Connect with us

Tech

Apple zabilježio preko milijun skidanja novog OS-a

Objavljeno

-

Nakon što je službeno u opticaj pušten prije 2 dana, novi Appleov operativni sustav OS X Lion, preuzet je preko 1.000.000 puta sa službenog App Storea.

Iako je lako za vjerovati da je isti procurio i na ilegalnim stranicama, stvarna brojka instaliranih primjeraka novog OS-a lako se može kretati i prema brojci od 1.500.000.

Iako novi OS krasi preko 250 novih funkcija i mogućnosti, a recenzije ste već mogli pročitati na brojnim tehnološkim portalima, donosimo vam samo nekoliko najzanimljivijih, koje smo i sami isprobali.

Rad sa cijelim OS-om poprilično je impresivan i po našem iskustvu puno je fluidniji i više “user friendly” od Windowsa. Iako, tu nailazimo na jednu zamjerku – nadogradnjom na Lion “skrolanje” mišom je prvo što uočite nakon instalacije, jer je ono sada obrnuto. S vremenom će se ovo možda pokazati kao korisna stvar, jer je normalno da ukoliko “skrolate” prema gore da sadržaj ide gore, ali…

Mission Control svakako je zanimljiva novost u Lionu, i to prvenstveno jer su korisnici OS X-a do sada bili blago zakinuti za blagodati kombinacije Alt+Tab koje imaju korisnici Windowsa. No, Apple je očito shvatio propust i isti je ispravio u obliku spomenute funkcije.

Iako je postavljanje foldera Applications na Docku do sada služilo svrsi, Launchpad je daleko pregledniji i organiziraniji, pogotovo s opcijom foldera.

Istina, mnogi će zaključiti kako je ovo najočitija kopija iOS-a, ali Apple očito vjeruje da se stvari koje funkcioniraju ne trebaju mijenjati, a pogotovo ne izostavljati, već samo unaprijediti i ponuditi i korisnicima OS X-a. Mi se slažemo s njima.

Iako sam paralelno, zbog poslovnog dijela života, vezan i uz Windowse, te sam do prije nekoliko dana bio uvjeren kao Outlook teško može nadmašiti Appleov Mail, shvatio sam da sam bio u zabludi. Naime, novi je Mail toliko funkcionalan i toliko “moćan” da me je ostavio bez daha. Brzina, jednostavnost, mogućnosti, funkcionalnost – čista petica.

Kako je cijeli OS X Lion puno dotjeraniji, što u kodu što grafički, rad sa novim OS-om ostavlja bez daha i najzahtjevnije korisnike. Svi procesi sada se nativno odvijaju u 64-bitnom načinu rada, čime je Apple u potpunosti napustio 32-bitnu arhitekturu na razini OS-a. Ipak, OS X i dalje podržava i 32-bitne verzije aplikacija.

Time Machine je sa Lionom doživio i blagi redizajn grafičkog sučelja, ali i poprilično ubrzanje u radu samog vraćanja datoteka. Isprobano.

Za sam kraj ove male recenzije, dodajem kako je grafička dotjeranost i brzina novog Liona stvarno na zavidnoj razini. Svi “pravi” OS X korisnici biti će jako zadovoljni posljednjim Appleovim uratkom, a korisnici koji uz OS X koriste i neku verziju iOS-a biti će jednostavno fascinirani.

Novi OS X dostupan je za (samo) 29,99$ putem Mac Apple Store-a i za sada je to jedini način legalne kupovine ovog OS-a. Međutim, za sve željne fizičkog medija, Apple će tijekom kolovoza početi s prodajom posebno napravljenih USB memorija na kojima će distribuirati OS X Lion. Izgleda da je, barem što se Applea tiče, došao kraj distribucije OS-a na CD/DVD medijima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

“Kum” AI-ja: AI bi u budućnosti mogao pokušati preuzeti vlasti, moramo biti oprezni

Objavljeno

-

Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton, koji se smatra “kumom umjetne inteligencije” kaže da će vlade diljem svijeta morati uspostaviti univerzalni temeljni dohodak kako bi se nosile s utjecajem umjetne inteligencije na nejednakost.

Profesor Geoffrey Hinton rekao je za BBC da je “jako zabrinut da će umjetna inteligencija preuzeti mnoge svakodnevne poslove”, da bi to moglo povećati nejednakost te da su potrebne reforme kako bi se isto spriječilo.

Posljedice po nejednakost

“Konzultirali su me ljudi u britanskoj vladi i savjetovao sam im da je univerzalni temeljni dohodak dobra ideja”, rekao je.

Rekao je da iako smatra kako će umjetna inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima, “a ne ljudima čiji poslovi budu izgubljeni i to će biti jako loše za društvo”.

Profesor Hinton je pionir neuronskih mreža, koje čine teorijsku osnovu umjetne inteligencije. Do prošle godine radio je u Googleu, no napustio je tehnološkog diva kako bi mogao slobodnije govoriti o opasnostima od neregulirane umjetne inteligencije.

Profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost o prijetnjama AI-ja za cjelokupno čovječanstvo. “Pokazuje se da vlade nisu bile voljne obuzdati vojnu upotrebu umjetne inteligencije, a tehnološke tvrtke ne ulažu dovoljno truda u sigurnost”, tvrdi.

Profesor Hinton je rekao da za pet do 20 godina postoji vjerojatnost da ćemo se morati suočiti s problemom AI-ja koji bi mogao pokušati preuzeti vlast. “To bi dovelo do prijetnje na razini izumiranja za ljude jer bismo mogli stvoriti oblik inteligencije koji je bolji od biološke inteligencije, a to je za nas vrlo zabrinjavajuće”, kaže.

