženu ili prvog rođaka, te ubuduće na njihovo ime tražiti (i dobivati) državne poticaje i, i dalje, on sam ili netko od njemu podređenih kontrolirati njihovo trošenje, pa smo kvit!?

Ja sam apsolutno “za”. Bez rezerve i mrtva ozbiljna. Neka naš pošteni Rade točno to učini, a minut iza njega ja idem preuzeti skupu vjerojatno obranu Ratka Mladića koji shvaćam da treba reći samo da nije znao da nije dobro ubijati, paliti i rušiti; potom trčim do Telekoma reći im da me nitko nije upozorio da ću morati plaćati račune za telefon; u Obale i lučice da nisam znala da se parkiranje plaća… A na povratku odem možda i do marketa, pa ako me upitaju slučajno za kakav novac, pozvat ću Radu, pa nek im on objašnjava kako se i što naplaćuje, kad se zna znanje.

Kaže Rade, za kraj, da će se sad između njega i Ministarstva financija obaviti neki razgovori, pa da će se vidjeti hoće li on nastaviti dalje u masliniku ili u policiji, i kojoj, te da je on suglasan sa svime. Što ti je dobar i pošten čovjek!? Sad kad smo svi saznali sve o njegovom poštenju, on nudi maslinovu grančiću? Iz maslinika u koji je otišlo 100.000 eura naših para.

Kako su u Bibliji maslinari bili oslobođeni ratovanja, Rade misli da će biti oslobođen odgovornosti… Ali, nema tako gustog maslinika, a da i najvećeg maslinara ne može doseći ruka… Pravde? Ma kakve pravde. Čvrstog slova zakona, na koji se dosad pozivao naš načelnik, a ubuduće ćemo mi.

Ništa osobno…

P. S. Ima samo jedan mali problem oko gornje ideje za epilog priče “Bobanović i masline”. Ako dođe do realizacije iste, ako Rade ostane na čelu Finacijske i svojeg/državnog maslinika, biti će to stoga što je prošla njegova samoobrana pod egidom “nisam znao”. Ovoga puta, to da je u sukobu interesa. No, što je sa nizom predmeta koje je potpisao, nadgledao, provjeravao, sankcionirao…? Zna li tko – zna li Rade što je tamo radio? I što ćemo svi skupa, otkrije li se da je radio svašta, kad unaprijed znamo da će se braniti sa – “pojma ja nisam imao”? Možda je zato maslinik ipak bolje rješenje…

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 komentara za “Maslina”

 1. Odlično… Rade je stvarno dobričina…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Dobričina nema što. Baš pravo malo naivno nevino dijete koje bi išlo kopat masline a zakon i pravdu ko j*be

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Koji lik je taj rade…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Da, najunosnije je u ovim vrimenima reci, nisam znao, posebno kad ti kapa iz drzavne blagajne, ali zato takvi i njima slicni, i te kako se trude i znaju zagorcati zivot onima koji, iole svoim znanjem i radom, pune tu istu drzavnu blagajnu. Rekli bi nasi stari ” svaka sila za vrimena”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program