Zabrana vojne uporabe umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija bi se mogla autonomno razviti tako da ima za cilj preuzimanje kontrole, a to pokazuju i dosad benigni alati za primjerice prijevod teksta.

“Ono što me najviše brine kod AI-ja jest da oni mogu samostalno donositi odluke o ubijanju ljudi”, kaže.

Profesor Hinton predlaže stoga nešto poput Ženevske konvencije, međunarodnog ugovora za reguliranje vojne uporabe umjetne inteligencije. “Ali mislim da se to neće dogoditi dok se ne dogode vrlo gadne stvari”, dodao je.

S obzirom da je u tijeku nova utrka u naoružanju između SAD-a Rusije i Kine, Hinton kaže da bi najbolje rješenje bila zabrana vojne uporabe umjetne inteligencije.

 
Nastavi čitati

Tech

Popularne aplikacije koje su opasne za vaš telefon: Obrišite ovih pet čim prije

Objavljeno

-

By

Korisnici Android telefona trebaju biti na oprezu nakon otkrića opasnih lažnih aplikacija koje izgledaju baš kao one popularne.

Ako ste iznenada primijetili duple kopije aplikacija kao što su Instagram, Snapchat, WhatsApp, X (bivši Twitter) i Google koje se pojavljuju na vašem telefonu ili ste te usluge preuzeli iz neslužbenih trgovina, obrišite ih bez odgađanja, piše Mirror.

Stručnjaci za sigurnost u Sonic Wallu otkrili su novu prijetnju, a čini se da hakeri koriste ove iznimno popularne platforme kako bi zarazili uređaje zlonamjernim softverom i mogli bi otkriti vaše osobne podatke.

Jednom instalirane, lažne aplikacije izgledaju kao prave s ikonama na zaslonu koje se ne razlikuju od originalnih.

Međutim, unatoč tome što izgledaju dovoljno nevini, skrivaju neugodno iznenađenje s Sonic Wallom koji kaže da “zlonamjerna aplikacija ima za cilj izvršiti štetne radnje ili ukrasti osjetljive informacije bez korisnikove svijesti ili pristanka.”

Jedan od izdajničkih znakova da nešto nije u redu su dopuštenja na koja će te aplikacije htjeti da pristanete. Nakon instalacije, od vas će se tražiti da aplikaciji dopustite pristup stvarima kao što su usluga pristupačnosti i dozvola administratora uređaja.

“Traženjem ovih dozvola, zlonamjerna aplikacija ima za cilj steći kontrolu nad žrtvinim uređajem”, dodao je Sonic Wall.

Mogućnost učitavanja aplikacija s Googleove službene trgovine ono je što čini Android toliko popularnim, ali ovo je dobar primjer kada stvari mogu krenuti ozbiljno po zlu.

Prije instaliranja bilo čega na vaš uređaj uvijek pročitajte recenzije i uvijek pazite koja dopuštenja dajete bilo čemu instaliranom izvan Trgovine Play. Ako mislite da ste preuzeli nešto opasno, bilo bi dobro da to bez odlaganja izbrišete.

 
Nastavi čitati

Tech

VIDEO / Stručnjakinja otkriva tri skrivena gumba koja ima svaki auto, evo čemu služe

Objavljeno

-

By

Unsplash

Stručnjakinja i influencerica za automobile otkriva “magične” funkcije Vašeg ljubimca kojih ste možda i nakon više godina korištenja – nesvjesni.

Qiao Xiao Chequan je TikTok influencerica koja platformu koristi kako bi pratiteljima otkrila tehnološke dodatke koji su sve popularniji u novim automobilima, a koji vam mogu olakšati vožnju i eventualne poteškoće koje s njom dolaze.

Jedan od takvih funkcionalnih dodataka su i transponderi – poznati i kao “ključevi s čipom”. Ova stručnjanja kaže da ako ne možete pronaći svoje vozilo na parkiralištu, pametni ključ može obaviti taj posao umjesto vas.

Tvrdi da biste trebali “pritisnuti tipku za zaključavanje na ključu kako bi se oglasila truba automobila”.

“Sada možete lako pronaći svoj automobil na temelju smjera zvuka”, dodala je. Njezin drugi savjet je za one koji se brinu da im vrata automobila nisu dobro zatvorena nakon što su ga ostavili u parkiralištu.

Qiao, koja svakodnevno dijeli svoje znanje o automobilima i njihovim “skrivenim” funkcijama kaže: “Brinete li se uvijek da vrata vašeg automobila nisu dobro zatvorena? Morate pritisnuti gumb za zaključavanje na ključu. Ako se automobilska truba ne oglasi, to znači da vrata automobila niste pravilno zatvorili.”

Rekla je da biste trebali pritisnuti bravu, ali ako čujete trubu automobila, “možete otići mirni” znajući da su vam sva vrata automobila zaključana.

Osim toga na svom profilu dijeli i korisne savjete, primjerice za vožnju u otežanim uvjetima poput kiše.

Kreatorica sadržaja o automobilizmu, koja je prikupila više od 15,7 milijuna lajkova na svojim videozapisima sa savjetima i 2 milijuna pratitelja, također je rekla da nakon što zaključate automobil i odete, ako vam netko pokuša otvoriti vrata ili automobil počne “nenormalno vibrirati”, vozilo će automatski upaliti intenzivni alarm kako bi “prestrašio negativce”. “Ima li vaš automobil ovu čarobnu značajku?”, dodala je.

Reagirajući na video, jedna osoba je rekla: “Najbolji ste! Hvala vam na svim informacijama.” „Meni je uspjelo”, dodao je drugi.” „Svaki dan naučiš nešto novo”, napisao je treći.

 
Nastavi čitati

U trendu